Menu kotimaisten vihannesten kasvutarina osa 11

Menu-sarjaan tulee syyskuussa uutuustuotteina kotimaisia uuden sadon vihanneksia. Seuraamme Kesprolle ja Menuiksi kasvatettavien vihannesten kasvun vaiheita siemenestä ravintola-asiakkaiden lautasille.

Julkaistu

Porkkanoiden nosto lähestyy – viipaleporkkanoita korjataan syyskuun puolessa välissä

Porkkanoiden juuret kasvavat vauhdilla syyskuun aikana. Varsinainen porkkanoiden satokausi alkaa syyskuun puolessa välissä, kun pellosta aletaan korjata viipaleporkkanoita.
– Kierrämme porkkanapeltoja tarkkaan ennen nostoa ja arvioimme, onko porkkanoiden koko riittävä käyttötarkoituksiimme. Kierrosten jälkeen mietitään sitten sopiva nostoajankohta, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.

Räpin koetilalla porkkanapelto on vehreä ja perinteiset oranssit sekä keltaiseksi jalostetut porkkanat ovat kasvaneet ja muistuttavat jo totutun kokoista porkkanaa. Juuret ovat tiukasti kiinni mullassa ja versot pitkiä – juuri maasta nostettu porkkana tuoksuukin hyvältä! Mäen mukaan elokuu on ollut porkkanoiden kasvun kannalta hyvä – sadetta ja lämpöä on riittänyt sopivassa suhteessa. Kasvukausi on ollut hieman myöhässä tänä kesänä, joten porkkanoiden kasvun kannalta olisikin tärkeää, että lämpöä riittää vielä syyskuussakin.

Punajuuret pellossa

Punajuuret paistattelevat vielä hetken pellon pinnassa

Punajuurten juuret ovat pyöristyneet ja kasvaneet kokoa syksyä kohden. Punertavat lehdet kätkevät alleen jo komean kokoisia punajuuria. Juuresten kasvua tukevat vielä syksylläkin aurinkoiset ja valoisat säät. Punajuurten sadonkorjuu ajoittuu syyskuun loppupuolelle. Juuresten sadonkorjuu ajoittuu syksyyn, mutta sadonkorjuun arvioitu takaraja kohdistuu lokakuun loppupuolelle, sillä talven tulo alkaa olla tuolloin riski juureksille.

Lanttu pellossa

Lanttuja näkyvissä, vehreiden lehtien suojissa

Lantut ovat ottaneet kasvupyrähdyksen. Valtavat lehdet kätkevät alleen komean kokoisia lanttuja. Lanttulajikkeita on vihreä- ja punakuorisia, joista ne helposti pellosta erottaa. Itse lantun malto on kellertävää.

Lantut ovat viettäneet kesän hyönteisverkon suojissa, mutta syyskuun alussa verkko kerättiin pois, sillä tuhohyönteisistä ei ole enää syksyllä vaaraa sadolle ja sadonkorjuukin alkaa hiljalleen lähestyä.
– Monella tilalla lantut nostetaan juureksista viimeisinä. Talven tulon riski kasvaa lokakuun lopulla, joten lantutkin pyritään saamaan ylös lokakuun loppuun mennessä. Toki nostot onnistuvat vielä marraskuunkin puolella, jos sääolot ovat suotuisat, kertoo viljelypäällikkö Timo Mäki

Palsternakan lehtiä

Palsternakat viihtyvät pellossa vielä tovin

Palsternakka on juureksista myöhäisin. Palsternakan verso on muuttunut korkeaksi varreksi ja lehdet kasvaneet kokoa. Juuret ovat tiukasti kiinni pellossa, eikä käsiin tartu millään muuta kuin palsternakan voimakas tuoksu. Juuret ja lehdet ovat kasvaneet kokoa – palsternakan varsi on jo noin puolen metrin korkuinen ja juuri tiukasti syvällä maassa. Palsternakka on pitkän kasvukauden kasvi, joka hyödyntää kasvukauden kokonaisuudessaan. Palsternakka korjataan yleensä vasta lokakuun puolessa välissä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä