Iso-Syöte tarjoaa elämyksiä tunturimaisemissa

Tunturihotelli ravintoloineen keskittyy kotimaisiin asiakkaisiin, kunnes korona hellittää. Uusissa upeissa puitteissa on helppo viihtyä.

Julkaistu

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

Mikko Törmänen

Hotelli Iso-Syöte on kuin feenikslintu: tuhkaksi palamisen jälkeen se nousi uuteen kukoistukseen. Päärakennuksen parin vuoden takaisesta tulipalosta on selvitty, ja tilat ovat entistä ehommat. ”Päästiin uudistamaan kunnolla. Onnettomuuden seurauksena ydinporukka hitsautui entistä enemmän yhteen. Taistelutahtoa on, katsotaan tulevaisuutta kohti”, miettii hotellinjohtaja, yrittäjä Juha Kuukasjärvi.

Kun rakentamistyöt saatiin kutakuinkin valmiiksi, korona iski. ”Ylimääräistä stressimomenttia ei olisi enää tarvittu, kun kaksi talvea oli jo rämmitty. Henkilökunta vitsaili, että tämähän on meille jo normaalia. Takaiskuissa löytyi kuitenkin uusia vastuunkantajia, ja keittiön puolellakin on ihan eri vaihde päällä.”

Avokeittiö sydämenä

Yrittäjyys Iso-Syötteellä merkitsee Kuukasjärvelle paluuta juurille: mummola sijaitsi Syötteellä, jossa hän vietti pikkupojasta asti kaikki hiihtolomat. ”Lapsuuden kotipitäjä oli naapurikunta Taivalkoski, josta vaimonikin on kotoisin. Veri veti kotiseuduille, ja tulin tänne safariyrittäjäksi vuonna 1995. Pari vuotta myöhemmin olinkin jo hotellinjohtaja. Vaimon kanssa olemme tehneet töitä täällä yli 20 vuotta.”

Asiakascase Iso-Syöte sommelier Ravintolapäällikkö Sanna Järvenpää tarjoaa hotelli Iso-Syötteen asiakkaille ruokaelämyksiä.

Boutique- ja tunturihotellin huoneiden ja sviittien lisäksi Iso-Syötteen kokonaisuuteen kuuluu mökkejä ja kylpylä erilaisine hoitoineen. 200-paikkaisesta ravintolasta aukeavat hulppeat maisemat ympäröivään luontoon ja kansallispuistoon. ”Ravintola Hilltop on päärakennuksen ylimmässä kerroksessa, jossa on myös iso terassi. Hirrestä rakennetun tilan sydämenä on suuri avokeittiö ja hehkuva hiiligrilli. Asiakkaat näkevät, miten esimerkiksi paikallista herkkua, poroa, valmistetaan.”

Yhteistyö Kespron kanssa sujuu

Yhteistyö Kespron kanssa alkoi 2000-luvun alkupuolella, kun yrityksen piti saada luotettava yhteistyökumppani. Kuukasjärvi korostaa toimitusvarmuutta. ”Meiltä ei lähdetä puolen päivän reissulle noutovarastoon Ouluun. Siksi kylmiötilatkin ovat isot: normijouluna sinne pitää mahtua raaka-aineet 300 hengelle kahdeksi viikoksi.”

Asiakascase Iso-Syöte lautaselle asettelu Kokki Jere Leinonen viimeistelee poro- ja hirviannosta, joka syntyy riimiporosta, prässätystä hirvenpaistista ja poron vasan maksamoussesta.

Kespron avainasiakaspäällikkö Veikko Raution mukaan Hotelli Iso-Syöte on ollut alusta alkaen hyvä asiakas, joka hankkii paikallista ruokaa lukuun ottamatta liki kaiken tarvitsemansa Kespron kautta. ”Poroa, riistaa, marjoja, sieniä ja kalaakin tulee läheltä. Syksyllä talon väki kävi poimimassa hillat”, Kuukasjärvi kertoo.

Asiakascase Iso-Syöte lihan riiputus Härän entrecôte riippuu dry age -kaapissa, jossa liha mureutuu vähintään 30 päivää.

Yrittäjä kiittelee raaka-aineiden tasaista laatua, kuten Reinin Lihan ja Kalatukku E. Erikssonin laadukkaita tuotteita. Tavaraa toimitetaan sesonkeina kolmesti, muulloin kaksi kertaa viikossa. ”Aikoinaan, kun tulipalo sattui pahimpaan sesonkiaikaan, saimme pysäytettyä todella isoja tilauksia, ettei niistä tullut lisää tappiota”, Rautio kertoo. Myös kokonaisketju tavaroiden toimittamisesta kierrätykseen asti onnistuu. Paluukyydissä hoituu jätehuolto pahveineen, muoveineen ja pulloineen.

Ravintola Euroopan top 3:ssa

Normaaliaikana Iso-Syötteen kansoittavat espanjalaiset, ranskalaiset, hollantilaiset, belgialaiset, englantilaiset ja saksalaiset. Myös Australian, Afrikan ja Aasian mantereilta on tullut hotellivieraita. ”On hienoa olla töissä keskellä ei-mitään, jossa on yleensä kansainvälinen meininki, ihmisiä ympäri maailmaa. Nyt ulkomaisten matkailijoiden puuttuessa suomalaiset ja jopa paikalliset asukkaat ovat löytäneet meille.” Kuukasjärven mukaan Iso-Syötteeltä tullaan hakemaan elämyksiä, joihin myös ruoka kuuluu. Kolme kokkia kävi syksyllä hakemassa inspiraatiota Kespron tuotekehityskeittiössä Foodsterissa, mikä näkyy ainakin aamupala-, alkuruoka- ja riistatarjonnassa.

Asiakascase Iso-Syöte kala-annos Maistuisiko lähiruoaksi esimerkiksi siika-annos?

Työntekijät viihtyvät – osa on ollut töissä jopa 20–30 vuotta. Johtaja kiittelee väkensä tekevän loistotyötä. ”Euroopassa paljon matkaillut asiakas totesi Hilltopin sijoittuvan eurooppalaisravintoloiden kärkikolmikkoon. Olen satsannut muun muassa työvälineisiin, jotta työnteko olisi helpompaa. Hiiligrillin ohella keittiöstä löytyy muun muassa lihanmuretuskaappi.”

À la cartea ja nugetteja

Ravintolan keittiössä häärii kuudesta seitsemään kokkia ja salissa toistakymmentä tarjoilijaa. Päivittäin tarjotaan aamiaista, lounasta ja à la carte -annoksia. Kymmenen henkeä työllistävän rinneravintola Romekievarin ruokalistalla on burgereita, nugetteja ja ranskalaisia. Tilauksesta järjestetään fondueillallisia. ”Korona-aikana on helpottanut neljä ruokailutilaamme. Asiakkaiden ei tarvitse edes kohdata toisiaan. Pääravintolan ja rinneravintolan lisäksi on 60 hengen tilausravintola ja Hanhilammen kota, jossa järjestämme pienille ryhmille illanviettoja.” Kuukasjärvi toteaa, että Iso-Syöte haluaa tarjota pieniä ja suuria elämyksiä sekä kokonaisvaltaisia tunteita. ”Paras palaute tuli kymmenvuotiaan pojan suusta: hän totesi, että meillä kaikki on kuin elokuvassa. Se tuntui hyvältä.”

Iso-Syöte erottuu

  1. Ravintolassa ollaan huipulla: upeat näkymät yltävät kansallispuisto- ja tunturimaisemaan.
  2. Lähellä taivasta, katolla, voidaan järjestää tervetulojuhlia tai vaikkapa hääkuvauksia.
  3. Laatuun satsataan: raaka-aineisiin, työvälineisiin ja ruokaan on panostettu.
  4. Koko hotelli on stailattu boutiquetyyppiseksi.
  5. Tarjolla on kokonaisvaltainen elämys, jota ei saa mistään muualta.

Ota yhteyttä

Tunturihotelli Iso-Syöte
Isosyötteentie 246, Syöte
www.hotelli-isosyote.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä