Hevivinkki: Mitä eroa on valkoisella ja ruskealla herkkusienellä?

Sienten värillä voi olla yllättävä vaikutus niiden makuun. Vihannestukku Kespron valikoimassa on sekä valkoisia että ruskeita herkkusieniä, mutta onko väri merkittävä tekijä maun kannalta? Mitä eroa valkoisella ja ruskealla herkkusienellä oikeastaan on?

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Mykora Oy

Kuvat

Adobe Stock

Herkkusieni on yksi suosituimmista ja yleisimmin saatavilla olevista sienilajeista. Ravintolakäytössä ne ovat loistava valinta niiden monipuolisuuden, maukkauden ja hyvän hintapisteen ansiosta. Herkkusieni on helppo tuote, eikä sitä tarvitse esikäsitellä. Kotimaiselle herkkusienelle riittää pyyhkäisy, eikä sitä kannata edes huuhdella vedellä, ettei rakenne ja maku kärsi. Herkkusieniä on tarjolla eri kokoisina ja kahdessa eri värissä, valkoisena ja ruskeana.

Terveellinen herkku pähkinäisellä aromilla – väristä riippumatta

Herkkusienet ovat ravintoarvoiltaan hyviä: Ne ovat vähäenergisiä ja sisältävät vain noin 20 kilokaloria sataa grammaa kohti. Niissä on runsaasti vitamiineja, kuitua sekä monia kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, kaliumia ja magnesiumia. Väristä riippumatta herkkusienet ovat pyöreitä tai kuperia muodoltaan.

Herkkusienet ovat väristä riippumatta maultaan hennon pähkinäisiä ja niiden tuoksu muistuttaa mantelia. Sekä valkoisia että ruskeita herkkusieniä voidaan käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa, sillä ne voi tarjoilla sekä raakana että kypsennettynä. Toisinaan ruskean herkkusienen makua sanotaan voimakkaammaksi, mutta todellisuudessa ero on hyvin pieni, kun puhutaan pienikokoisista herkkusienistä. Kookkaampi ruskea herkkusieni, Portobello, on syvempi myös maultaan.

Rakenne on ruskean ja valkoisen herkkusienen suurin ero

Herkkusienet ovat yleisesti rakenteeltaan pehmeitä ja meheviä. Nuorena herkkusienet ovat kiinteitä ja vaaleita, mutta vanhetessaan niiden heltat aukeavat ja sienen pinta voi hieman tummua, mutta niiden maku on silloin jopa parhaimmillaan.

Valkoisten herkkusienien rakenne on mehevä ja tiivis. Sienien malto on valkoista ja kiinteää, ja ne säilyttävät hyvin muotonsa kypsennyksen aikana. Ruskeiden herkkusienien kuiva-ainepitoisuus on valkoisia herkkusieniä suurempi, joten ne menettävät vähemmän painostaan ruoanlaitossa. Lisäksi niiden rakenne on kiinteämpi ja napakampi, joten ruskeita herkkusieniä on helpompi esimerkiksi paloitella. Ne myös säilyvät valkoista herkkusientä kauemmin rakenteensa ansiosta.

Sekä valkoiset että ruskeat herkkusienet ovat suutuntumaltaan miellyttäviä. Niiden mehevyys ja pehmeys tekevät niistä sopivan lisäkkeen, täytteen tai osan erilaisia ruokalajeja. Herkkusienet ovat erittäin umamirikkaita, ja tämän takia niitä käytetään ammattikeittiöissä usein liemissä ja padoissa. Sienet imevät itseensä hyvin myös muita makuja.
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä