Mestarikoulu-kilpailu sitouttaa opiskelijoita ravintola-alaan

Mestarikoulu-kilpailun tehtävänä on kasvattaa opiskelijoiden ammattiylpeyttä ja lisätä kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Roni Lehti

Maaliskuussa järjestettävillä Gastro-messuilla riittää jännitystä. Messuilla nähdään ja koetaan paitsi alan tuoreimmat maut ja trendit, myös ensimmäistä kertaa järjestettävä Mestarikoulu-kilpailu, jossa kokeiksi opiskelevat voivat ottaa mittaa toisistaan.

Mestarikoulun tavoitteena on lisätä kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan ja kasvattaa opiskelijoiden ammattiylpeyttä.

Kilpailun päätuomarina toimivalla Pekka Terävällä on tapahtumaa kohtaan isot odotukset.

”Toivon, että jokainen osallistuja laittaa itsensä likoon. Tapahtuman on tarkoitus olla hauska, mutta uskon, että osallistujille jää päällimmäisenä mieleen se, miten tällaisessa kilpailussa voi ylittää itsensä”, Terävä kertoo.

Toivon, että jokainen osallistuja laittaa itsensä likoon.

Terävän mukaan kilpailulla voi kertoa suurelle yleisölle, mitä kaikkea ravintola-alalla opiskeleville voi olla tarjolla.

”Tämä on hyvä mahdollisuus nostaa alan arvostusta. Nuoret pääsevät näyttämään kykynsä ja kyntensä”, hän sanoo.

Nuorista lupauksista kannattaa pitää kiinni

Mestarikoulu-kilpailun järjestää Food Camp Finland. Kilpailun pääyhteistyökumppaneina toimivat Kespron lisäksi Arla, Electrolux, Gastro Helsinki ja HkScan sekä yhteistyökumppaneina Food&Events, S.Pellegrino ja Kiilto.

Pekka Terävä huomauttaa, että Mestarikoulu-kilpailua tarvitaan, jotta ala säilyttää elinvoimaisuutensa.

”Kilpailu on vain yksi keino lisätä alan vetovoimaisuutta. Tässä voimme nostaa rimaa hieman, jotta työnantajatkin ymmärtävät, että taitavista nuorista lupauksista kannattaa pitää kiinni. Tähän päästään, kun puitteet ovat kunnossa ja työssä viihdytään”, hän kertoo.

Jokainen ravintola-alalla työskentelevä tietää, miten tiukkaa kilpailu osaavista työntekijöistä voi olla.

Vetovoimaisuuden lisäämistä todella tarvitaan. Jokainen ravintola-alalla työskentelevä tietää, miten tiukkaa kilpailu osaavista työntekijöistä voi olla. Samaan aikaan alalle hakeutuvien opiskelijoiden määrät jatkavat laskuaan.

Pekka Terävä näkee kuitenkin tunnelin päässä valoa.

”Palveluala kasvaa todella kovaa, ja tällä kasvuvauhdilla se voi ohittaa muutaman vuoden kuluttua perinteisen teollisuuden. Kun tälle alalle päätyy opiskelemaan, ei varmasti tarvitse olla päivääkään työttömänä”, hän huomauttaa.

Mestarikoulu-kilpailu on ponnahduslauta huipulle

Pekka Terävän mukaan kilpailu toimii parhaimmillaan ponnahduslautana nuorille lupauksille.

”On selvää, että jos osallistuu Mestarikouluun, kynnys osallistua esimerkiksi Vuoden Kokki -kilpailuun tai Bocuse d’Oriin madaltuu.”

Hän huomauttaa, että kilpailu antaa myös ammattilaisille mahdollisuuden erottaa nuoret lupaukset jo uransa alkuvaiheessa.

”Tämä on hyvä paikka auttaa nuoria rakentamaan omaa urapolkuaan”, Terävä lisää.

Mestarikoulu-kilpailun kilpailija

Myös oppilaitoksissa tunnistetaan kilpailujen tärkeys. Turun ammatti-instituutin lehtori Saila Sipilä kertoo, että kilpailu tuo paitsi arvostusta myös näkyvyyttä alalle.

”Opiskelijat pääsevät näyttämään tällaisissa paikoissa omat kädentaitonsa”, hän kertoo.

Kilpailuun osallistuminen on Sipilän mukaan aina jännittävä paikka opiskelijoille. Moni ilahtuu tilaisuudesta päästä huipulle.

”Kyseessä on todellakin eräänlainen ponnahduslauta”, Sipilä komppaa.

”Muun muassa meilläkin opiskellut, parhaillaan kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin valmistautuvan Suomen Bocuse d’Or -edustajan assistenttina työskentelevä Anni Peräkylä osallistui opiskeluaikanaan tällaisiin kilpailuihin. Yksi kilpailu johti toiseen, ja nyt hän työskentelee alan huipulla”, hän jatkaa.

Verkostoitumista ja uutta oppia

Sipilän mukaan Mestarikoulu-kilpailuun on osallistumassa ainakin yksi ammatti-instituutissa opiskeleva opiskelijapari.

”Toinen osallistuja on kisällivaiheessa, toinen mestariopiskelija. Uskon, että he voivat tuoda kilpailusta positiivisia terveisiä myös muille meidän opiskelijoillemme”, hän kertoo.

Huippuosaajana toimimiselle on tarjolla Turun ammatti-instituutissa oma opintokokonaisuutensa, johon foodservice-alan aiheesta kiinnostuneet opiskelijat voivat hakea. Opettajat myös kannustavat lahjakkaita oppilaita hakeutumaan ohjelmaan.

Kilpailut ovat loistavia paikkoja, joissa pääsee testaamaan omia taitojaan

Usein myös kilpailuihin osallistuminen vaatii opettajien kannustusta.

”Moni osallistuu mielellään, mutta pohtii, riittääkö oma osaaminen. Kilpaileminen ei missään nimessä ole pakollista, mutta kilpailut ovat loistavia paikkoja, joissa pääsee testaamaan omia taitojaan”, Sipilä kertoo.

Hän huomauttaa, että kilpailut tarjoavat opiskelijoille myös mahdollisuuksia verkostoitua.

”Mestarikoulu-kilpailun kaltainen kisa on hyvä tilaisuus tavata työelämän edustajia ja verkostoitua muiden alan opiskelijoiden kanssa. Esimerkiksi meillä Turun alueella ravintola-alan piirit tekevät paljon yhteistyötä ja tuntevat toisensa hyvin. Tällaisessa kilpailussa tapaa laajasti huippuosaajia koko maasta.”

Realistista mielikuvaa ravintola-alasta tarvitaan

Sekä Saila Sipilä että Pekka Terävä ovat yhtä mieltä siitä, että ravintola-alan houkuttelevuutta on lisättävä jatkossa.

”On tärkeää, että nuoret opiskelijat saavat alasta realistisen kuvan. Monelle työajat ja vuorotyön rankkuus tulevat yllätyksenä, ja he päätyvät siksi vaihtamaan alaa. Toisaalta moni vaihtaa nykymaailmassa alaa työuransa aikana muutenkin useita kertoja, joten en pidä alanvaihtajia välttämättä ongelmana. Meillekin on tullut erittäin hyviä ja motivoituneita ravintola-alalle vaihtavia opiskelijoita”, Saila Sipilä kertoo.

Jos työnsä hoitaa hyvin, töitä riittää ihan varmasti myös jatkossa.

Oppilaitoksessa on pyritty lisäämään kiinnostusta alaa kohtaan muun muassa kouluvierailuiden avulla.

”Sekä oppilaat että opettajat ovat käyneet kertomassa erilaisista mahdollisuuksista yhdeksäsluokkalaisille. On hyvä, että nuoret tietävät, miten laaja-alaisesti alalla voi työskennellä – ja että tällä hetkellä tilanne on se, että jos työnsä hoitaa hyvin, töitä riittää ihan varmasti myös jatkossa”, Sipilä tiivistää.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä