Inspiroivia kohtaamisia ja ideoita liiketoiminnan kehittämiseen

Syksyn merkittävin, ­inspiroivin ja ruokaisin ­foodservice-tapahtuma, ­Kespron messut 2022, keräsi jälleen alan ammattilaiset ja kumppanit yhteen. Kyselimme messu­kuulumisia Helsingin Messukeskuksessa.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Vilja Harala

Kespron messut 2022 kokosi kolmen vuoden tauon jälkeen foodservice-alan ammattilaiset yhteen. Yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyssä ammattitapahtumassa oli mukana yli 180 näytteilleasettajaa. Joukossa oli niin ruoka-, nonfood- kuin alkoholitoimittajia sekä pientuottajia.

Myös Kespron uusi palvelukumppaniverkosto esittäytyi kiertueella. Kespron oma ruokaisa messuosasto oli laajasti esillä Teet hyvää tarjoamalla suomalaista -tunnuksen alla.

MN0522 Kespro Messut 009 Messujen digitaalista sisältöä tarjoava Content Center oli käytettävissä ennen messuja, messujen aikana ja niiden jälkeen. Content Center oli käytössä messuilla nyt ensimmäisen kerran.

Kespro Content Center tarjosi inspiraatiota digitaalisesti

Messujen uutuutena oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä ollut Kespro Content Center. Digitaalisessa palvelussa messujen sisältöihin ja tarjontaan pystyi tutustumaan ennakkoon, messujen aikana ja vielä messujen jälkeenkin.

MN0522 Kespro Messut 008 Kespron oma, ruokaisa osasto oli laajasti esillä messuilla. Kespron messukiertueen paikkakunnat olivat Tampere, Lahti, Helsinki, Kuopio, Turku, Oulu ja Rovaniemi.

Kespron messut 2022 kiersi Suomen

Vuonna 2022 Kespron messukiertueen paikkakunnat olivat Tampere, Lahti, Helsinki, Kuopio, Turku, Oulu ja Rovaniemi.

Messutapahtumia oli ehditty jo odottaa, ja hyöty kohtaamisissa oli molemminpuolinen.

”Tavarantoimittajat pääsivät esittelemään uutuuksia pitkän tauon jälkeen, ja asiakkaat pääsivät näkemään ja maistamaan, mitä uutuuksia on tullut markkinoille,” summaa Customer Inspirations Manager Sirkka Sohlman.

MN0522 Kespro Messut 004 Patrick Tuovinen ja Ida Järvi viimeistelevät ja jakavat maisteluannoksia Kespron osastolla.

Teet hyvää tarjoamalla suomalaista

Kespron Foodsteri-osastolla käy kuhina.

”Nyt on positiiviset fiilikset. Korona on takana, ja katse on tiukasti eteenpäin. Ihmiset ovat innostuneita”, Kespron Food Development Manager Harri Veckman sanoo.

Helsingissä heti hallin sisääntulossa sijaitsevaa osastoa ei voi ohittaa, joten Veckman jos kuka, pysyy hyvin asiakkaiden hermolla – niin moni pysähtyy vähintään vaihtamaan kuulumisia. Asiakkaiden uutiset ovat olleet hyviä. Kesä meni hyvin, monilla asiakkailla yli odotusten, joten loppuvuoteen suunnataan luottavaisina.

Teet hyvää tarjoamalla suomalaista on Kespron syksyn lanseerausteeman tunnus. K-ryhmän asiakkaat odottavat, että K-ryhmä panostaa suomalaiseen ruokatuotantoon, alan kotimaisten työpaikkojen turvaamiseen sekä lähiruokaan ja pientuottajiin. Kesprossa halutaan nostaa suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden arvostusta, kotimaista osaamista sekä kädentaitoja.

Veckman tekee K-Kampuksen Foodsterissa konkreettista muutos- ja kehitystyötä yhdessä asiakkaiden kanssa.

”Kehitämme asiakkaiden kanssa reseptiikkaa, konsepteja ja laajempiakin kokonaisratkaisuja. Syksystä ja talvesta tulee monin tavoin hyvä.”

MN0522 Kespro Messut 003 Logististen palveluiden päällikkö Timo Rautiainen kertoo, että Kespron tarjoamat palvelut ovat herättäneet suurta kiinnostusta.

Palveluiden ostaminen kiinnostaa

Kespro lanseerasi uuden palveluliiketoimintamallin toukokuussa. Kespro Palvelut tarjoaa foodservice-asiakkaille laajan ja monipuolisen valikoiman kumppanipalveluita, esimerkiksi henkilöstö- ja taloudenhallinta- sekä kuljetuspalveluita. Palvelut tukevat ravintolaliiketoiminnan johtamista ja kehittämistä sekä säästävät asiakkaan aikaa olennaiseen – asiakaselämysten tuottamiseen.

”Asiakkaat ovat olleet palvelumallista hämmentyneen kiinnostuneita”, logististen palveluiden päällikkö Timo Rautiainen kertoo.

”Esimerkiksi uudelle yrittäjälle aloittaminen on tehty helpommaksi, kun yrityksen tarvitsemat yhteistyökumppanit saa yhden tiskin kautta.”

Ajattelutavan muuttaminen ja sen mukaan toimiminen vaatii foodservice-alan asiakkailta vielä totuttelua, mutta Rautianen suhtautuu loppuvuoteen toiveikkaasti.

”Edessä on edelleen haasteita. Tällä kertaa alaa haastavat inflaatio ja työvoimapula. Kespro Palvelut tarjoaa ratkaisun moneen haasteeseen.”

MN0522 Kespro Messut 005 Katri Nissinen, Emilia Malmi ja Susanna Nyman mittasivat puristusvoimaa Täsmä Työterveyden pisteellä.

Työterveyspalveluita räätälöitynä

”Naisten ennätys puristusvoimassa on tänään 56 kilogrammaa.”

Täsmä Työterveyden viestintä- ja markkinointijohtaja Sanna Kärsämänoja kannustaa osastolla pysähtyviä asiakkaita testaamaan omansa. Puristusvoima on yksi mittari, jolla foodservice-alalla mitataan työkykyä. Katri Nissinen, Emilia Malmi ja Susanna Nyman tietävät, että tarjottimien, GN-vuokien ja lautaspinojen kantaminen kysyy ja kehittää voimia.

Täsmä Työterveys on yksi Kespron palveluvalikoiman kumppaniyrityksistä. Yritys on keskittynyt pienten ja keskisuurten yritysten työterveyspalveluihin.

”Meidän tarkoituksemme on ottaa yksi huoli foodservice-alan yrittäjältä pois. Meillä on ollut jo pitkään asiakkaina alan yrityksiä, joten tunnemme alan ongelmat.”

Alalla on kova kilpailu työtekijöistä. Täsmä Työterveyden kautta työtekijät saavat hoitoa tai apua nopeasti, ja työnantajakin voi olla työterveyteen suoraan yhteydessä. Hyvä työterveys on yritykselle myös vetovoimatekijä.

”Pystymme reagoimaan ja ratkaisemaan työkykyongelmia nopeasti.”

Palvelu on otettu hyvin vastaan, ja osastolla riittää kiinnostusta.

”Tarjoamme selkeän, kustannustehokkaan paketin. Fiksattu hinta on aina vakio, joten kustannukset ovat tiedossa ja ennakoitavissa.”

MN0522 Kespro Messut 007 Terhi Heinonen ja Hanna Kojo HOKU-ravintolasta tulivat messuille tutustumaan uutuuksiin.

Pyöryköitä ja juomauutuuksia

Hankintavastaavat Terhi Heinonen ja Hanna Kojo HOKU-ravintolasta tulevat messuille joka vuosi.

”Messut on meille opintomatka. Täällä pysyy hyvin kartalla ja kiinnostaa nähdä, mitä uutta nyt on tullut.”

Uutuuksista erottuvat nyt ainakin pyörykät.

”Niitä on paljon tarjolla eri muodoissa, etenkin vegepyöryköitä”, Heinonen sanoo.

Kiinnostavia uutuuksia on löytynyt myös juomapuolelta. Hokun asiakkaat kysyvät alkoholittomia juomia paljon, ja sitä tarjontaa Hokussa halutaan kehittää.

”Alkoholittomia vaihtoehtoja on tullut entisestään lisää myös siidereihin ja oluihin. Ja alkoholiton riesling oli kiinnostava, samoin Tornion Panimon jäätee.”

Heinonen ja Kojo tekivät messusuunnitelman Content Centerin sisältöjen avulla.

”Kartasta näki heti, onko ketään tuttuja, ja millä osastoilla ainakin pitää käydä. Tärkeää täällä on myös minglata. Foodservice-piirit ovat hyvällä tavalla pienet.”

MN0522 Kespro Messut 002 Kespron Food Development Manager Harri Veckman oli Kespron osastolla kertomassa Foodsterista ja esittelemässä ruokaratkaisuja messukävijöille.

Aina tarttuu jotakin uutta

”Kespon messut kuuluvat ohjelmaan joka vuosi, aina tarttuu mukaan uusia ideoita”, Vesa Konttinen Pompier-ravintoloista sanoo. Uutuudet ja tarjonta kiinnostavat joka vuosi.

Syksyn näkymät ovat hyvin menneen kesänä jälkeen haastavat.

”Ihmiset liikkuvat kyllä selkeästi enemmän, mutta raaka-aineiden ja sähkön hinnankorotukset mietityttävät. Nähtäväksi jää, miten tuleva kausi menee.”

Alkavaan talvikauteen Konttinen on tarkastelemassa valmisruokien ja valmisleivonnaisten tarjontaa. Myös ihmisten kohtaaminen on tärkeää.

”Messuilla on myös hyvä tilaisuus vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa.”

MN0522 Kespro Messut 006 Nora Paatela Café Torpan­rannasta haki messuilta uusia ideoita vitriiniin.

Tauon jälkeen taas messuille

Cafe Torpanrannan ravintolapäällikkö Nora Paatela on mielissään, että pitkän tauon jälkeen pääsee taas messuille.

Hyvin menneen ja pitkään jatkuneen kesäkauden jälkeen odotukset syksyyn ovat varovaisen toiveikkaat.

”Asiakkaat ovat olleet hyvin liikkeellä. Elokuussa tulivat turistitkin. Syksyllä meillä hiljenee, mutta yksityistilaisuudet vetävät nyt toivottavasti enemmän.”

Talvikauden suhteen fiilikset ovat odottavat.

”Vielä ei oikein osaa sanoa, mitä tapahtuu. Mutta meille hiljainen talvi on hyvää aikaa tehdä tuotekehitystä.”

Café Torpanrannassa gluteenittomat ja vegaaniset vaihtoehdot ovat jo normi, eivät enää poikkeus.

”Vitriinin tarvitaan aina jotain uutta. Etenkin vegaanisia kysytään paljon, niihin pitää löytää uusia vaihtoehtoja."


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä