Kespron Messut 2019 -kiertueen antia

Kun terassit tyhjenevät, foodservice-alan ammattilaiset kokoontuvat ympäri Suomen järjestettäville Kespron messuille. Messuilla oli mukana 230 näytteilleasettajaa. Tänä syksynä kaikkien messuvieraiden huulilla oli etenkin yksi sana: vege.

Julkaistu

Teksti

Suvi Maukonen

Kuvat

Roope Permanto

Kespro yhteistyökumppaneineen esitteli jälleen syyskuussa ideoitaan ja uutuuksiaan seitsemällä paikkakunnalla. Suomen suurin alueellinen food service -alan messukiertue vieraili Lahdessa, Tampereella, Kuopiossa, Turussa, Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä. Messuilla oli mukana yli 200 näytteilleasettajaa.

”Monille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme messut ovat tärkeä, lähes 20 vuotta jatkunut perinne, joka avaa koko alan syyskauden”, Kespron markkinointijohtaja Hannu Korhonen kertoo.

Markkinointijohtaja Hannu Korhonen

”Tänne tullaan verkostoitumaan ja hakemaan ideoita esimerkiksi alkavaan juhlakauteen. Haluamme olla asiakasta lähellä ja tarjota ratkaisuja aina sinipiiasta simpukoihin”, Korhonen jatkaa.

Tutkittua tietoa ja vastuullisuutta

Suomalaisten ensisijainen syy suunnata ravintolaan on arjen piristäminen, kerrottiin Kespron teettämässä ja messuilla julkaistussa Suomalaisten odotukset ravintoloille 2020 -tutkimuksessa. Tutkimuksesta käytiin mielenkiintoista paneelikeskustelua, johon osallistuivat Frankly Partnersin Kirsi Kalpion johdolla panelistit Jerry Tiittala, Pekka Terävä, Titti Myhrberg ja Saara Alander.

Tutkimuksen julkaisutilaisuus Kespron Messuilla

Kreikan aitoja makuja Suomeen tuova Gavrielides Foods esitteli messuilla muiden välimerellisten herkkujen ohella viininlehtikääryleitä ja vegaanisia majoneeseja.

”Vegebuumi nostaa kiinnostusta tuotteitamme kohtaan. Tuotteillamme pystyy helposti lisäämään pientä luksusta ihan perusruokaan eikä ainoastaan mezeihin”, aluemyyntipäällikkö Tuire Virkkula iloitsee.

Messuilla saadaan paitsi uusia asiakkaita, pystytään myös vaihtamaan ajatuksia olemassa olevien kanssa.

”Ravintola-asiakkaat ovat yhä enemmän tietoisia siitä, mitä suuhunsa laittavat, ja tarjoilijat joutuvat työssään erittäin koville. Tämä tuo haastetta myös alan kouluille, sillä tarjoilijoiden on tiedettävä, mitä he myyvät”, Virkkula pohtii.

Messuilla esiteltiin Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja ja valmisteilla oleva reseptipankki, joka tarjoaa ilmastokestäviä ja vegaanista reseptejä ammattikeittiöiden tarpeisiin.

”Ravintoloille alkaa olla selvää, että kasvisperäisillä raaka-aineilla on keskimäärin liha- ja maitotuotteita pienempi ilmastovaikutus”, kertoo Helsingin yliopiston Ilmastokestävyys keittiössä -hanketta koordinoiva tutkimusavustaja Pirjo Apell.

”Neuvomme esimerkiksi käyttämään satokauden raaka-aineita ja varastovihanneksia. Riisillä taas on perunaan ja viljoihin, kuten kaurahelmiin ja ohra- tai vehnäsuurimoihin, verrattuna suuri ilmastovaikutus.”

Pirjo Apell iloitsee keskusteluista, joissa on väläytelty, että ravintosuosituksissa otettaisiin kantaa myös ilmastoasioihin.

”Jos minulla olisi kaikki valta, vaikuttaisin ilmastoasioiden lisäksi myös lounashetken ilmapiiriin. Olisi mahtavaa, jos lounaallakin olisi mahdollisuus nauttia hetkestä ja ruokaa ehtisi ajatella muunakin kuin polttoaineena”, Apell haaveilee.

Pirjo Apell ja Lilli Munck Kuvassa Pirjo Apell (oik.) ja kampanjassa julkaistavasta reseptiikasta vastaava Lilli Munck.

Keliakialiiton Marjo Jokinen ja Eija Lindberg puhuivat messuilla gluteenittomuudesta ammattikeittiöissä.

”Olen itse keliaakikko, ja on ollut ilo todistaa ravintoloissa ja kahviloissa tapahtunutta erikoisruokavalioiden huimaa kehitystä. Alan toimijat haluavat selkeästi kehittää omaa toimintaansa, mutta edelleen meitä tarvitaan jakamaan tietoa. Keliakialiitto järjestää esimerkiksi Gluteenittomuus ammattikeittiöissä -koulutuksia sekä Gluteeniton palvelu -sertifiointeja”, Marjo Jokinen avaa liiton toimintaa.

Valmiita ratkaisuja ja verkostoitumista

Finnairin Hanna Mustonen ja Kespron Emmi Kaipia ”Teen Kespron Emmi Kaipian kanssa tiivistä yhteistyötä, joten messujen tarjonta on minulle melko tuttua. Olen nauttinut erityisesti keskusteluista omien verkostojeni kanssa”, Finnairin Food Sourcing & Vendor Manager Hanna Mustonen kuvailee.

Anders ja Eloisa Ståhlberg Espoolaiseen kauppakeskus Iso Omenaan kesällä avattu filippiiniläinen ravintola Kainan on Anders ja Eloisa Ståhlbergin pyörittämä perheyritys, joka on lyhyessä ajassa saavuttanut suuren suosion.

”Henkilökuntamme on taustaltaan filippiiniläistä, ja se näkyy sekä annoksissa että tunnelmassa. Tilaamme Kespron kautta vihanneksia, lihaa sekä kalaa, ja Kespro on kuunnellut toiveitamme herkällä korvalla valikoiman laajentamiseksi”, Anders ja Eloisa Ståhlberg kertovat.

Mats Wallenius Teknologforeningenin ravintolapäällikkö Mats Wallenius kuuluu Kespron messujen vakiokasvoihin.

”Toisin kuin monilla muilla messuilla, asiointi on tehty täällä helpoksi. Saan suoraan koodin, jolla pystyn tilaaman tuotteen, enkä joudu tekemään työtä tuotteiden löytämiseksi jälkikäteen. Kaikki mitä täällä on valikoimissa, löytyy myös Kesprolta”, Wallenius iloitsee.

Tänä vuonna Wallenius listaa yhdeksi parhaista anneista valmiit vastaukset vegaaniruokaan liittyviin kysymyksiin.

”Yksi suurimmista haasteista on uudistuminen. Täältä saa valmiita ratkaisuja, joita on helppo siirtää omaan liiketoimintaan.”

Messujen ehdoton pysäyttäjä oli Kalatukku Erikssonin piste, jossa mestaritason ostereiden avaaja ja Kalatukku Erikssonin ostopäällikkö Martin Söderström esitteli taitojaan.

Kalatukku Erikssonin Martin Söderström ja Sami Lehtonen ”Mahdollisuus maistaa ostereita vetää aina ihmisiä puoleensa. Ostereita on yli 40 lajiketta, ja kasvuympäristö vaikuttaa osteriin yksilöllisesti, minkä vuoksi jokainen osteri on erilainen. Kun viineissä maaperän aromeja kuvataan terroir-käsitteellä, ostereiden kohdalla puhutaan merroir-käsitteestä”, Martin Söderström kertoo. Kuvassa myös Sami Lehtonen.

”Tänä vuonna erilaiset vegevaihtoehdot ovat hyvin esillä. Mahtavaa, että tällainen vannoutunut lihansyöjäkin pääsee todistamaan, kuinka hyvältä laadukas kasvisruoka voi maistua”, kahta kahvilaa Helsingissä pyörittävä RTE-ravintoloiden Essi Rautiainen kertoo.

Essi Rautiainen ja Antti Kuittinen ”Haen täältä ekologisia ratkaisuja. On mahtavaa, että voi sanoa rinta rottingilla, että meillä kierrätetään. Haluan hypistellä ainakin kierrätettäviä take away -astioita. Vasta kokeillessa saa todellisen käsityksen tuotteiden laadusta.” Kuvassa myös Kespron Antti Kuittinen.

Helsinkiläisen ravintola White Ladyn väki oli messuilla tutustumassa uutuuksiin ja maistiaisiin sekä keräämässä esitteitä myöhempää työtä varten.

”Vaihdamme listan vähän ennen messuja, joten messut voisivat olla meidän kannaltamme jopa hieman aikaisemmin”, keittiömestari Tuula Lehtonen pohtii.

”Tällä hetkellä meillä puhuttaa hävikin pienentäminen. Olemme pyrkineet tekemään lounaallakin pienempiä eriä. Kun ruokaa valmistetaan kysynnän mukaan, se pysyy tuoreena eikä hävikkiä synny yhtä paljon.”

”Toinen ajankohtainen asia on alalla vallitseva kokkipula. Meillä on aivan mahtava työyhteisö, jossa pääsee itse vaikuttamaan asioihin toisin kuin monissa ketjupaikoissa. Silti osaavaa keittiöhenkilökuntaa on vaikea löytää. Tervetuloa meille töihin!” ravintolaa pyörittävä ravintolapäällikkö Camilla Bonden (kuvassa oikealla) ja Tuula Lehtonen vinkkaavat. Kuvassa myös Kespron avainasiakaspäällikkö Veli-Matti Lehmussaari.

Camilla Bonden, Tuula Lehtonen ja Veli-Matti Lehmussaari keskustelemassa

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä