Näin teet voileipäkakun kannattavasti – herkullisuudesta tinkimättä

Ruokaisa voileipäkakku on erinomainen vaihtoehto vitriinivalikoimaan ja tapahtumatarjoiluun. Stadin ammatti- ja aikuisopiston elintarvikealan opettaja Markku Kopra antoi meille vinkit kannattavampaan kakkutarjoiluun.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

K-ryhmä (Kakku: Markku Kopra)

Voileipäkakun voi löytää jo pohjoismaalaisten huippuravintoloiden listoilta, joten sen suosion on täytynyt saavuttaa muutkin kuin 80-luvun lapset. Voileipäkakku toimii kevyenä lounaana kesäterassilla, mutta lisäämällä näyttävyyttä koristelulla ja erilaisilla täytteillä, siitä saa verrattain kustannustehokkaan tarjottavan myös catering-valikoimaan.

Ammattilaisen voileipäkakkuvinkit

Parhaiten voileipäkakun kustannuksiin voi vaikuttaa käyttämällä enemmän kasviksia lihan ja kalan sijaan. Täytteeseen sopivat hyvin erilaiset kasvikset, joilla saadaan lisää makua, väriä ja rakennetta. Lisäksi ne sopivat myös useimpiin ruokavalioihin. Pieneksi kuutioidut paprikat, suolakurkut tai herneet sopivat makupariksi niin kasvis- kuin liha- tai kalapainotteiseen kakkuun.

Sekoita vihannekset Kespron tuoteuutuuden, neljässä eri makuvaihtoehdossa löytyvän pursotettavan tuorejuustotahnan kanssa, ja nopea täyte on valmis. Halutessasi voit lisätä siihen kalaa tai lihaa, tai jättää eläinperäiset proteiinit kokonaan koristeluun.

"Hyödynnä voileipäkakun täytteeseen edullisempia raaka-aineita ja panosta koristeluun. Esimerkiksi katkaravut toimivat mainiona täytteenä ja jokiravunpyrstöillä saa aikaan hienostuneen koristelun", vinkkaa voileipäkakuista myös kirjan kirjoittanut Markku Kopra.

Kalaisan voileipäkakun täytteeksi sopii myös vastuullinen, ASC-sertifioitu Menu lämminsavulohi valmiiksi revittynä tai fileenä. Toinen maistuva täytevaihtoehto on Kespron valikoimasta löytyvä säilykeuutuus, Menu savustettu lohirouhe, joka on oiva kotimainen vaihtoehto tonnikalalle. Rullatut Menu kylmäsavustetut siivut ovat näyttävä lisä kakun päälle.

Vihannestukku Kespron valikoimista saat samalla tilauksella voileipäkakun muiden ainesten kanssa myös tuoreet yrtit, syötävät kukat, hedelmät ja marjat, joilla koristelet kakut näyttävästi.

”Suosi koristelussa napakoita tuotteita, kuten viinirypäleitä, tomaatteja ja sitruksia, joiden rakenne ja väri pysyvät raikkaina pitkään. Erilaiset yrtit ja kukkivat kukat tuovat väriä kakkujen päällisiin, mutta nahistuvat myös helposti, varsinkin kesäkuumalla”, Kopra neuvoo.

Täydellisen kostutuksen tärkeys

Voileipäkakun kostutus on tärkeä vaihe maun ja rakenteen kannalta. Kuiva kakku menettää vähänkin kosteutensa helposti jo ennen tarjoilua, mutta toisaalta liian kostea kakku ei ole miellyttävä syödä, eikä se ole ryhdikäs. Myös leivän huokoisuus vaikuttaa kostutuksen tarpeeseen: mitä tiiviimpi leipä, sitä enemmän kosteutta se vaatii.

”Jos kakun täyte on itsessään kosteaa, kannattaa kostutusta vähentää kakkua kootessa.”, ohjeistaa Kopra. Kostukkeena toimivat maukkaat kasvis- ja lihaliemet.

Tee voileipäkakku kokonaan kasviksista

Ruokatrendit näkyvät myös voileipäkakkujen täytteissä: vegaanisille ja kasvispainotteisille vaihtoehdoille on koko ajan enemmän kysyntää. Kun kasvistäytteiden ja koristelun maku on kohdallaan, maistuvat kasvisvoileipäkakut myös ennakkoluuloisimmallekin lihansyöjälle.

”Taidolla tehty kasvistäytteinen voileipäkakku ei häviä makuvertailussa lihaisalle, päinvastoin. On hyvä kuitenkin varmistaa, että täytteessä on tarpeeksi suolaa”, sanoo Kopra. Erityisesti kuivatuissa vihanneksissa ja sienissä on täyteläinen, umaminen maku, joka tuo syvyyttä kasviskakun täytteeseen. Myös suolainen pestokastike antaa täytteelle potkua.

Kiinnostuitko? Lisää voileipäkakku nyt valikoimiisi!

Hanki kaikki voileipäkakun raaka-aineet Kesprosta – hyödynnä nämä maistuvat tuotevinkit:

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä