Ratkaisujen mestari Joonas Hämäläinen

"Kun työssä tuo näkyviin oman persoonan ja suhtautumisen ruokaan, siitä on eniten hyötyä myös asiakkaille”, Kespron oululainen Food Solution Manager Joonas Hämäläinen uskoo.

Julkaistu

Teksti

Alisa Kettunen

Kuvat

Juuso Haarala

Miten päädyit ravintola-alalle?

En sitä perinteistä reittiä, sillä en käynyt kokkikouluja. Kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon ajoivat alalle, ja katalyyttinä toimi MasterChefin voittaminen vuonna 2011. Olin ravintolahommissa ensin Helsingissä ja sitten Oulussa ja samalla tein pari keittokirjaa sekä reseptejä eri julkaisuihin. Kokkihommien lisäksi olen tehnyt töitä elintarvikealalla ja yrittäjänä, mutta aina lähellä ravintola-alaa.

Mikä on paras ruokamuistosi?

Tykkään, että muisto tulee spontaanisti hetkessä sen sijaan, että on suunnitellut etukäteen esimerkiksi tärkeää ravintolaillallista. Minulle parhaat ruokamuistot ovat tilanteen luomia, ja ne voivat syntyä vaikka ravintolassa, kylässä tai kotona syödessä. Makujen lisäksi on tärkeää nauttia hetkestä ja seurasta.

Joonas Hämäläinen tekemässä annosta

Mitä muuttaisit ravintola-alalla, jos sinulla olisi siihen kaikki valta?

Meidän pitäisi Suomessa luottaa enemmän omaan tekemiseemme ja olla ylpeitä ruokakulttuuristamme. Alan kehittymisen toivoisi lähtevän jo kouluruokailusta ja varhaiskasvatuksesta, jotta ruokaan saataisiin pienestä pitäen normaali ja arvostava suhde.

Mottosi?

Tee sellaista ruokaa, joka on omasta mielestäsi hyvänmakuista. Jos valmistamani ruoka on minusta hyvää, se on todennäköisesti hyvää monen muunkin mielestä.

Tärkein vinkkisi nuorelle, joka harkitsee uraa ruoan parissa?

Ei kannata pelätä virheitä tai hävetä, jos niitä joskus tekee. Pitää hyväksyä se, että kehittyminen vie aikaa. Kun katson omia kymmenen vuoden takaisia annoksiani, niiden taso on aivan erilainen nykypäivään verrattuna. Kaikesta tekemisestään pitää kuitenkin olla ylpeä, koska oppiminen tapahtuu pienin askelin. Oma asenne ja kiinnostus on tärkeintä, kaiken muun ruoanlaitossa pystyy kyllä oppimaan.

Ruoka, joka toimii aina?

Simppelit ruoat. Lempikeittiöni on kotikeittiö, sillä siellä voi tehdä mitä tahansa. Kursailematonta ruokaa hyvistä raaka-aineista, oli se sitten pitsaa, carnitas-tacoja tai jauhelihakastiketta ja perunamuusia. Niissä makumaailma muuttuu, mutta loppujen lopuksi kaikki ovat todella yksinkertaisia ruokia.

”Ruokalähettilään tärkein tehtävä on puhua niiden asioiden puolesta, jotka ovat itselle tärkeitä. Kun työssä tuo näkyviin oman persoonan ja suhtautumisen ruokaan, siitä on eniten hyötyä myös asiakkaille”, Kespron oululainen Food Solution Manager Joonas Hämäläinen uskoo.

Kuka?

  • Joonas Hämäläinen

Mikä?

  • Food Solution Manager, Kespro
  • Suomen ensimmäinen MasterChef
  • Ruokalähettiläs
  • Yrittäjä

Missä?

  • Oulu

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä