Ravintola-alan parhaat palkittiin Pro Gaalassa

PRO-gaalassa palkittiin ravintoloiden ja ammattikeittiöiden kovimmat ammattilaiset. Sarjoja oli 15 ja yli puolet tunnustuspalkinnoista matkasi voittajien mukana pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Kespron sponsoroiman innovaatio-sarjan voitti Fredman Food Tech

Julkaistu

Teksti

Mariaana Nelimarkka

Kuvat

Mika Levälampi

Finlandia-talossa järjestetyssä PRO-gaalassa juhlittiin 17. kerran ammattitaitoa ja osaamista. Ravintola-, kahvila- ja suurkeittiöammattilaisista poimittiin 15 kategoriassa parhaat.

Jo finaalipaikka on upea saavutus. Tunnustuspalkinnot jakautuivat tasaisesti eri puolille Suomea – Turusta Ouluun ja Rajamäeltä Saariselälle. Alle puolet palkinnoista jäi pääkaupunkiseudulle.

Tulevaisuuden työvoimaa, muualta tulleita, edusti illan aikana kahdesti palkittu Rose Alibasya-Jokela, joka sai sekä Ammattikeittiön työntekijän PRO-palkinnon että lehdistön palkinnon. Indonesialainen Alibasya-Jokela on hurmannut Sodexon asiakkaat ja työtoverinsa Nokian kampuksella Oulussa.

Ajankohtaisen Vastuullisuus-sarjan voitto meni Tampereelle, kun Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi pokkasi PRO-palkinnon. Paturin omasta halusta kumpuavalla pitkäjänteisellä ja jokaiseen valintaan ulottuvalla vastuullisuustyöllä on merkitystä, onhan hänen työpaikkansa yksi Suomen suurimmista tapahtumataloista.

Yrittäjä-sarjan voittajalle PRO-palkinto on tietynlainen elämäntyöpalkinto. Sen saivat tänä vuonna etenkin tamperelaisesta ravintolamaailmasta tutut Katja ja Arto Rastas. He ovat laajentaneet yritystoimintaansa viimeisen vuoden aikana merkittävästi avattuaan ensin keväällä Tampereella Periscope-ravintolan ja syksyllä Helsingissä Penélopen yhteistyössä Hans Välimäen kanssa.

Tuomaristo oli poikkeuksellisen hankalan tehtävän edessä valitessaan Keittiöpäällikkö-sarjan voittajaa, sillä finalisteja oli tänä vuonna neljä. Sarjan voittajana palkittiin Ravintola Savoyssa pitkään Kari Aihisen aisaparina työskennellyt keittiöpäällikkö Olli Kolu.

Pro Gaala 2019

Tuomariston itsenäiset valinnat

PRO-tuomaristoon kutsutaan alan kovimpia osaajia: edellisvuosien PRO-voittajia ja esimiehiä, joilla on vankka näkemys siitä, mitä osaamista ravintola-alalla tarvitaan.

Tuomariston työskentelyä johti tänä vuonna Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö. Hän perehtyi muiden tuomareiden tavoin kaikenkattavaan tuomarointipakettiin, jonka pohjalta päätökset tehtiin.

Tuomarointipaketissa on mukana finalistin oma tarina, perustelut, suosittelijan sanat, sponsorin mielipide ja nettiäänestyksen yhteydessä kertyneet kommentit.

Kaikki osa-alueet paketissa ovat tärkeitä, ja jokainen tuomari pisteytti ehdokkaat omista lähtökohdistaan.

Tänä vuonna esikarsinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, miten ehdokkailla on talous hallussa. Voittaja-ainesta on niissä, joista paistaa pitkäjänteinen ja pidempiaikainen ammattitaito, osaaminen ja ylpeys.

– Kun haimme eri sarjojen huippuja, kaikki tuomarit painottivat useamman vuoden jatkunutta positiivista työhistoriaa. Vaikka tämä on myös läpivirtausala, se ei näy palkitsemisessa – emme halunneet palkita yhden yön ilmiöitä, Käyhkö sanoo.

Pro Gaala 2019 voittajat lavalla

PRO2019-voittajat

Ravintolan asiakaspalvelija

Essi Piira, Ravintola Tuhto, Tampere

Innovaatio:

Fredman Food Tech

Kahvilan työntekijä:

Jutta Kokkonen, Antell Galleria, Antell-Ravintolat, Helsinki

Vastuullisuus:

Juhana Paturi, Tampere-talo, Tampere

Ammattikeittiön työntekijä:

Rose Alibasya-Jokela, Nokia Rusko, Sodexo, Oulu

Yrittäjä:

Arto ja Katja Rastas, Helsingin Kulinaarinen Instituutti, Ravintola Periscope, Dining 26 by Arto Rastas, Ravintola Penélope, Hella & Huone deli, Helsinki/Tampere

Ammattikeittiön kokki:

Ritva Lehtinen, Antell Työtehoseura, Antell-Ravintolat, Rajamäki

Opettaja:

Henry Lybäck, Laurea-ammattikorkeakoulu, Espoo

Ammattikeittiön päällikkö:

Anja Jokinen, Iso-Bertta, Servica, Kuopio

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari:

Olli Kolu, Savoy, Helsinki

Ravintolan kokki:

Katri Mannermaa, Ravintola Ragu, Helsinki

Baarimestari:

Jami Järvinen, Chihuahua Julep, Helsinki

Hovimestari/Sommelier:

Taneli Lehtonen, Muru, Helsinki

Ravintolapäällikkö:

Petri Laukkanen, Santa´s Hotel Tunturi, Saariselkä

Ravitsemis-/ruokapalvelupäällikkö:

Sanna Malaska, Arkea, Turku

Lehdistön palkinto:

Rose Alibasya-Jokela, Nokia Rusko, Sodexo, Oulu

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä