Etikalla ryhtiä annoksiin

Maustetut etikat ovat erinomainen tapa lisätä ruokaan makua ja aromia käyttämättä suolaa tai sokeria. Etikan happamuus korostaa sekä makeita että karvaita aromeja ja saa ruoan maistumaan yksinkertaisesti maukkaammalta ja paremmalta.

Julkaistu
Kespro
kuvat

Maustetut etikat ovat erinomainen tapa lisätä ruokaan makua ja aromia käyttämättä suolaa tai sokeria. Etikan happamuus korostaa sekä makeita että karvaita aromeja ja saa ruoan maistumaan yksinkertaisesti maukkaammalta ja paremmalta.

Julkaistu
Kespro
kuvat

Kuten keksinnöt usein, viinietikkakin syntyi todennäköisesti vahingossa. Kun viini sattumalta fermentoitui eli kävi liikaa, löydettiin tuotteen monipuoliset mahdollisuudet. Selkeämmin viinin aromeita on 5–6 prosenttisissa viinietikoissa, joten niitä voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa jopa viinin korvikkeena. Ne antavat oman makunsa myös marinadeihin ja salaatinkastikkeisiin. Viljaviinasta valmistettu 10-prosenttinen väkiviinaetikka sopii pikkelöintiin ja säilöntään.

Etikka sisältää etikkahappoa, mikä tekee siitä happaman. Kuumennettaessa happo muuttuu etikkahappohöyryksi, joka tiivistyy takaisin nestemäiseen muotoon. Etikkainfuusio on siis yksinkertaisesti etikan lämmittämistä, kunnes se muuttuu mausteiden kanssa siirapiksi.

Erilaiset etikat ja käytetyt ainesosat vaikuttavat etikkainfuusion värisävyyn. Mieto valkoviinietikka sopii pohjaksi lähes kaikille mausteille. Omenaviinietikka taas on hyvä makupohja erilaisille hedelmille. Punaviinietikka on puolestaan voimakkaampien mausteiden ystävä. Mausta se valkosipulilla, chileillä, rosmariinilla tai rakuunalla.

menu-lehti 3-2022 elämysspesialisti etikkavakumoidut 0029 Talon oma, itse tehty viinietikka on helppo tapa erottua positiivisesti. Hedelmillä, yrttioksilla tai vaikka chileillä maustetut viinietikattt lisäävät persoonallista makua erilaisiin ruoka-annoksiin. Artesaanietikoita voi käyttää niin annosten viimeistelyyn, marinadeihin kuin salaattikastikkeisiin.

Viimeistele annos artesaanietikalla

Maustettuja etikoita voidaan käyttää kaikissa resepteissä, jotka vaativat etikkaa. Suihkauttamalla niistä saa lisämakua ja ryhtiä valmiisiin ruokiin. Viimeistele etikalla valmis liha-annos tai sen kanssa tarjottava kastike sumuttamalla kasviksia niiden ollessa pannulla. Muutama pisara artesaanietikkaa puolestaan maustaa ja viimeistelee kastikkeen juuri ennen tarjoilua.

Itse tehtyjen etikoiden itsestäänselviä käyttökohteita ovat salaattikastikkeet ja marinadit. Yrteillä maustettu valkoviinietikka sopii tuoreiden kasvisten, sienten ja vaalean lihan maustamiseen ja marinointiin. Sitrusetikalla maustuvat ja marinoituvat kalat, katkaravut ja broileri. Sitruunan raikkaus sopii myös salaatteihin, savustetulle kalalle ja voikastikkeen viimeistelyyn.

Vinkki!

Maustetut etikat säilyvät kylmässä 6–8 kuukautta, huoneenlämmössä 2–3 kuukautta.

Paikalliseen tyyliin

Etikkaa valmistetaan mitä erilaisimmista raaka-aineista, usein paikalliselle ruokakulttuurille tyypillisistä juomista. Briteissä tehdään mallasetikkaa, Ranskassa kuohuviini- ja siiderietikkaa, Espanjassa sherryetikkaa, Aasiassa riisiviinietikkaa ja Uudessa-Seelannissa maidon herasta valmistettua etikkaa. Alkoholia etikassa on hyvin vähän, alle 0,4 prosenttia.

menu-lehti 3-2022 elämysspesialisti possurulla 0001

Reseptivinkki: Lehtikaalilla ja pinjansiemenillä täytettyä porsaanniskaa


Valmista näin:

  1. Leikkaa porsaan niskasta ”levyjä” ja levitä niille lehtikaalipaistosta.
  2. Rullaa lihat ja sido ne paistinarulla. Kypsennä lihaliemessä tai vakuumipussissa 6 tuntia 75-asteisessa vesihauteessa.
  3. Valmista porsaan kypsennysliemestä kastike. Juuri ennen tarjoilua mausta kastike muutamalla pisaralla itse tehtyä etikkaa.

Vinkki!

Paista kevätporkkanat voissa ja mausta ne suolalla, ruohosipulilla ja rakuunaetikalla

Ostoslistalle

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä