Kalavinkki: Tunnetko merianturan?

Dover sole, Solea solea, suomeksi kielikampela eli meriantura. Millainen kala se on ja miten meriantura kannattaa valmistaa? Listasimme faktat ja vinkit viinisuosituksineen.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kalatukku E. Eriksson, AdobeStock

1 – Mikä on meriantura?

Luonnossa meriantura elää Koillis-Atlantin rannikkovesissä Keski-Norjan ja Luoteis-Afrikan välisellä alueella, mutta se on levinnyt myös Välimerelle sekä Mustanmeren ja Itämeren eteläosiin.

Kala elää yksin muta- ja hiekkapohjiin kaivautuneena, ja liikkuu vain öisin syöden merenpohjasta löytyviä selkärangattomia eläimiä. Kuten muillakin kampeloilla, merianturalla on molemmat silmät pään oikealla puolella ja se voi elää luonnonvaraisena verrattain vanhaksi, jopa 45-vuotiaaksi.

2 – Onko meriantura uhanalainen?

Merianturaa pyydetään enimmäkseen pohjatroolilla, minkä vuoksi lajin kalastusta pidetään kyseenalaisena. Merianturan luonnolliset kannat ovat heilahdelleet vuosien varrella, mutta juuri nyt kannan määrä on kestävällä tasolla. WWF:n mukaan Itämeren merianturaa sekä verkolla kalastettua merianturaa voi ostaa harkiten.

3 – Mistä ravintola saa merianturaa?

Kespron valikoimista on helppo tehdä vastuullisia kalaostoksia, sillä kaikki Kalatukku Kespron valikoiman tuotteet täyttävät niille asetetut tiukat tuotelaatu- ja vastuullisuuskriteerit.

Yhteistyö Kalatukku E. Erikssonin kanssa on edelleen monipuolistanut Kalatukku Kespron kala- ja äyriäisvalikoimaa. Näin pystymme tarjoamaan ravintoloille erityisen laajan tuorekalavalikoiman, josta löytyy esimerkiksi vastuullisesti Islannissa kasvatettua merianturaa. Kespron logistiikan ansiosta Kalatukku E. Erikssonin valikoima on saatavilla ympäri Suomen – siis myös meriantura.

4 – Miten meriantura valmistetaan?

Meriantura tunnetaan yhtenä maailman maukkaimmista kaloista. Sen liha on kiinteää ja kestää hyvin jopa fileen rullaamisen rikkoontumatta. Täyteläistä merianturaa ei kannata yhdistää voimakkaisiin makuihin, ettei sen hienostunut aromi katoa.

meriantura 1500px AdobeStock 28479175 Yksinkertainen on usein parasta, kuten voissa paistettu meriantura.

Yksinkertainen on usein parasta ja se pätee myös merianturan valmistukseen. Parhaimmillaan tämä herkkä, miedonmakuinen ja rakenteeltaan melkeinpä enemmän lihaa kuin kalaa muistuttava raaka-aine on kokonaisena fileenä voissa paistettuna. Lisäkkeeksi sopivat Vihannestukku Kespron sesongin vihannekset, perunat ja erilaiset yrtit.

5 – Mitä viiniä suositellaan paistetun merianturan kanssa?

Tyylikäs ja mieto meriantura sopii erityisen hyvin kevyiden viinien pariksi. Turhan voimakkaat maut peittävät helposti kalan oman aromin.

”Kevyt ja hapokas klassikkorypäle Weissburgunder tarjoaa todella miellyttävän makuparin tälle klassikkoannokselle. Ryhdikäs ja maltillisen hedelmäinen Steinmühle Weissburgunder -valkoviini ei jätä kalaa varjoonsa, vaan korostaa sen herkkää makumaailmaa”, Kespron viinien tuotepäällikkö Janne Härkönen vinkkaa.

”Purista kalan pinnalle vielä hieman sitruunaa ja täydellinen makujen kavalkadi on valmis”, jatkaa Härkönen.

Kiinnostuitko?

Lisää ostoskoriin seuraavalla tukkureissulla ainakin nämä:

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä