Keittiömestarit vaihtavat kauhaa

Suomen Keittiömestarit ry:tä neljätoista vuotta luotsanneen Ulla Liukkosen jäädessä tehtävästään pois, tarvitaan uusi puheenjohtaja. Markku Ojalan toimikausi alkoi vuoden vaihteessa.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Jani Kautto ja Tommi Mattila

Markku Ojala sanoo ottaneensa ”kauhan” vastaan Ulla Liukkoselta hyvillä mielin. Yhdistyksen hallituksessa kuusi vuotta mukana olleena myös puheenjohtajan toimenkuva on hänelle tuttu.

”Olen ehtinyt luoda alalla verkostoja ja ajanut Ullan kanssa yhteisiä asioita. Tiedän, mitä puheenjohtajana oleminen vaatii”, Ojala miettii.

Sekä nykyinen että väistynyt puheenjohtaja arvioivat alan lähivuosien suurimmaksi haasteeksi työvoimapulan. Korona osui kipeästi ravintolatoimintaan, ja nyt tarvitaan yhteistyötä eri toimijoiden välillä, jotta ala saataisiin kammettua uuteen nousuun. Ravintoloista koronan aikana muihin töihin siirtynyt väki ei kovin helposti enää palaa.

”Meidän on luotava uusia toimintaverkostoja, myös yli perinteisten rajojen”, Ojala arvioi.

Ulla Liukkonen tunnustaa seuranneensa surullisin mielin pandemiaa seurannutta ammattilaisten joukkopakoa.

”Onhan keittiömestarin työ raskasta ja kysyy välillä sekä henkistä että fyysistä kanttia, mutta kyllä tämä myös antaa. Olen toiminut tehtävässä lähes viisikymmentä vuotta, enkä päivääkään vaihtaisi pois! Näissä töissä pystyy toimimaan hyvin itsenäisesti, päättämään itse, miten asiat hoitaa. Omaan jaksamiseeni vaikuttaa varmasti se, että nautin työstäni.”

Kohti uutta nousua

Uusi puheenjohtaja on kokenut koronarajoitusten haittavaikutukset kantapään kautta. Hän oli liikekumppaninsa kanssa juuri aloittanut Lahdessa uuden ravintolan remontoinnin, kun rajoitukset maaliskuussa 2020 iskivät.

”Keskustelimme yhtiökumppanini kanssa tarkoin siitä, voinko ottaa tässä tilanteessa vastaan puheenjohtajan pestin ja asetunko ylipäänsä ehdolle. Tulimme siihen lopputulokseen, että voin, ja sovimme keskenämme tietyt menettelytavat ravintolan pyörittämisessä. Haluan edistää alaa, ja puheenjohtajana voin vaikuttaa sen tulevaisuuteen ja päätöksiin – ainakin jonkin verran.”

Ulla Liukkonen muistuttaa jääneensä eläkkeelle valtakunnallisesta luottamustehtävästä, mutta jatkavansa edelleen töitä paikallisyhdistyksissä.

”Tarkoitus ei ole jäädä nukkumaan. Olisin voinut jäädä eläkkeelle jo pari vuotta sitten, mutta toistaiseksi olen jatkanut myös keittiömestarina Taipalsaaren Wanhalla Kunnantuvalla. Lähitulevaisuudessa minua lisäksi työllistää muun muassa Suvorov-hanke, jonka avulla Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueilla pyritään käynnistämään Suomen ja Venäjän tapahtumamatkailua ja tuomaan esille yhtenäistä ruokakulttuuriamme”, Liukkonen naurahtaa.

menu lehti 1-2022 Keittiomestarit vaihtavat kauhaa 002

Luvassa pientä päivitystä

Markku Ojala uskoo, että yhdistyksen suuret linjat pysyvät samana puheenjohtajan vaihdoksesta huolimatta. Hän muistuttaa, että on ollut yli 20 vuotta keittiössä töissä ja tehnyt töitä läpi alan koko kirjon. Viimeiset seitsemän vuotta hän on toiminut yksityisyrittäjänä.

Ojala on ollut aktiivisesti mukana myös Päijät-Hämeen yhdistystoiminnassa ja nähnyt, missä jamassa ala on eri puolilla Suomea.

”Järjestötyö on minulle myös eräänlainen henkireikä. Vähän erilaista, kuin alan arki muuten. Ja tietysti on mukavaa nähdä välillä kollegoita. Keittiötyö on kuitenkin aikamoista puurtamista – televisioiden kokkausohjelmat antavat ehkä hieman väärän kuvan.”

Suomen Keittiömestarit kokoaa kattojärjestönä alueellisen toiminnan saman sateenvarjon alle. Sen keskeisiin tehtäviin kuuluu myös edistää suomalaista ruokakulttuuria.

”En usko, että painotan järjestön toimintaa jotenkin erityisen eri tavalla omalla kaudellani. Ulla on hoitanut pestinsä hyvin. Tietenkin uusia asioita tulee käsiteltäväksi, mutta niinhän se aina menee. Korkeintaan päivitämme joitain asioita nykyhetkeen sopiviksi”, Ojala linjaa.

Ulla Liukkonen

 • Asuu Lappeenrannassa.
 • Työpaikka, joka vaikutti alan valintaan: Etelä-Karjalan Osuuskauppa, 1976
 • Tunnustukset: Gordon Blue, Kultainen Gordon Bleu. Gordon Rouge, Maailman Liiton Ainaisjäsen.
 • Toinen nainen maailmassa, jolle on myönnetty Maailman keittiömestareiden liiton käädyt.
 • Luottamustehtävät: Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja, Carelia Culinary Rotisseur, Vuoden Pro Keittiömestari.
 • Osallistunut television ruokaohjelmiin ja kirjoittanut ruokakirjoja.

Markku Ojala

 • Asuu Lahdessa.
 • Työpaikka, joka vaikutti alan valintaan: yläasteen TET-harjoittelu Huittisten seurahuoneella ja ravintolakoulussa Hotelli Raumanlinnassa.
 • Työpaikka, jolla iso merkitys uralla kehittymisessä: Ravintola Taivaanranta (Teerenpeli-yhtiöt).
 • Tunnustukset: Gordon Bleu ja kultainen Gordon Bleu.
 • Luottamustehtävät: Päijät-Hämeen Keittiömestarit puheenjohtaja, SKM:n hallituksen jäsen, Kokkimaajoukkueen hallituksen sihteeri, Pohjoismaisen Keittiömestariliiton hallituksen varajäsen ja sen Culinary Committeen jäsen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä