Kakku tekee juhlan

Onnittelemme satavuotiasta Suomea kakkutaiteilija Mona Tähtisen kakulla, josta huokuu pakkasen huurtaman lumisen metsän rauha.

Julkaistu

Teksti

Niina Mälkiä

Kuvat

Kreetta Järvenpää

Kakkutaiteilija Mona Tähtisen mustikkaa, vaniljaa ja sitruunaa sisältävä Suomi 100 -juhlakakku vie ajatukset lapsuuden mustikkamaitoon. Mona Tähtistä kiehtoo kakuissa tarinallisuus ja se, miten niissä yhdistyvät tuoksut, maut, muistot ja tunteet. Hän muistuttaa, että kakun nauttiminen on aina yhteisöllinen hetki. Mona itse ryhtyi leipomaan kakkuja, kun joutui siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon. Hän hankkii tietoa kansainvälisiltä kakkutaitureilta ja kokeilee määrätietoisesti eri raaka-aineita ja tekniikoita.

Mona Tähtisen kakkuteesejä

 • Mausta myös pohja. Usein ajatellaan, että maut leivotaan kerrosten väliin, mutta maustaminen voi alkaa jo taikinasta. Mausta pohja esimerkiksi kuivatuilla yrteillä. Myös erilaiset jauhot tuovat pohjaan makuja ja rakennetta.
 • Malta viilentää ennen täyttämistä. Kakkupohjat leikkautuvat kauniimmin, kun niiden antaa vetäytyä yön yli jääkaapissa tai pakastimessa.
 • Yhdistä makuja rohkeasti. Makumaailmaan voi valita melkein mitä tahansa. Tällä hetkellä suosittu on lakritsin, inkiväärin ja sitruunan yhdistelmä. Kehitän parhaillaan kakkua, jossa on kinuskia, päärynää ja wasabia.
 • Kostuta vain tarvittaessa. Täyte ja rakenne ratkaisevat kaipaako kakku kostutusta. Laimennettu sitruunamehu ja maito ovat hyviä vaihtoehtoja ja alkoholi, jos se sopii makuyhdistelmään.
 • Unohda rajat koristelussa. Koristelussa saa olla luova, hauska ja rikkoa rajoja. Sääntöjä ei ole! Minä leikin väreillä ja käytän paljon erilaisia karkkeja ja pursotustekniikoita.

Näyttävyyttä esillepanoon

Kakkujen nostaminen irti pöytäpinnasta ja keskenään eri tasoille lisää juhlavuutta. Laakean levykakunkin voi jakaa esimerkiksi kolmeen osaan ja sijoittaa erikorkuisille alustoille.

Koristeet vadilla ja jalallisen vadin juurella voivat olla juhlan teemasta poimittuja elementtejä, kuten kukkia, tai kakussa maistuvia hedelmiä tai marjoja. Myös tekstiileillä voi pelata. Mona Tähtinen käyttää kakkuvatien alla usein kahta kangasta: alla raskaampaa ja päällä kevyempää, esimerkiksi rypytettyä tylliä. Sen päälle voi sirotella koristeeksi terälehtiä tai marenkeja.

Tasapainota makuja

Kuten ruokien, myös kakkujen tasapainoinen kokonaisuus pohjautuu neljään perusmakuun. Taita makeutta ja kuorrutuksen rasvaisuutta jollain happamalla, esimerkiksi hilloamattomilla tuoreilla tai kuivatuilla marjoilla tai sitruunatahnalla. Myös chili ja lakritsi tuovat helpotusta makeuteen. Ja muista suola. Lisää ripaus suolaa kakkutaikinaan ja mausta sillä kinuski tai suklaa.

Sokeri + vesi = lasi

Kakkuun saa lisää ylväyttä ja yllätyksellisyyttä sokerilasipurjeilla. Kuumenna 1,2 dl sokeria, 0,8 dl glukoosisiirappia ja 0,8 dl vettä 150-asteiseksi ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Kun seos muuttuu reunoilta hieman kellertäväksi, kaada se tasaiselle alustalle ja levitä spatulalla ohueksi levyksi. Riko jäähtyneenä sirpaleiksi.

Kansainvälistä kakkumuotia

Menossa ohi

 • muotokakut
 • sokerimassakuorrutus

Nyt täällä

 • drip cake eli valutetut kuorrutukset
 • runsaus koristelussa

Tulossa

 • maalauksellisuus, pinta-kuviointitekniikat, tehosteiden ja värien käyttö
 • art deco -tyyli, selkeälinjaiset, esimerkiksi kuutionmalliset ja ornamenttikuvioidut kakut
 • vohvelipaperista taitellut näyttävät syötävät kukat

Käykö kukka koristeeksi?

 • Kesprossa on monipuolinen valikoima syötäviä kukkia, esimerkiksi sarviorvokkeja, ruiskaunokkeja, kurkkuyrttiä ja rautayrtin kukkia.
 • Jos käytät koristeena ei-syötävää kukkaa, varmista ettei se ole myrkyllinen.
 • Suojaa ei-syötävän kukan ja kakun välinen kosketuspinta riisi-, vohveli- tai leivinpaperilla.
 • Teippaa ei-syötävän kukanvarsi elintarvikekäyttöön tarkoitetulla teipillä.
 • Muistuta asiakasta, että ei-syötävä kukka on siirrettävä sivuun ennen kakun nauttimista.

Kakun valmistusohje artikkelissa Suomi100-juhlakakku.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä