Vuokatti Sport Resort palvelee liikkujia

Vuokatti Sport Resortissa treenaavat niin kiinalaiset olympiaurheilijat kuin suomalaiset lomailijatkin. Niinpä ruokapöydissä on oltava runsaasti terveellisiä vaihtoehtoja.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Kimmo Rauatmaa

Vuokatin vaarojen rinteillä riittää lunta. Pakkanen paukkuu, ja talvi on juuri sellainen kuin sen pitääkin olla. Ei ihme, että mainioista talviurheiluolosuhteista on nauttimassa myös runsas joukko ulkomaalaisia huippu-urheilijoita, ennen kaikkea kiinalaisia.

Vuokatti Sport Resort on rakennettu pitkäjänteisesti ja harkiten menestymään. Se syntyi vuonna 1945, kun Suomen Latu perusti urheiluopiston Sotkamoon. Suomen Hiihtoliitto tuli toiseksi osakkaaksi 1949. Pari vuotta sitten nimi Vuokatin Urheiluopisto muutettiin kansainvälisemmäksi.

Vuokatinhovin julkisivu

– Urheiluopistomaailma on kovassa myllerryksessä. Nyt olemme ensisijaisesti talvilajien olympiavalmennuskeskus. Noin puolet toiminnastamme on huippu-urheiluvalmennusta, Vuokatti Sport Resortin toimitusjohtaja Veikko Halonen kertoo.

Kova käyttöaste ympäri vuoden

Tähtien rinnalla Vuokatin lumilla nähdään alemman tason urheilijoita ja aktiivilomailijoita, joille hyvät liikuntamahdollisuudet ovat tärkeä osa vapaa-aikaa. Vuokattiin on turvallista suunnitella matkaa kauempaakin, sillä jo vuonna 1997 sinne rakennettiin maailman ensimmäinen hiihtotunneli, jossa on hyvä sivakoida ennen luonnonlumikautta. Koska sekään ei riittänyt luontoon halajavien hiihtokuumeeseen, vuonna 2004 rakennettiin usean kilometrin pituinen, perinteisesti lokakuussa avattava ensilumenlatu. Halfpipe-lumilautatunneli on avoinna ympäri vuoden.

Vuodenajoilla ei kuitenkaan ole Vuokatissa suurtakaan merkitystä. Koska huippu-urheilusta ei lomia juuri voi pitää, asiakkaita riittää kaikkina kausina. Kesällä liikutaan, vaelletaan jalkaisin ja pyöräillään.

– Käyttöasteemme on tasainen ympäri vuoden. Yöpyjiä on vähän yli sata tuhatta vuodessa, heistä neljännes kansainvälisiä asiakkaita. He puolestaan ovat 30 maasta ympäri maailmaa. Meillä on käynyt jopa brasilialaisia hiihtäjiä, Halonen paljastaa.

Kiinalaisten olympiaurheilijoiden suosikki

Suurin yksittäinen kansainvälinen urheilijaryhmä ovat kiinalaiset.

– Olemme myyneet heille talviurheiluvalmennusta nyt pari vuotta. Tälläkin hetkellä täällä on treenaamassa 170 kiinalaista hiihtäjää ja jääkiekkoilijaa.

Kiinalaisurheilijoita lounaalla Vuokatinhovissa

Yhteistyö on Kiinalle tärkeää, sillä toisaalta jättimaa haluaa edistää talviurheilun avulla kansanterveyttä, toisaalta kasvattaa kiinnostusta ja urheilijoidensa tuloksia kotikisoihin eli helmikuussa 2022 Pekingissä pidettäviin talviolympialaisiin. Mutta miksi juuri Vuokatti Sport Resort?

– Olemme vakuuttaneet kiinalaiset päättäjät menestyksellämme. Meillä on kokemusta siitä, kuinka talviurheilijoita valmennetaan. Täällä ovat käyneet urheilulukiota ja treenanneet vähintään kolme vuotta jääkiekkoilijoita lukuun ottamatta kaikki suomalaiset arvokisamitalistit Iivo Niskasesta Enni Rukajärveen.

Vuokatti on hyvässä vireessä

Osoitus Vuokatti Sport Resortin arvostuksesta ja painoarvosta kertoo se, että kun toimitusjohtaja Halonen tammikuussa vieraili presidentti Niinistön seurueessa Kiinassa, sai hän henkilökohtaisen illalliskutsun Kiinan presidentti Xiltä. Vuokatissa on tehty viime vuosina asioita oikein.

Vuokatinhovin toimitusjohtaja Veikko Halonen

– Käyttöasteemme kasvu, yli seitsemän prosenttia, on maan korkein. Olemme nykäisseet kaulaa muun muassa uudistetulla kansainvälisellä markkinoinnilla. Vuokatti on hyvässä vireessä ja erottuu massasta. Lapin kohteilla on hieno status, mutta Vuokatti tarjoaa erilaista. Olemme erikoistuneet liikuntaan ja terveeseen elämään.

Vahva kasvustrategia

Vuokatin maisemissa syntynyt ja varttunut Veikko Halonen teki pitkän uran muualla, mutta palasi kotikonnuille reilut kolme vuotta sitten.

Vuokatin palveluntuottajat eivät Halosen mukaan kilpaile keskenään, päinvastoin.

– Naapureita autetaan puolin ja toisin. Meillä on yhteinen tehtävä kansallisella kilpailukentällä. Ja ilmastonmuutos on uhka meille kaikille. Kasvu on Vuokatti Sport Resortin strategia.

– On tärkeää kasvattaa majoituskapasiteettiä, palveluita ja olosuhteita ja saada uusia huippuvalmentajia, jotta voimme palvella uusia asiakkaita.

Tärkeä osa toimintaa on koulutus. Vuokatissa on urheilua aktiivisesti harrastaville ja siitä ammattia haaveileville nuorille tarjolla ammattikorkeakoulu- ja yliopistotason koulutusta. Myös sitä aiotaan lisätä.

Asiakaslähtöinen keittiö

Urheilla ei jaksa, ellei saa syödäkseen – hyvin ja terveellisesti. Viime vuonna Vuokatti Sport Resortissa valmistettiin tarjolle 260 000 aamiais-, lounas- ja päivällisannosta eli noin 700 päivässä.

Ateria- ja kahvilapalveluista vastaava ravintolapäällikkö Ritva Korhonen tuli 37 vuotta sitten Vuokatin Urheiluopistolle töihin kahdeksi viikoksi, viihtyi ja jäi.

– Jos se nuori minä siirrettäisiin tähän päivään, en tuntisi toimintaa, niin moni asia on muuttunut. Vuonna 1982 keittiömme toiminta oli tuotantokeskeistä. Ruoka valmistettiin listojen mukaan riippumatta siitä, keitä asiakkaat olivat. Tärkeintä oli, että sitä oli riittävästi. Nyt toiminta on palvelukeskeistä ja asiakaslähtöistä, Ritva Korhonen summaa.

Vuokatinhovin lounaspöytä

Kuten alalla muuallakin Suomessa, ammattitaitoisesta työvoimasta on pula. Henkilökuntaa Vuokatti Sport Resortissa on yhteensä 120, ruokapalveluissa 35. He edustavat seitsemää kansallisuutta. Kansainvälinen työyhteisö on rikkaus, vaikka erilaiset kulttuuritaustat ja kielitaidot tuovatkin arkeen haasteensa.

– On etu saada tutustua ihmisiin eri maista. Ulkomaalaiset haluavat yleensä oppia suomea ja pärjätä sillä, mutta usein joudutaan myös käyttämään elekieltä, jos kaikki eivät osaa englantia.

Suomalaista ruokaa kiinalaisella twistillä

Vuokatti Sport Resortin alueella on uimahallin kahvio, pääravintola ja ravintola Vuokatin Hovi.

– Kiinalaiset urheilijat asuvat loma-asunnoissa Vuokatin Hovin läheisyydessä ja syövät pääsääntöisesti siellä. Kiinalaista ruokaa ei kuitenkaan tarjota, sillä Kiinassa samalla ateriallakin syödään monia ruokalajeja, ja ruoka ja sen valmistustavat vaihtelevat eri puolilla maata. Osaamisemme ei riittäisi valmistamaan kiinalaisia aterioita. Maustamme kuitenkin heille tarjottavan suomalaisen ruoan kiinalaisella twistillä.

Riisiä on saatavilla aina ja sitä menee paljon. Rahka ja hapattamalla valmistetut tuotteet ovat myös kiinalaisurheilijoille mieleen. Hovi-ravintolassa on kiinalaista makua miellyttäviä maustetahnoja ja -kastikkeita, joilla urheilijat maustavat Vuokatin Hovin pöydässä itse annoksensa.

– Suosituimpia ovat soijakastike, seesamiöljy, Setsuanin vuoripippuri, korealaiset maustetahnat kuten gochujang, doenjang ja ssamjang, japanilaiset maustekastikkeet yutaka, makea mirin ja sushikastike sekä thaimaalainen sriracha. Kaikki nämä ostamme Kesprosta, samoin kimchin ja hapankaalin.

Koska kaikkia Vuokatin asiakkaita kiinnostaa liikunta ja terveys, ruoan terveellisyys määrittää paikan kaikkea ravintolatoimintaa.

– Asiakas saa itse koota omaan ruokavalioonsa sopivia ruoka-aineita runsaista vaihtoehdoista. Tarjolla on aina esimerkiksi kuituja ja proteiinituotteita, siemeniä, herneproteiinijauhetta, talkkunaa, öljyjä ja kasvisproteiinia. Joka aterialla on lihaa, kalaa ja kasvisruokaa.

Ravintolassa on laaja valikoima kiinalaista makua miellyttäviä maustetahnoja ja -kastikkeita.

Pääravintolassa vältetään jauhopohjaisia kastikkeita, Hovissa niitä ei ole ollenkaan. Syntisen ihania kaloripommeja kuitenkin löytyy niille, joiden ruokavaliota herkut eivät tärvele.

– Jälkiruokapöydässä on aina myös keveämpää, kuten tuoreita kotimaisia marjoja. Vaihtoehtojen runsaus on välttämättömyys, koska asiakkaat ovat niin monista maista ja niin erilaisia tarpeiltaan.

Parhaat ideat Foodsterista

Tammikuussa Ritva Korhonen päivitti kokous- ja tilaustarjoiluaan Kespron Foodsterissa Oulussa Food Solution Managerin Joonas Hämäläisen opissa.

– Siellä oli ihanaa! Saimme paljon uusia, muunneltavia ideoita ja tietoa tulevaisuuden rennommista trendeistä. Uudistammekin nyt listojamme niin, että tarjoiluja on helppo muunnella parin hengen kokouksesta parin sadan hengen tapahtumaan.

Kespro on ollut Vuokatin päätoimittaja paria lyhyttä katkosta lukuun ottamatta ainakin vuodesta 1982 eli niin kauan kuin Korhonen muistaa.

– Yhteistyö on ollut hyvää. Tarvitsemme paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, eikä Kespron valikoimassa ole koskaan ollut ongelmia tai puutteita. Kiinalaisia mausteita ja kastikkeita toivoisin enemmän, esimerkiksi valmista viiden mausteen wuxiang fen -jauhetta, Korhonen vinkkaa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä