Hevivinkki: Musta valkosipuli syntyy Maillard-reaktion avulla

Musta valkosipuli valmistetaan kuumentamalla kokonaisia valkosipuleita tietyssä lämpötilassa useiden viikkojen ajan. Lämmöstä syntyy Maillard-reaktio, jonka ansiosta sipuli saa ruskean värinsä ja lakritsia muistuttavan ominaismakunsa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Unexport

Kuvat

Adobe Stock

Musta valkosipuli on tuttu varsinkin Aasian ruokakulttuurista, mutta sillä saa makua ja väriä myös muihin ruokiin ja juomiin. Musta valkosipuli löytyy Vihannestukku Kespron valikoimasta, johon sen toimittaa espanjalainen tavarantoimittaja Unexport. Valikoiman musta valkosipuli on valmiiksi kuorittu, mikä tekee sen käytöstä vaivatonta.

Miten musta valkosipuli valmistetaan?

Mustan valkosipulin valmistusprosessi on täysin luonnonmukainen, eikä valkosipuleihin lisätä mitään. Valmistusaika vaihtelee, mutta tyypillisesti valkosipuleja pidetään 85–90 asteen lämpötilassa 40 päivän ajan.

Lämmöstä syntyy Maillard-reaktio, jonka ansiosta sipuli saa ruskean värinsä ja lakritsia muistuttavan ominaismakunsa.

Miltä musta valkosipuli maistuu?

Valkosipulin alkuperäinen maku käytännössä häviää, ja valmis musta valkosipuli on maultaan pehmeä, lähes lakritsimainen. Maku riippuu valmistukseen käytetystä sipulilajikkeesta ja kuumennusajasta. Makeampi eli runsaammin sokeria sisältävä sipulilajike saa aikaan karamellimaisen, aavistuksen taatelia muistuttavan lopputuloksen. Happamamman sipulin lopputulos muistuttaa puolestaan enemmän tomaattipyreetä tai lakritsia. Mustan valkosipulin rakennetta voisi kuvailla tahnamaiseksi, jopa hieman venyväksi.

Mustan valkosipulin makua kuvataan hyvin uniikiksi, joten se on mainio tuote saada aikaan keskustelua asiakkaiden kanssa.

Miten mustaa valkosipulia käytetään?

Mustan valkosipulin maku on hyvin mieto, joten sitä on käytettävä huomattavasti enemmän kuin valkoista valkosipulia, jos ruokaan halutaan intensiivinen mustan valkosipulin maku. Sillä ei voi myöskään korvata tavallista valkosipulia, sillä maku on täysin erilainen.

Sen sijaan mustaa valkosipulia voi käyttää kuten paahdettua valkosipulia. Sekoita öljyyn ja tee siitä pyreetä, jonka voit levittää leivälle, lisätä kastikkeisiin ja maustaa lihaa tai kasviksia. Mustasta valkosipulista syntyy myös maukas vinaigrette.

Umaminen musta valkosipuli tuo makua myös risottoihin ja juurespyreisiin. Tai kokeile talven somehittiä, levitelautaa eli butterboardia, jonka maustatkin mustalla valkosipulilla!

Kiinnostuitko? Tilaa ja kokeile!

musta kuorittu valkosipuli 1500

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä