Näin kuluttajatutkimus auttoi kehittämään Vaasan Mestarin -uutuusleivät

Leivältä toivotaan entistä enemmän herkullista elämystä, laatuleipää syödään arkenakin ja juureen leivotut leivät ovat suosiossa. Lantmännen Unibake vastaa näihin muuttuneisiin leipätrendeihin tuomalla myyntiin Vaasan Mestarin -uutuuksia vuonna 2022.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Lantmännen Unibake

Kuvat

Lantmännen Unibake

Leipomoyritys Lantmännen Unibake sai 500 suomalaiselta apua uusien Vaasan Mestarin -leipiensä kehitystyöhön.

Kun tuoreen, rapeakuorisen ns. paistopisteleivän kulutusta tutkittiin, nähtiin, että paistopisteleivän kysyntä on kasvussa. Jopa 49 % paistopisteeltä ostajista on lisännyt ostamista viimeisen parin vuoden aikana. Vastapaistettu leipä ei ole enää vain juhlapäivien riemu, vaan osa arjen luksusta herkutteluun, välipalaksi, aamiaiselle tai viikonloppuruoan kanssa. Tämän osoittaa Lantmännen Unibaken vuonna 2021 tehty tutkimus*.

Samat kuluttajat asioivat kahviloissa ja ravintoloissa odottaen leipäelämyksiä, joten oli selvää, että tällaista leipää tarvitaan leipäpöytiin ja kahviloihin sekä poimien ideoita juuri kuluttajien toiveista.

Huikeat 41 kiloa leipää vuodessa

Tavallinen suomalainen syö keskimäärin 41 kiloa leipää vuodessa. Useimmiten suomalainen valitsee ostoskoriinsa kotimaista, sillä määrästä jopa 35 kiloa on suomalaista pehmeää leipää**. Suomalaiset ovat siis leipäkansaa ja äänestettiinhän ruisleipä kansallisruoaksi ELO-säätiön äänestyksessä satavuotiaan Suomen kunniaksi 2017***.

Kasvanut kiinnostus kotimaiseen leipään innosti Lantmännen Unibaken tekemään mittavia investointeja Joutsenon leipomolleen Lappeenrannassa. Uudella leipälinjalla Joutsenossa valmistetaan herkullista, vastuullista ja lähellä tuotettua leipää.

”Ruuan kotimaisuuden merkitys korostuu nykyisin selvästi samalla kun leivältä odotetaan paljon enemmän. Joutsenon leipurimestarimme leipovat Vaasan Mestarin -leivät suurella ammattitaidolla, mikä näkyy käsityönä leivonnan eri vaiheissa antaen jokaiselle leivälle uniikin viimeistelyn”, Lantmännen Unibaken innovaatiopäällikkö Johanna Kainurinne kertoo.

”Tänään täällä paistettu” on kuluttajille tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Ammattikeittiöissä leipävalikoima syntyy näppärästi, kun ei tarvitse alusta asti leipoa, joten esipaistetut leivät ovat käteviä keittiössä ja tuovat kuluttajien toivoman vastapaistetun, tuoreen leivän tarjolle leipäpöytiin."

Leipomotuotteiden ammattilainen Lantmännen Unibake vastasi kuluttajien toiveisiin ja leipätrendeihin tuomalla tammikuussa myyntiin neljä erilaista Vaasan Mestarin -uutuusleipää. Kaikki Vaasan Mestarin -leivät leivotaan Joutsenon leipomossa.

lantmannen unibake kespro menu 2-22 Tyylikäs leipäpöytä syntyy tammikuun Vaasan Mestarin -uutuusleivillä.

Vaasan Mestarin -leivät ylistävät juurileipäperinteitä ja suomalaista leipomo-osaamista

Tammikuussa 2022 lanseerattiin Vaasan Mestarin Hapanjuurileipä, Myslileipä, 7-kauran leipä sekä Siemenleipä. Kaikki Mestarin-leivät on leivottu juureen, ja kaksi leivistä on leivottu täysin ilman lisättyä leivinhiivaa. Leivän valmistaminen hitaasti juureen mahdollistaa herkullisen makukokemuksen lisäksi muun muassa paremman säilyvyyden. Säilyvyyteen vaikuttavat taikinalevon ja hellävaraisen leivonnan aikaansaamat ominaisuudet leivässä. Tammikuun uutuusleivät olivat ensimmäiset uudella leipälinjalla valmistetut tuotteet, ja toukokuulle on luvassa kahviloille ja ravintoloille sopivia uutuuksia.

Joutsenon leipämestarit käyttävät leivonnassa monipuolisesti laadukkaiden raaka-aineiden ja eri viljojen ja hapanjuurien yhdistelmiä. Vaasan Mestarin -leivissä näkyvät juuren leipomisen perinteet esimerkiksi taikinan hitaassa työstämisessä ja perinteisissä käsin tehtävissä viilloissa. Uusien leipien kehitysprosessiin on kuulunut muun muassa reseptien hiominen koeleipomon kokeiluiden perusteella, useat makutestit ja kuluttajatutkimukset. Kaiken tavoitteena on saada suomalaisten makuun ja tarpeisiin sopivia leipiä.

”Kuluttajien toiveet todella näkyvät Mestarin-leivissä. Päädyimme kehitysvaiheessa esimerkiksi vaihtamaan yhden leivän muotoa saamamme palautteen pohjalta. Toiveet on otettu huomioon myös esimerkiksi leipien maussa ja jopa tuotenimissä. Myös nykypäivän leipään liittyvät arvot kuten kotimaisuus, tuoreus ja terveellisyys näkyvät suoraan näissä leivissä”, Kainurinne jatkaa.

lantmannen unibake 2 Toukokuun uutuus Vaasan Mestarin Hapanjuurisämpylä tuo juureen leipomisen näyttävästi kahvilavitriiniin.

Vaasan Mestarin -leivät Kesprolta

Vaasan Mestarin -leivät ovat saatavilla Kesprolta: neljä leipää tammikuusta 2022 lähtien sekä kaksi uutuutta toukokuusta.

Psst. Toukokuun uutuuksista kuulet pian lisää. Tämän artikkelin kuvituksessa ovat mukana jo Vaasan Mestarin Iso Hapanjuurileipä ja Hapanjuurisämpylä. Niissä yhdistettiin kuluttajien toiveet ja horeca-asiakkailta saadut ideat!


Hyvän leivän niksejä

Juureen leipominen

  • Juureen leipominen oli yleistä ennen teollisen hiivan aikaa, ja juuren arvostus on lisääntynyt viime vuosina.
  • Taikinajuuri valmistetaan hitaasti vedestä sekä jauhoista. Taikinajuureen muodostuu maitohappobakteereita ja villihiivaa.
  • Taikinajuurileivän tunnistaa mm. happamammasta mausta, vahvasta kuoresta ja epätasaisesta kuplarakenteesta.

Korkea vesipitoisuus

  • Korkea vesipitoisuus tekee leivän kuoresta ohuemman ja rapeamman, sisuksesta mehevän ja luo isompia ilmakuplia taikinaan.
  • Korkeamman vesipitoisuuden myötä leipä säilyy usein pidempään.

Pitkä lepoaika

  • Lepoaika vaikuttaa leivän makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen.
  • Pitkä lepoaika linkittyy korkean vesipitoisuuden taikinaan.
  • Pitkän lepoajan etuja ovat mm. pienempi hiivan tarve taikinaan, aromiaineet ja paremman sitkon tuoma ilmava rakenne.

Lähteet

Kilde Oy, Vaasan paistopisteleipä Tulevaisuuden mahdollisuuksia -tutkimus 2021, n=500.*

Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto, 2019. Tilastoon voit tutustua tarkemmin täällä.**

Suomen kansallisruoka on ruisleipä, 2017. Uutiseen voit tutustua tarkemmin täällä.***

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä