Kulttuuria ja kulinarismia Hanasaaressa

Hanasaaren kulttuurikeskuksessa sekä toiminnassa että astioissa keskeistä on pohjoismaalaisuus, korkea laatu, ekologisuus ja kestävyys.

Julkaistu

Teksti

Sari Lapinleimu

Kuvat

Laura Riihelä

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, hotelli ja ravintola avasi ovensa puolitoista vuotta kestäneen remontin jälkeen. Jokainen yksityiskohta on linjassa keskuksen arvojen kanssa – niin myös uudet, vartavasten Hanasaarta varten suunnitellut Figgjon astiat.

Kun laajennettu ja läpikotaisin peruskorjattu Hanasaari otettiin vappuna uudelleen käyttöön puolentoista vuoden hiljaisuuden jälkeen, virallisen seremonian isäntänä toimi presidentti Sauli Niinistö, silkkinauhan leikkasi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja vieraina olivat kaikki Pohjoismaiden kuninkaalliset.

"Kaarle XVI Kustaa leikkasi nauhan myös vuonna 1975 paikan avajaisissa. Tilaisuus oli nuoren kuninkaan ensimmäinen ulkomaille suuntautuva edustustehtävä, ja sitä isännöi presidentti Urho Kekkonen", hotellinjohtaja Kai Mattsson kertoo. Hotellinjohtaja Kai Mattson Hanasaaren hotellin edessä

Peruskorjauksesta ja laajennuksesta vastannut arkkitehti Mika Penttinen ja sisustussuunnittelusta vastannut KOKO3 kohtelivat arkkitehti Veikko Malmion suunnittelemaa rakennusta ja professori Yrjö Sotamaan suunnittelemaa alkuperäistä sisustusta suurella kunnioituksella. Pohjoismaalaisuus ja 70-luku näkyvät edelleen niin taiteessa, kalusteissa, ruoissa kuin astioissakin.

"Ravintolassa on uusittu pintoja mutta säilytetty hyvin paljon myös alkuperäistä. Esimerkiksi katossa on edelleen Wirkkalan meille vuonna 1975 suunnittelemat lamput. Kukkapuron tuolit – joita täällä on paljon – on kunnostettu. Saunakabinetissa on Yrjö Sotamaan alkuperäiset, entisöidyt kalusteet. Uusitun julkisivun materiaali on haettu samalta kaivokselta kuin alkuperäinen", Kai Matsson kertoo.

"Brändi muodostuu kaikista asioista: ympäristöstä, henkilökunnan asenteesta ja käyttäytymisestä sekä ruoasta, jonka merkitys on esimerkiksi kokouspaikkaa valittaessa yhä suurempi. Astiat ovat yksi tärkeä komponentti muiden joukossa", keittiöpäällikkö Lukas Hemnell toteaa.

Hanasaaren ruokatuotteen filosofiana on perinteiden säilyttäminen uudella innovatiivisella tavalla. Keskeistä on myös pohjoismaalaisuus, korkea laatu, ekologisuus ja kestävyys. Näiden arvojen haluttiin toteutuvan myös läpikotaisin uusitussa astiastossa. Hanasaarta varten suunnitellut Figgjon astiat

"Figgjo oli ainoa horeca-astioita valmistava yritys, jonka arvomaailma osui yksiin meidän kanssamme ja jonka tuotanto tapahtuu edelleen Pohjoismaissa. Astioilla on viiden vuoden reunasärötakuu, minkä lisäksi yhteistyö Kespron ja tehtaan kanssa toimi todella hyvin", Lukas Hemnell kertoo.

Koko astiasto uusittiin kerralla. Kun istuvalla illallisella saattaa olla 240 ruokailijaa ja esimerkiksi äitienpäivän kahdessa kattauksessa lähes 400 ruokailijaa, tai kun cocktailtyyppinen tilaisuus voidaan järjestää jopa 600 hengelle, kuppeja ja lautasia tarvitaan sadoittain. Investointi oli siis miedostikin ilmaistuna mittava.

"Aamiaisella ja lounailla käytettävät buffetlautaset haluttiin valkoisina, mutta à la carte -puolen sekä viinibaarin lautaset ja kupit suunniteltiin ja valmistettiin vartavasten meitä varten. Astioiden muodon ja värien haluttiin istuvan paitsi ravintolan henkeen, myös olemassa oleviin ruoka-annoksiin", Hemnell kertoo.

Kokouskansa on löytänyt Hanasaaren nopeasti: touko-kesäkuun kysyntä ylitti kaikki odotukset. Myös häitä, syntymäpäiviä ja muita merkkitapahtumia juhlistettiin kesän mittaan lähes joka viikonloppu. Yksityisasiakkaille Hanasaari on jäänyt kuitenkin hieman etäiseksi.

"À la carte -ravintola valkoisine pöytäliinoineen on saattanut olla liian juhlallinen vaihtoehto viinilasillista tai kahvikupillista kaipaavalle pistäytyjälle. Tämän mielikuvan haluamme nyt romuttaa. Kulttuurikeskus, hotelli, ravintola ja viinibaari ovat avoinna kaikille", Mattsson sanoo.

Alakerran uusi viinibaari onkin madaltanut yksityisasiakkaiden pistäytymiskynnystä. Myös pienet seurueet ovat pikkuhiljaa löytäneet tiensä Hanasaareen – joko maitse tai meritse.

"Pienet illallisseurueet ovat tulleet laituriimme venetaksilla tai omalla veneellä, syöneet täällä illallisen ja menneet takseilla kotiin. Tuntuu, että silloin ollaan ihan asian ytimessä: hieno kaupunkimme ja sen merellisyys sekä mahtava saaristo tulevat esiin parhaalla mahdollisella tavalla", Hemnell toteaa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä