Huomenna mennään Korkeasaareen

Perheyritys Marcante aloittaa toisen kesänsä Korkeasaaren ravintoloitsijana. Uutta ovat ruuhkahuippuja helpottavat street food -pisteet.

Julkaistu

Teksti

Jari F. Lampén

Kuvat

Olli Urpela

Viime vuonna Korkeasaaren entisestä matkamuistomyymälästä portin vieressä tuli pizzeria. Uusi pizzeria Bron palvelee myös Mustikkamaan uimarannan asiakkaita ja kulosaarelaisia. Entisestä linjastoruokalasta tehtiin puolestaan à la carte -ravintola Karhu. Kesäravintola Pukki jatkaa entisellään buffetpaikkana, mutta sitäkin on kuluneena talvena remontoitu sujuvammin toimivaksi.

Korkeasaaren ravintolat saivat uuden vetäjän viime vuoden tammikuussa, kun helsinkiläinen, muun muassa ravintola Ainoa pyörittävä perheyritys Marcante astui remmiin. Markku Peltola-Antellin ja Carita Antellin omistama ravintolayhtiö puhalsi pölyt Korkeasaaren ravintoloista.

Ravintoloiden lisäksi saaressa on yhdeksän kioskia, jotka ovat niin ikään Marcanten vastuulla. Korkeasaaren Marcante-ravintolan pitkä street food -tiski auttaa ruuhkahuipuissa. Korkeasaaren asiakkaat ovat pääasiassa lapsiperheitä, joten ruokalajien on oltava lasten mieleen.

– Emme pyri opettamaan ketään uusiin ruokalajeihin, vaan luotamme laadukkaisiin perusruokiin, hallituksen puheenjohtaja Carita Antell kertoo.

Niinpä listalta löytyvätkin esimerkiksi lohikeitto ja lasten hampurilainen, mutta paljon tehdään salaattejakin.

– Äidit tilaavat salaatteja. Muuten valtaosa tuotteista tehdään parilalla, keittiömestari Juha Halmet kertoo.

Volyymit ovat niin valtavia, että saaressa ei juuri mitään tehdä alusta alkaen. Varastotilaa on onneksi runsaasti. Kespron jakeluautot pääsevät saareen vain aamuisin ennen sen avautumista yleisölle. Kunkin ravintolan vuoropäälliköt tekevät tilaukset tukkuun itsenäisesti, mutta saareen tuotteet tulevat yhdellä autolla.

Tuotteet pyritään pitämään yksinkertaisina, sillä kun kiireisin lounasaika alkaa, kellään ei ole aikaa misata. Muutaman aamutunnin aikana valmistellaan misat koko päivän tarpeisiin. Korkeasaaressa selviää heti mitä sesonkivaihtelu tarkoittaa. Hiljaisena talvipäivänä kävijöitä saattaa olla vain muutama kymmenen turistia, kun kesän huippuhetkinä saareen ahtautuu yli 10 000 vierasta.

– Saaren ravintolakapasiteetti ei riitä millään tuollaiselle määrälle, ja siksi olemmekin kehitelleet täksi kesäksi erilaisia street food -pisteitä, joilla voidaan tasata painetta, Antell kertoo.

Uusittu ravintola Karhu sijaitsee aivan Karhulinnan kupeessa, ja sen seinänkorkuisista ikkunoista pääsee katselemaan karhujen puuhia.

Karhu ja Bron ovat auki vuoden ympäri päiväsaikaan, sillä saaressa työskentelee talvisin vakituisesti nelisenkymmentä henkilöä, ja heidän lounaistaan pitää huolehtia.

Sää vaikuttaa asiakasmääriin kesälläkin. Jos ilma näyttää kovin kehnolta, esimiehet soittavat työntekijät läpi, jos jollakin olisi tarvetta vapaapäivälle.

– Sadepäivinä töihin tulleilla on aikaa siivota paikkoja perusteellisemmin.

Korkeasaaren sesonki ei ole pelkästään kesä, vaan vuoden varrella on muutamia piikkejä, kuten pääsiäinen ja varsinkin syksyllä järjestettävä Kissojen yö.

Viime kesäksi Marcante palkkasi 120 kesätyöntekijää, iältään 16–20-vuotiasta. Rekrypäivä oli melkoista hulinaa, sillä hakijoita haastatteli neljä tiimiä, joissa kussakin oli yksi esimies ja yksi nuori omistajaperheestä. Jokaiselle haastateltavalle varattiin 10–15 minuuttia. Markku Peltola-Antell tarjoili mehua pingviiniasuun pukeutuneena.

– Ilmoittelimme lähinnä Facebookissa, ja kun omat lapsemme ovat samaa ikäluokkaa, he jakoivat tietoa omille kavereilleen. Valtaosa kesätyöläisistä oli lähikouluista ja urheiluseuroista.

He työskentelivät tarjoilijoina, plokkareina ja kioskeissa. Ravintolakoululaisia emme sen sijaan oikein tavoittaneet, vaan keittiöhenkilökunta tuli lähinnä henkilöstöfirmojen kautta, Antell kertoo. Nuori henkilökunta viihtyi hyvin yhdessä paitsi töissä myös vapaa-ajallaan, ja kesän päättymistä juhlittiin yhteisellä risteilyllä, joka tehtiin – kuinkas muutenkaan – Korkeasaaren lautalla.

Vanhoista työntekijöistä on viitisenkymmentä tulossa tulevaksikin kesäksi, ja heistä osa nousee vuoro- tai kioskipäälliköiksi. Tätä kesää varten pantiin ilmoitus mol.fi-palveluun, ja sitä kautta tammikuun loppuun mennessä oli tullut satakunta hakemusta.

korkeasaarenravintolat.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä