Miten olut tarjoillaan - niin, että se maistuu ja näyttää hyvältä

Rentouttavia hetkiä ja raikkaita juomia kuvaavat niin asiakkaat kuin henkilökunta. Näillä pienillä keinoilla varmistat, että ravintola esiintyy edukseen sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa.

Julkaistu

Kuvat

Hartwall

Illanvietoissa nautitut ruoat ja juomat päätyvät yhä useammin kameran eteen ja siitä someen. Ystävien suositukset ja asiakkaiden ja työntekijöiden ravintoloista tekemät julkaisut ovatkin tärkeitä viestejä, jotka rakentavat mielikuvia myös ravintoloista.

Kuvapainotteinen sosiaalinen media asettaa uusia vaatimuksia myös juomien tarjoilun visuaalisuudelle. Kuinka laadun ja ammattitaidon saisi näkymään myös kameran linssin läpi?

”Minä lähtisin purkamaan tilannetta siitä, että huolehditaan, että kaikki on siistiä”, tiivistää Hartwallin olutlähettiläs Juha Antinoja.

Puhtaista laseista juomat näyttävät ja maistuvat paremmalle. Pöytäpinnat ja lasinaluset ovat kuvien tavallisin tausta. Myös tiski näkyy usein kuvissa, eli senkin ulkonäöllä on väliä: kiillotetut rosteripinnat, puhtaat hanalinssit, medaljongit ja kahvat viestivät ammattitaidosta myös kuvissa.

Kun perusasiat ovat kunnossa läpi illan, voi kuvien laatua kohentaa miettimällä tarjoilun yksityiskohtia.

1. Valitse lasi juoman mukaan

Ravintolassa valittu lasi vaikuttaa asiakaskokemukseen monella tapaa. Juha Antinoja panostaisi materiaaliin, ja jättäisi muovituopit vain tilaisuuksiin, joissa ne turvallisuussyistä vaaditaan. Materiaalin lisäksi viimeisteltyyn tarjoiluun vaikuttaa olennaisesti myös lasin koko.

”Koon pitää vastata tarjoiltavaa annosta. Vajaita laseja on syytä välttää: ei näytä hyvältä, jos 0,3 litran juoma tarjoillaan pinttilasista.”

Oikeankokoisessa lasissa vaahtokukan koko on helppo arvioida vauhdissakin: kun juomaa on annosviivaan saakka, vaahtokukka on yleensä sopiva, kun se ulottuu lasin reunaan.

Etenkin olutta tarjoiltaessa lasin muoto vaikuttaa makuun, ja ainakin erikoisemmat oluet odotetaan tarjoiltavan laseista, jotka tekevät niille oikeutta. Ylipäätään lasin valitseminen tarjoiltavan juoman mukaan viestii ammattitaidosta ja tarjoilun vivahteiden tajusta.

”Asiakkaat arvostavat laseissa myös brändipainatuksia. Hollannissa on tutkittu, että asiakkaat tippaavatkin paremmin, kun käytössä on painatetut lasit”, Antinoja kertoo.

2. Lämpötila ratkaisee maun lisäksi ulkonäön

Viileät juomat ovat edukseen, kun ne myös näyttävät raikkailta ja virkistäviltä. Ravintola voi välittää viestin juomien raikkaudesta kuvissakin suhteellisen helposti.

Hanajuomalasit voi säilyttää viileässä. Kun samalla pitää huolen, että juoma on kylmää, saadaan lasin pintaan raikasta kosteutta: ns. kondensiovettä muodostuu, kun lämpötilaero lasin ja ilman välillä on suuri ja ilmankosteus riittävä. Hyvin kylminä tarjoiltavien juomien lasit pidetään pakkasessa, jolloin lasin pinta on tarjoiltaessa huurteinen.

”Myös niinkin arkinen asia kuin jää toimii hyvänä visuaalisena elementtinä”, Juha Antinoja vinkkaa. ”Niitä kannattaakin tarjota siideriin ja lonkeroon aina mukaan.”

3. Viimeistele yksityskohdilla ja henkilökunnalla

Kameran takana voi asiakkaan lisäksi olla ravintolan työntekijä tai omistaja. Ammattilaisten kauniit juomakuvat sopivat hyvin somessa jaettavaksi. Työntekijä voi vaikuttaa asiakasta enemmän kuvien teknisiin yksityiskohtiin, kuten valaistukseen.

Visuaalisuuden nimissä hanajuomia on mahdollista myös koristella. Lonkeroon sopivat raikkaat lisukkeet, esimerkiksi mintunlehdet. Talvisin lämmitettyyn siideriin käyvät vaniljatangot ja anikset.

”Työntekijöillä on mahdollisuus myös nostaa esiin ravintolassa työskenteleviä ammattilaisia ja heidän työtään”, Juha Antinoja muistuttaa. Henkilökunta ja tiskin takaiset toimet ovat hyvää materiaalia, sillä niissä työntekijöiden ammattitaito pääsee esiin. Oluen laskenta ja erilaiset tarjoilurituaalit, kuten vaahdon kampaus, sopivat visuaalisina hetkinä hyvin kuvattaviksi ja kiinnostavat aina.

”Ja jos itse näkyy kuvissa mukana ammattilaisena, kannattaa muistaa, että huoleton, asiakasta kunnioittava itsevarmuus vetoaa ja näyttää aina hyvältä.”

Hartwallin syksyn uutuusoluita yhdistää muhkea maku

Lahden Erikois Pale Ale on kullankeltainen täymallaspintahiivaolut. Muhkeassa ja maukkaan hedelmäisessä pale alessa on keskiasteinen maltaisuus ja katkerohumalointi.

Lahden Erikois Oktoberfest on suodatettu, vaalean meripihkan värinen ja pehmeän maltainen täysmallasolut. Se on saatavilla vain syksyn ajan. Uuden sadon juurekset ja mehevät liharuuat saavat Lahden Erikois Oktoberfest -oluesta mainion kaverin. Prost!

Aura Tumma on keskiasteisesti humaloitu lagerolut, jonka mausta löytyy aavistus paahteisuutta ja makeaa maltaisuutta. Kaadettaessa lasiin se jättää runsaan ja pysyvän, lähes kermamaisen vaahdon.

Lapin Kulta -oluiden lasipullo on uudistunut täksi syksyksi. Pohjantähden koristamassa vihreässä pullossa on saatavilla sekä klassinen Lapin Kulta -lagerolut, että Lapin Kulta Pure, gluteeniton luomuolut.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä