Pientuottajatarina: Kespro Kuopio noutotukku & Varkauden Aito

Kun pientuottaja löytää tiensä Kespron ­Kuopion noutotukkuun, hän saa näkyvyyttä ja uusia ­asiakkaita. Tukku vastaa pientuottajatuotteilla asiakkaidensa tarpeisiin.

Julkaistu

Teksti

Pirjo Tiihonen

Kuvat

Jesse Karjalainen

Lähiruoka, paikallisuus ja pientuottajatuotteet ovat trendi, joka kiinnostaa ravintoloita ja niiden asiakkaita yhä enemmän. Tämän on pannut merkille myös Kespron Kuopion noutotukun asiakaspalvelupäällikkö Jani Haatainen. Kun hän jokin aika sitten nautti ravintolaruoasta, hän laittoi kiinnostuneena merkille, että kaikki kyseisen ravintolan käyttämät ainekset olivat pientuottajien tuotteita.

”Ravintola käytti myös markkinoinnissaan tietoa siitä, että sen ruoka valmistetaan lähituottajien tuottamista aineksista. Näin asiakas voi halutessaan helposti jäljittää ruoan alkuperän”, selventää Haatainen.

Hänestä kaikki pientuottajat eivät vielä huomioi sitä, että tukku olisi heille mahdollinen myyntikanava. Näin tuottajan ei tarvitsisi ajaa päiväkaupalla maakunnassa markkinoimassa ja myymässä tuotteitaan potentiaalisille asiakkaille. Haatainen on aina iloinen, kun hänelle tuntematon pientuottaja ottaa yhteyttä ja kysyy, olisiko tukussa kiinnostusta ottaa yrityksen tuotteita hyllyihin.

”Kyllä me haluamme pientuottajatuotteita valikoimiimme”, vastaa Haatainen.

ML 3 23 Pientuottaja 2 Hannu Suomalaisen Varkauden Aito -tuotteet ovat Kespron Kuopion tukun valikoimassa, ja yritys myös ostaa raaka-aineita Kesprosta.

Hän toivookin, että savolaiset ja pohjoiskarjalaiset pientuottajat löytäisivät Kespron Kuopion tukun nykyistä paremmin. Tukku on viime vuosina kiinnostunut pientuottajatuotteista aiempaa enemmän.

”Olemme viime vuosina eläneet vaikeita aikoja koronan ja Ukrainan sodan takia. Mikään yritys ei tänään pärjää yksin, mutta yhdessä tekemällä selviämme. Meidän hyllyille mahtuu kyllä uusia pientuottajatuotteita, sillä haluamme tukea paikallisia tuottajia.”

Hänestä yhteistyöstä hyötyy jokainen osapuoli. Pientuottaja saa keskitetyn myyntikanavan ja uusia asiakkaita, tukku taas saa valikoimiinsa mielenkiintoisia uusia tuotteita. Tukun asiakkaillekin on helppoa, kun he löytävät paljon pientuottajatuotteita saman katon alta.

”Meidän kauttamme asiakkaat tutustuvat uusiin pientuottajatuotteisiin käydessään tukussa ja tulevat niistä tietoisiksi. Pientuottajien tuotteissa on aina jotain spesiaalia”, Haatainen kiittää.

Hevistä mehuihin, lihatuotteista majoneeseihin

Tällä hetkellä Kespron Kuopion tukun kaikilta osastoilta löytyy pientuottajien tuotteita. Niitä on yhtä lailla muun muassa hedelmä- ja vihannesosastolla, juomaosastojen hyllyillä kuin pakaste- ja lihaosastollakin.

”Esimerkkinä voisi mainita Karelia-lihajalosteen, KontioMehun alkoholittomat kuohujuomat ja mehut, Varkauden Aito Oy:n majoneesit ja salaatinkastikkeet, Savo-Karjalan lihan lihatuotteet ja kuopiolaisen Ketoisen viljattomat leivonnaiset. Näistä kolme viimeistä ovat asiakkaidemme suosituimpia pientuottajatuotteita.”

ML 3 23 Pientuottaja 3 Varkauden Aidon tuotteissa käytetään lähes pelkästään kotimaisia raaka-aineita.

Aivan kaikki pientuottajatuotteet eivät aina jää pysyvästi tukun valikoimiin, jos niille ei riitä asiakkaita. Valikoima muuntuu myös sesongin mukaan niin, että esimerkiksi kesällä heviosaston tuotevalikoima kasvaa.

”On myös sellaisia pientuottajatuotteita, jotka eivät ole meillä jatkuvasti hyllyssä, ja asiakkaat saavat ne meiltä nopeasti tilaamalla. Ei ole järkevää pitää jokaista tuotetta hyllyssä, vaan osa tuotteista tilaustuotteina ja osa pysyvästi hyllyvalikoimassa. Valikoiman päättävät asiakkaat, joiden jokainen toive pyritään toteuttamaan.”

Valikoiman päättävät asiakkaat, joiden jokainen toive pyritään toteuttamaan.

Tukun asiakkaat ovat ottaneet pientuottajatuotteet positiivisesti vastaan.

”Sellaisetkin asiakkaat, jotka käyvät vain satunnaisesti ostoksilla, kiinnostuvat ja huomaavat, että ’ai, tämmöinenkin tuote on olemassa’. Jos tuote myy todella hyvin, parhaimmillaan pientuottajasta kasvaakin suurtuottaja.”Majoneeseja ja salaatinkastikkeita savolaisella sydämellä

Varkauden Aito OY:n yrittäjä Hannu Suomalainen ja Kespron Kuopion noutotukun asiakaspalvelupäällikkö Jani Haatainen juttelevat tukun käytävillä kuin hyvät kaverit ikään. He ovat yhteistyökumppaneita. Kahden veljeksen, Hannu ja Harri Suomalaisen pyörittämän Varkauden Aito Oy:n majoneesit ja salaatinkastikkeet ovat kuuluneet tukun pientuottajavalikoimaan jo seitsemän vuotta.

ML 3 23 Pientuottaja 4 Jani Haatainen (oik.) on todennut, että paikallisuus ja lähiruoka kiinnostavat asiakasta yhä enemmän. Hannu Suomalainen vierailee tukussa säännöllisesti.

”Aloimme veljeni kanssa 30 vuotta sitten valmistamaan salaatinkastikkeita. Ei ole kovin montaa elintarviketta, joka olisi ollut markkinoilla yhtä kauan kuin meidän salaatinkastikkeemme. Nykyään teemme myös NakuMajo-majoneesia sekä pieniä määriä tomaattikastiketta ja Pahulaisen hilloa. NakuMajo-majoneesi on ainoa majoneesi Suomessa, jolla on Hyvää Suomesta -merkki eli Joutsenlippu. Maku ja tinkimätön laatu ovat valttejamme”, kertoo Suomalainen.

Varkauden Aito on pientuottaja, joka käyttää majoneesinsa valmistuksessa lähes pelkästään kotimaisia raaka-aineita. Niistä osa, kuten kananmunat, tulevat pientuottajilta. Vain maustamiseen tarvittavat ainesosat ovat peräisin ulkomailta.

”Oman reseptiikkamme ansiosta voimme muokata reseptejä ja valmistaa tuotteitamme myös asiakkaan toiveiden mukaan”, selittää Suomalainen.

Varkauden Aidon majoneeseja käyttää muun muassa kuopiolainen hampurilaisravintola Burger5. Sen burgerit on valittu useana vuotena Suomen kolmen parhaan joukkoon.

Varkauden Aito ostaa osan raaka-aineistaan, esimerkiksi ruokaöljyn sekä myös keittiötarvikkeet Kespron Kuopion tukusta. Myös tuorechili, jonka Suomalainen veljensä kanssa paahtaa ja jauhaa, hankitaan tukusta. Pientuottajan ja tukun yhteistyö alkoi Kuopiossa järjestetyiltä pientuottajapäiviltä.

”Kesprosta kehottivat meitä ensin kerryttämään asiakaskuntaamme, ennen kuin saimme tuotteemme tukkuun. Tuotteitamme on nyt Kuopion lisäksi myös Kespron Joensuun tukussa. Nyt asiakkaamme löytävät majoneesit ja salaatinkastikkeet keskitetysti tukuista, eikä minun tarvitse ajaa pitkiä matkoja viemässä tuotteita asiakkaille. Mielestäni Kespron kanssa on helppoa ja mutkatonta toimia, ja täällä on oltu vastaanottavaisia.”

Yhteistyö tukun kanssa vaatii Varkauden Aidolta vahvaa sitoutumista. Myös tuotannon on toimittava moitteetta ilman katkoja.

”Vaikka tuotteemme on saatu tukun valikoimiin, on markkinointiin panostettava jatkuvasti uusien asiakkaiden saamiseksi.”

ML 3 23 Pientuottaja 5 Asiakkaat tutustuvat uusiin pientuottajatuotteisiin tukuissa käydessään.

Pientuottajayhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa 
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä 
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat 
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan 
  • lisää valinnanvapautta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä