Näin syntyi Kespron Pientuottaja-malli - vastaa lähiruoan kasvavaan kysyntään

Kespron blogissa Etta Tuokkola: "Kesprolle Pientuottaja-malli tarkoittaa paremman palvelun tarjoamisen lisäksi yhteiskunnallisen vastuun kantamista – annamme kaikille tuottajille mahdollisuuden päästä valikoimiimme ja kehittää omaa liiketoimintaansa."

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Yli puolet ravintola-alan ammattilaisista uskoi pientuottajien ja paikallisten tuotteiden kysynnän, kiinnostuksen ja arvostuksen kasvavan, kun asiaa tutkittiin toissa vuonna Kespron ravintolailmiöitä käsittelevässä tutkimuksessa. Myös asiakkaamme toivovat entistä useammin valikoimiimme erilaisia pientuottajien tuotteita.

Kespro vastasi ravintoloiden lähiruoan kysyntään kehittämällä Pientuottaja-mallin, joka lanseerattiin tammikuussa 2016. Konseptin tarkoituksena on parantaa pientuottajien tuotteiden löydettävyyttä ja ravintoloiden mahdollisuuksia tilata helpommin pien- ja lähituottajien tuotteita ja raaka-aineita ravintolaansa. Toisaalta se mahdollistaa pientuottajille tehokkaan kanavan jalkauttaa tuotteensa ravintoloiden käyttöön.

Konseptin alkutaipaleella etsimme aktiivisesti uusia tuottajia ja hyviä tuotteita ympäri Suomen muun muassa erilaisilta lähiruokapäiviltä. Nämä tapahtumat olivat erinomaisia keinoja tutustua mitä mielenkiintoisempiin ja uniikeimpiin tuottajiin - ja tietysti vedet kielelle nostaviin tuotteisiin. Vähitellen Pientuottaja-mallimme sai tunnettavuutta ja yhteydenottoja tuli lähes päivittäin suoraan tuottajilta. Samalla myös asiakkaat ryhtyivät ehdottamaan uusia pientuottajien tuotteita valikoimiimme.

Vuonna 2019 saimme uusia tuotteita Pientuottaja-malliin noin sata ja koko tuotemäärä on kasvanut reiluun tuhanteen. Tuottajia Pientuottaja-mallissa on mukana jo 175. Asiakkaiden kiinnostus tuotteita kohtaan on pysynyt edelleen korkealla ja kasvaa vähitellen. Yhä useampi ravintola haluaa ainakin selvittää sen, voisiko jonkin ravintolassa käytetystä raaka-aineesta saada lähempää tuotettuna.

Vuonna 2020 Kespron Pientuottaja-malli kattaa hyvin erilaisia tuottajia; pienjuustoloita, vihannestiloja, lihataloja, myllyjä, jalostamoja sekä runsaan määrän pienpanimoita. Suurin osa tuotteista on saatavilla valtakunnallisesti, mutta osa tuotteista vain alueellisesti joko yhdestä tai muutamasta Kespron noutotukusta. Pientuottaja-mallin valikoima kehittyy asiakastarpeiden mukaan. Kun saamme toiveen uudesta lähiruokatuotteesta, tutkimme yhdessä pientuottajan kanssa onko yhteistyö kummankin osalta järkevästi toteutettavasti.

Kiireinen ravintolayrittäjä usein arvostaa sitä, että lähituotteet tulevat samassa Kespron kuormassa kaiken muun tilatun tavaran kanssa. Näin kuljetusten lisäksi säästetään myös ympäristöä. Yhden kuorman taktiikan ansiosta ravintoloitsijan ei tarvitse käyttää aikaa tuotteiden erilliseen etsimiseen ja vastaanottoon. Kespron kautta toimiessaan asiakas voi myös varmistua tuotteiden olevan tutkittuja ja turvallisia, ja niiden kulkevan lämpötilahallituilla kuljetuksilla.

K-ryhmässä on pitkät vastuullisen tekemisen perinteet ja Kesprolle Pientuottaja-malli tarkoittaa paremman palvelun tarjoamisen lisäksi yhteiskunnallisen vastuun kantamista – annamme kaikille tuottajille mahdollisuuden päästä valikoimiimme ja kehittää omaa liiketoimintaansa. Olemme mielellämme edistämässä alueellista ruokakulttuuria ja lisäämässä maakuntien elinvoimaisuutta. Asiakkaillemme haluamme antaa mahdollisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja ruoan tuotantoa.

Olen itse saanut kunnian tutustua mitä upeimpiin tuotteisiin ja kuulla mitä hauskempia tarinoita tuotteiden tai yrityksen historiasta. Uskon monen muunkin menettävänsä sydämensä samalla tavalla, jos saisi kuulla näitä hienoja tarinoita, joita pientuottajilla on kerrottavanaan.


Etta Tuokola 150x150px

Etta Tuokkola
Tuotepäällikkö
Kespro

Tuotepäällikkö Etta Tuokkola vastaa Kesprossa Pientuottaja-mallin kehityksestä ja tavarantoimittajayhteistyöstä. Pientuottaja-konsepti mahdollistaa Kespron asiakkaille helpon tavan ottaa lähi- ja pientuottajien tuotteita ravintolansa valikoimiin.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä