Ravintola Johannes panostaa skandinaaviseen ruokakulttuuriin

Johannes-ravintolan Västkust-menun äärellä ollaan ruotsalaisen ruoan ytimessä – Espoon Hanasaaressa. Luonnonkauniin saaren houkuttelevuutta lisää hyvän ruoan lisäksi Lux Hanaholmen.

2.2.2019

Julkaistu

Johannes-ravintolan Västkust-menun äärellä ollaan ruotsalaisen ruoan ytimessä – Espoon Hanasaaressa. Luonnonkauniin saaren houkuttelevuutta lisää hyvän ruoan lisäksi Lux Hanaholmen.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Yksi tärkeä alue on skandinaavinen ruokakulttuuri, johon panostetaan Hanaholmenin Ravintola Johanneksen keittiössä.

Västkustenin makuja

Alkuvuoteen räätälöity Västkust-menukokonaisuus nostaa esiin ruotsalaisen keittiön keskeiset maut: brynt smörin eli ruskistetun voin, piparjuuren ja kermaviilin. Keittiömestari Lukas Hemnell kertoo käyneensä hakemassa ideoita kalaisaan menuun paikan päältä, Ruotsin västkustenilla Göteborgin alueella. Alueen kalakanta on runsas, Ravintola Johanneksen listalle sieltä päätyi muun muassa hummeria, silliä, silakkaa ja muikunmätiä sekä pääannokseen paistettua turskaa.

Ravintola Johanneksen turska-annos.

– Ruotsalaiset perusmaut ovat selkeät. Yksinkertaisuus on kalaruoissa valttia. Tämänkin pääruoka-annoksen ainoa esivalmisteltava osio on turska, joka sopivan ajan suolaliemessä maustumisen jälkeen saa muhia uunin lämmössä oikeaan kypsyyteen, Hemnell kertoo.

Paistetun turskan kanssa Johanneksessa tarjotaan käsinkuorittuja katkarapuja ja piparjuurta, jälkiruokana on upea annos marinoitua lakkaa, kermaviiliä ja lakritsasorbettia.

Sorbettia ja lakkoja jälkiruoka-annoksessa ravintola Johanneksessa Hanaholmenissa.

Lux Hanaholmenin valotaidetta

Merellinen menu sopii täydellisesti upealle meren ympäröimälle kulttuurikeskukselle. Tammikuussa luonnon kauneuden lisäksi on tarjolla valoelämyksiä, kun Lux Helsinki -valotapahtuma levittäytyy myös Hanasaareen. Yhteistyössä Lux Helsingin kanssa toteutettava Lux Hanaholmen -valotaidekokonaisuus alkaa lauantaina 5.1.2019. Päätapahtumasta poiketen Hanasaaressa upeista teoksista saa nauttia jopa kahden kuukauden ajan, aina 3.3.2019 asti. Hanaholmenissa esillä on kaksitoista teosta kolmelta eri taiteilijalta: suomalaisilta Jyrki Sinisalolta ja Alexander Salvesenilta sekä ruotsalaiselta Sofia Ivarssonilta.

– Toivomme, että voimme osaltamme tuoda valoa ja piristystä pääkaupunkiseudun talveen, toteaa Hanasaaren hotellinjohtaja Kai Mattson.

Västkust-menu on saatavilla 2.1.-31.3.2019.

www.hanaholmen.fi