Ruuan ulosmyynti vaatii uusia hygieniakäytäntöjä

Kespron blogissa Olli Oksa: ”Ruoan ulosmyynti voi parhaassa tapauksessa kasvattaa ravintolan tulovirtaa, mutta samalla se voi myös vaatia enemmän resursseja hygieniasta huolehtimiseen.”

Julkaistu

Teksti

Olli Oksa

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Viimeisen parin vuoden aikana eletyt poikkeusolot ovat koetelleet ravintola-alaa. Ruoan ulosmyynnin osuus kasvoi monissa ravintoloissa, mikä vaati nopeaa sopeutumista uusiin toimintamalleihin. Myös asiakkaat vaikuttavat omaksuneen noutoruoan ja kotiinkuljetukset osaksi uutta arkeaan.

McKinseyn elokuussa 2020 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 35–55 % eurooppalaisista kuluttajista aikoo jatkaa ruokatoimitusten lisääntynyttä käyttöään tulevaisuudessa. Uudet kulutustottumukset ovatkin saattaneet tulla jäädäkseen, ja ravintoloitsijoiden on syytä varautua pysyviin muutoksiin asiakkaittensa ravintolakäyttäytymisessä.

Samalla asiakkaat ovat entistä tietoisempia hygieniasta ja vaativat entistä korkeampia standardeja, joten ruoan ulosmyynti edellyttää, että hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota niin hygieniavaatimusten kuin työn sujuvuudenkin kannalta. Ravintolakeittiöille tiukat hygieniasäännöt ovat arkipäivää, mutta myös ruoan ulosmyynnissä on omat lainalaisuutensa.

Käsienpesun tärkeys ja oikeaoppisuus ovat viimeistään tässä vaiheessa tulleet meistä jokaiselle selväksi, mutta juuri siksi käsihygienian merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Keittiöhenkilöstö on ruoan turvallisuuden etulinjassa, joten selkeät käsihygieniarutiinit ovat kaiken A ja O jokaiselle ravintolalle. Käsien peseminen saippualla on itsestäänselvyys, mutta tarkka ja hygieeninen käsien kuivaaminen on vähintään yhtä tärkeää – huolehdithan siis, että käsienpesupisteillä on aina saatavilla puhtaita paperipyyhkeitä.

Hygieniastandardeista viestiminen asiakkaille on myös tarpeellista. Nouto- ja kuljetusruoan toimittamisessa asiakkaalle näkyvin elementti on ruuan kuljetuspussi. Varmista positiivinen asiakaskokemus laittamalla ruoan mukaan tarvittavat hygieniatuotteet, kuten lautasliinat ja desinfiointipyyhkeet. Kuljetuspakkauksen sinetöinti tarralla on myös keino osoittaa asiakkaalle, että heidän ruokansa on varmasti toimitettu koskemattomana perille asti.

Ruoan toimituksen osalta on myös tärkeää, että kuljettajilla on tarvittava tietotaito ja välineet varmistaa ruoan hygieeninen toimitus. Myös kuljettajille on hyvä tarjota desifiointiainetta, kosteuspyyhkeitä ja kasvomaskeja sekä ohjeistaa heitä kuljetettavan ruoan oikeaoppisesta säilyttämisestä. Jos käytät kuljetuksissa kolmatta osapuolta, tarkista, että heidän hygieniakäytäntönsä vastaavat yrityksesi standardeja.

Ravintola-asiakkaat ovat muuttaneet kuluneen kahden vuoden aikana tottumuksiaan nopeasti, ja ruoankuljetuspalveluiden käyttö tuskin laskee pandemiaa edeltävälle tasolle. Ruoan ulosmyynti voi parhaassa tapauksessa kasvattaa ravintolan tulovirtaa, mutta samalla se voi myös vaatia enemmän resursseja hygieniasta huolehtimiseen.

Keittiöhygienian rutiineihin ja asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseen löydät apua Torkin laajasta valikoimasta, johon kuuluvat niin automaattiset lautasliina-annostelijat, desinfiointiaineet, pyyheannostelijat, hygieniaoppaat kuin asiakaspainatuksella räätälöidyt lautasliinat.

Lue lisää ja lataa hygieniavinkki opas.

olli oksa 150

Olli Oksa
Key Account Manager
Tork / Oy Essity Finland Ab

Essity on johtava maailmanlaajuinen hygienia- ja terveysalan yritys, jonka Tork-tuotemerkki tarjoaa ammattimaisia hygieniatuotteita ja -palveluja asiakkaille maailmanlaajuisesti ravintoloista ja terveydenhuoltolaitoksista aina toimistoihin, kouluihin ja teollisuuslaitoksiin. Tuotteisiin kuuluvat annostelijat paperipyyhkeet, WC-paperi, saippua, lautasliinat, puhdistusliinat, mutta myös tietoon pohjautuvan siivouksen ohjelmistoratkaisut.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä