Nousussa japanilaisessa keittiössä nyt

Olympiavuosi 2020 on paitsi urheilun myös japanilaisen keittiön juhlaa. Sushista on tullut kalapuikkojakin suositumpi osa suomalaisperheen arkea, mutta muutkin japanilaisen keittiön ilmiöt ja raaka-aineet nostavat päätään. Listasimme niistä oleellisimmat.

Julkaistu

Kuvat

Roope Permanto ja Inua

Yaki tarkoittaa grillaamista

Grillaaminen on avainasemassa monissa nousevissa japanilaisen keittiön erikoisuuksissa.

Yakisoba on suosittu japanilainen nuudeliruoka, jota tarjoillaan etenkin festareilla ja katukeittiöissä.

Yakisoba on myös täydellinen ruoka hävikin hyödyntämiseen.

Yakisobaan voi käyttää monipuolisesti esimerkiksi vihanneksia, kanaa tai tofua. Nuudeleista on tullut jo ilmiö Aasian ulkopuolella, ja nuudeliaiheisia ravintolakonsepteja syntyy maailmalla koko ajan.

Teppanyaki on japanilainen rautalevyltä näyttävä avogrilli, jolla kokki valmistaa teatraalisesti ruokaa aivan pöytäseurueen vieressä.

Japanin kielen sana teppan tarkoittaakin rautaa ja sana yaki grillaamista.

Teppanyaki ei ole perijapanilainen ruoanvalmistusmenetelmä, vaan avogrillillä valmistettua ruokaa on ryhdytty valmistamaan paikallisissa ravintoloissa ensisijaisesti ulkomaisille vieraille, joille grillattu ruoka on ollut vähemmän vierasta kuin esimerkiksi sushi. Teppanyaki nousee hakusanana jo suomenkin nettihauissa, joten kysyntää näyttäisi olevan.

Sukiyaki on perinteinen fondueta muistuttava pataruoka, jota nautitaan erityisesti talvella. Pata sijaitsee seurueen keskellä ja siinä kypsennettyä ohuiksi viipaleiksi leikattua lihaa ja kasviksia dipataan puikkoja käyttämällä vatkattuun raakaan kananmunaan.

Okonomiyaki on röstiä, munakasta tai pannukakkua muistuttava perinneruoka, jonka pääraaka-aine on ohueksi leikattu kaali.

Okonomiyaki on mainio japanilainen vaihtoehto pizzalle.

Koostumus vaihtelee asiakkaan mieltymyksen sekä sen mukaan, missä päin maata ollaan. Munakkaan tavoin sekoitetut ainekset kypsennetään nopeasti teppan-levyllä molemmilta puolilta.

Ramen sopii kylmään vuodenaikaan

Ramenit ovat helppoja rakentaa lounastarjoiluun. Laita tarjoiluun kuuma maukas liemi tai useampi erimakuinen liemi ja iso valikoima erilaisia, valmiiksi pilkottuja tuoreita kasviksia. Laita niiden lisäksi tarjolle myös kypsää kalaa sekä lihaa, kananmunia ja nuudeleita, joista asiakas voi rakentaa itselleen sopivan ramenin.

Gyozat pitävät lämpimänä

Gyoza-ilmiö näkyy jo Suomessakin. Helsinkiin on syntynyt jo parikin uutta gyoza-ravintolaa. Suomessa ollaan vuosikymmeniä oltu pastakansaa, ja dumplingit ovat ikään kuin täytettyä pastaa eli täytettyjä taikinanyyttejä, jotka usein tarjoillaan kuumassa liemessä. Sen vuoksi ne ovat erinomaista tarjottavaa talvella.

Laadukasta teetä arvostetaan

Kun puhutaan Japanista, ei pidä unohtaa teeseremoniaa. Teen juonti on lisääntynyt Suomessa huimasti. Se näkyy myös ravintoloissa ja kahviloissa, jotka voivat tuoda esiin osaamistaan ja asiakaspalvelutaitojaan tarjoilemalla laadukasta teetä kauniisti esille pantuna.

Miso tehdään itse

Misotahna on yksi japanilaisen keittiön perusraaka-aineista. Meille suomalaisille miso on tutuin jokaisessa sushiravintolassa tarjotusta misokeitosta. Misotahna onkin japanilaisen keittiön perusraaka-aine, joka valmistetaan soijapavuista fermentoimalla.

Nyt miso raivaa tietään myös eurooppalaiseen keittiöön.

Hifistelevissä huippukeittiöissä miso tehdään itse, ja sen bakteerikantaa hyödynnetään myös muussa ruoanvalmistuksessa.

Tokion tähtiravintola

Tokiolainen ravintola Inua sai marraskuussa kaksi Michelin-tähteä. Inuan tähdistä iloitaan myös meillä Suomessa, sillä Nomasta tuttu Toni Toivanen vastaa ravintolan testikeittiöstä. Inuaa vetää saksalainen Thomas Febel, joka on Toivasen tavoin ponnahtanut tähtikartalle Noman keittiöstä.

Nämä japanilaisen keittiön asiat nousussa myös Suomessa

  1. Japanilainen palveluasenne
  2. Raaka-aineiden arvostus
  3. Tuoreet kasvikset ja kala
  4. Esteetinen esillepano
  5. Vuodenaikojen merkitys
  6. Työkaluista, etenkin veitsistä, huolehtiminen
  7. Kasvisten jalostetut erikoislajikkeet
  8. Hävikin välttäminen noutopöydässä

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä