Italialaiset sananlaskut ravintolan arjessa

Olo Collectionin uudessa Scolare-ravintolassa viihtyy jokainen henkilökunnasta asiakkaisiin. Miten italialaiset sananlaskut (kuten "Il dolce far niente"), tehokas työvuorosuunnittelu ja henkilöstötutkimukset liittyvät italialaisen ravintolan arkeen?

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

La vita é bella = Life is beautiful

= Onneen ja onnistumiseen ei tarvita mittavia merkkipaaluja. Pienet asiat ovat yleensä merkityksellisimpiä. Italialaiset osaavat hetkestä nauttimisen taidon.

Opit talteen!

 • Panosta ihmisiin ja juhli pieniä onnistumisia.
 • Merkitse muistiin työntekijöiden merkkipäivät, kysele kuulumisia ja mahdollista esimerkiksi joustava työskentely elämäntilanteen mukaan, jos se suinkin on liiketoiminnallisesti mahdollista.
 • Arvota vuokra-, kesä- ja muut sesonkityöntekijät samalle viivalle vakkareiden kanssa.
 • Kerää ihmiset säännöllisesti yhteen ja rakenna yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kespro x Scolare antipastit Antipasti! Scolaren alkupalakattauksessa on tarjolla italialaisia klassikoita, kuten Carpaccio di Orata eli kultaotsa-ahvencarpaccio, oliiviöljyä ja sitruksia; Vitello Tonnato eli vasikanfileetä, tonnikalamajoneesia ja kaprista sekä Carne Cruda eli härkätartar, sipulia ja balsamicoa. Villeroy & Bochin La Scala -sarjan astiat sekä Amefan aterimet Scolarelle toimitti Astiatukku Kespro.

Il dolce far niente = The sweetness of doing nothing

= Opi nauttimaan hetkestä.

Opit talteen!

 • Kun olet vapaalla, ole vapaalla. Myös (ja etenkin!) kiireinen ravintolayrittäjä kaipaa säännöllisesti lepoa, jotta jaksaa pyörittää henkisesti ja fyysisesti vaativaa ravintolaliiketoimintaa.
 • Työntekijöiden palautumista ja lepoa edistää varma tunne siitä, että oma työtilanne on hallinnassa ja että töihin on kiva tulla. Sekä sesonki- että vakiotyöntekijöillä tulisi olla tunne työ- ja vapaa-ajan tasapainosta.
 • Kun ravintolan työvuorosuunnittelu on jiirissä, elämä helpottuu ja aika vapautuu stressaamisen sijasta hetkestä nauttimiseen.

Kespro x Scolare kultaotsa-ahven Kespron Kalatukku E. Eriksson toimittaa Scolareen vastuullisen kalavalikoiman.

Festina lente = Make haste, slowly

= On parempi ottaa pieniä ja harkittuja askelia parempaan kuin suuria ja harkitsemattomia harppauksia väärään suuntaan. Aseta lyhyen aikavälin tavoitteita, äläkä yritä saavuttaa kaikkea kerralla.

Opit talteen!

 • Motivoi henkilökuntaa arjen pieniin onnistumisiin.
 • Kehu, anna palautetta ja puutu tarvittaessa epäkohtiin. Muista palautteen oikea-aikaisuus ja anna korjaavaa palautetta mahdollisimman nopeasti.
 • Tutki henkilöstötutkimuksen avulla yrityksen toimintaa ja luo kehityskohteet tulosten perusteella.
 • Osallista ja hyödynnä henkilökunnan ideoita. Rakenna ryhmähenkeä asettamalla yhteisiä tavoitteita ja korosta jokaisen roolia osana onnistumista. Jokaisella on tärkeä rooli sekä liiketoiminnallisten että työhyvinvointiin liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa.

Kespro x Scolare 2023 primi piatti Primi piatti! Raviolo all'Aragosta eli hummeriraviolo ja hummerikastiketta; Agnolotti all'Agnello eli karitsalla ja pinaatilla täytettyä agnolottipastaa ja salviaa sekä Risotto ai Funghi Selvatici eli metsäsienirisottoa.

Fare una passeggiata = Go for a walk

= Italialaisilla on tapana lähteä lyhyelle happihyppelylle illallisen jälkeen. Kävely auttaa kirkastamaan ajatuksia, vähentämään stressiä sekä lisäämään läsnäolon tunnetta ympäristön kanssa.

Opit talteen!

Ravintola-alalla tunteet voivat välillä roihuta ja intohimo tekemiseen näkyy välillä voimakkainakin tunteenpurkauksina. Jos jokin asia käy mielen päälle, kannattaa ottaa aikalisä ja lähteä pienelle kävelylle. Kuohuttanut asia saattaa olla ratkennut jo pelkästään tänä aikana.

Kespro x Scolare main dishes Secondi piatti e contorini! Branzino alla Griglia eli grillattua meribassia, Merluzzo e Lardo eli oliiviöljyssä haudutettua turskaa ja lardoa sekä Saltimbocca di Quaglia eli viiriäistä saltimbocca. Lisukkeena Funghi Selvatici eli paistettuja metsäsieniä sekä Cavoletti di Bruxelles all'Aglio eli valkosipulin kanssa paistettua ruusukaalia. Lautaset: Villeroy & Bochin La Scala ja La Scala Patina.

Lupus in fabula = The wolf in the fairytale

= Matkan varrella ilmaantuu yleensä aina odottamattomia haasteita, jotka kuuluvat elämään. Varaudu muutoksiin plan B:llä.

Opit talteen!

 • Varaudu siihen, mihin voit: suunnittele, suunnittele, suunnittele.
 • Ravintola-alalle on paljon potentiaalista työvoimaa, mutta haasteena työllistymiselle saattaa olla tekijöiden osaamisvaje. Koska kiireisessä ravintola-arjessa ei välttämättä ole paljon aikaa kaiken kattavalle perehdytykselle, on helpottavaa, kun työvoimaa tarpeen mukaan välittävä yritys, kuten Eezy, huolehtii riittävästä perehdytyksestä.
 • Palkitse ja sitouta hyvin suoriutuvaa henkilökuntaa, jotta he eivät hakeudu esimerkiksi kilpailijan pestiin tai vaihda kokonaan alaa. Jos näin kuitenkin tapahtuu, älä syyllistä, vaan toivota onnea matkaan. Tyytyväiset osaajat voivat hakeutua takaisin yrityksen palvelukseen tulevaisuudessa.

Kespro x Scolare 2023 dolci Dolci! Cannolo al Pistacchio eli pistaasilla ja ricottalla täytetty cannolo sekä pannacotta ja sitrussalaatti.

Anni, amori, e bicchieri di vino – non si contano mai = Years, lovers, and glasses of wine – these should never be counted

= Elämä on lyhyt, siitä tulee ottaa kaikki irti. Arvosta ja juhli tärkeimpiä hetkiä. Ikä on vain numero, etkä ole koskaan liian vanha kehittääksesi itseäsi.

Opit talteen!

 • Ruoki uteliaisuuttasi: verkostoidu sekä tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin, kulttuureihin ja asioihin.
 • Järjestä säännöllisesti yhteisiä illanviettoja tai muita rentoja tilaisuuksia henkilökunnan tai muiden sidosryhmien kesken.

Kespro x Scolare 2023 taulu Pekka Terävän ystävä, belgialainen taiteilija Koen Vanmechelen loi Scolareen näyttävän katseenvangitsijan. Maalauksessa on käytetty luovasti muun muassa munankuoria, maissia ja keramiikkaa.

Sprezzatura = Making something look effortless

= Välillä vaikeakin työ saattaa näyttää ulospäin helpolta.

Opit talteen!

 • Yritä yksinkertaistaa haastavakin tekeminen esimerkiksi pilkkomalla kokonaisuus pienempiin palasiin.
 • Säännöllisesti suoritetun henkilöstötutkimuksen tulokset auttavat ohjaamaan toimintaa tärkeisiin kehityskohteisiin. Tunnista aihealueet, joihin voit itse tai tiiminä vaikuttaa. Jos johonkin asiaan ei voi vaikuttaa, älä myöskään stressaa siitä.
 • Onnistunut työvuorosuunnittelu on haastava taitolaji, joka helpottuu hyvällä työkalun, kuten MaraPlan Pro:n avulla. Lisäksi sen perusteella on mahdollista arvioida ravintolan todellinen rekrytarve sekä helpottaa lomien ja vapaiden suunnittelua ja kirjanpitoa – ja säästää aikaa tärkeimpään.
 • Tunteet tarttuvat, joten varmista etenkin esihenkilönä, että luot työntekijöille varmaa fiilistä ja hallinnan tunnetta arjen tekemisestä.

Kespro x Scolare keittio Scolare sijaitsee Helsingissä osoitteessa Fabianinkatu 19. Sen yhteydessä on myös viinibaari Enoteca Banco Vini. Scolaren keittiötä luotsaa keittöpäällikkö Kalle Tanner, ravintolasta vastaa ravintolapäällikkö Kirsi Kedonperä.

Kespro on apuna Scolaren suunnittelussa

Ristorante Scolare on Olo Collectionin uusi italialainen ravintola Fabianinkadulla, Helsingissä. Scolaren tavoitteena on olla CO2-päästötön jo vuoden 2024 alussa. Kespro auttoi valitsemaan ravintolaan sekä autenttiset italialaiset raaka-aineet että hiomaan vastuullisuustoimet huippuunsa. Perinteisen tukkukumppanuuden lisäksi Kespro tarjoaakin kaikki ravintolan tarvitsemat palvelut vuokrahenkilöstöstä työvuorosuunnitteluun – helposti yhden tukun kautta.

Katso myös muut tarinat Scolaren rakennusmatkan varrelta!

Accountor – Henkilöstöpalvelut ravintoloille

MaraPlan Pro on työvuorosuunnittelun digitaalinen työkalu

MaraPlan Pro on Suomen yleisin työvuorosuunnittelun työkalu. Kespron asiakkaana saat palvelun käyttöönoton -30 % sekä kilpailukykyisen, työntekijäkohtaisen kuukausimaksun.
Eezy – Henkilöstöpalvelut ravintoloille

Eezy tarjoaa ammattitaitoiset työntekijät ravintolaan kautta maan

Eezy mahdollistaa koko Suomeen ammattitaitoiset hotelli- ja ravintolatyöntekijät. Henkilöstövuokraus on joustava ja ketterä tapa tasata foodservice-alan liiketoiminnan suhdannevaihteluita ja resurssitarpeita.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä