Miten vuosi 2020 muutti suhtautumisemme käsihygieniaan ravintolassa?

Kespron blogissa Julia Laaksonen: "Vuonna 2020 suomalaisista 86 % pesi kädet saippualla käytyään julkisessa wc:ssä. Mikä oli tutkimustulos tammikuussa 2021, kun korona-aikaa oli eletty lähes vuosi?"

Julkaistu

Teksti

Julia Laaksonen

Kotimainen Metsä Tissue teettää säännöllisesti tutkimuksen yleisistä wc-tiloista Euroopassa. The Toilet Report tehtiin juuri ennen koronapandemian alkua, tammikuussa 2020, ja uusittiin heti tammikuussa 2021. Tavoitteena oli tutkia, miten dramaattinen vuosi on vaikuttanut käyttäytymiseemme ja toiveisiimme julkisissa wc-tiloissa.

Tutkimus toteutettiin Puolassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, ja siihen osallistui 3 501 henkilöä kaikista ikäryhmistä. Pureudumme nyt erityisesti suomalaisten vastauksiin.

Keskeiset havainnot eivät yllättäneet. Henkilökohtainen turvallisuus on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, ja 71 % suomalaisista pelkää saavansa tartunnan yleisistä wc-tiloista. 7 % ei käy koskaan julkisissa wc-tiloissa (edellisessä tutkimuksessa luku vain 3 %).

Pandemian aikana suhtautuminen erityisesti työpaikan wc-tiloihin muuttui selkeästi. Tuoreen wc-tutkimuksen mukaan 41 % suomalaisista ei pidä työpaikkansa wc:stä, mikä tarkoittaa jopa 12 % nousua viime vuodesta.

Tulokset johtuvat todennäköisesti siitä, että käyttäjät odottavat korkeampaa hygieniatasoa kuin aiemmin. Se mikä on riittänyt ennen, ei riitä enää. Koronapandemian myötä ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota wc-tiloihin ja niiden toimivuuteen. Tietoisuus hyvästä hygieniasta on kasvanut – samoin tyytymättömyys, mikäli asioita ei ole hoidettu kunnolla.

Puhtaalla ja toimivalla wc:llä on aina suuri vaikutus työhyvinvointiin. Se on merkki henkilöstön arvostuksesta ja nyt myös entistä suurempi tae turvallisuudesta.

Vuoden 2020 tammikuussa suomalaisista 86 % pesi kätensä saippualla käytyään julkisissa wc-tiloissa. Vuonna 2021 vastaava luku on 88 %.

2 %:n nousu on hieman pienempi verrattuna muihin Euroopan maihin, joissa vastaava nousu on 3–5 %:n luokkaa. Suomessa käsihygienia on kuitenkin yleisesti ottaen ollut jo vuosien ajan hiukan paremmalla tolalla kuin monissa muissa Euroopan maissa keskimäärin. Siksi muutos ei ole niin radikaali. 88 % on hyvä, muttei erinomainen tulos. Verrattuna esimerkiksi naapurimaahan Ruotsiin (92 %) tai esimerkiksi Puolaan (97 %) luvuissamme on vielä parantamisen varaa.

Lisäksi tuore wc-tutkimus kertoo, että vain 68 % suomalaisista vastaajista sanoo pesevänsä kädet saapuessaan töihin. Tämä tarkoittaa, että vaikka jokainen suomalainen varmasti tietää käsihygienian tärkeyden, varsinkin liikuttaessa ulkoa sisään, läheskään kaikki eivät siitä huolimatta pese käsiään.

Tässä kohtaa työnantajan on hyvä muistaa vastuunsa ja säännöllisesti tarkistaa, että työpaikan wc:ssä on miellyttävää ja turvallista käydä. Käsienpesu on paras tapa torjua infektioiden leviämistä. Jopa 80 % viruksista tarttuu ihokosketuksen kautta. Työnantajan vastuulla on huolehtia, että hygieniaratkaisuja on riittävästi ja että ne toimivat moitteettomasti.

Vastaajista 64 % uskoo, että tapamme huolehtia käsihygieniasta muuttuu pysyvästi pandemiasta johtuen.

Foodservice-alalla tutkimuksen tulokset kannattaa ottaa vakavasti ja ravintoloiden wc:n fasiliteetit on syytä laittaa kuntoon, jolleivat ne jo ole. Katrin tarjoaa älykkäät ja käytännölliset hygieniaratkaisut kaikkiin julkisiin wc-tiloihin ja työpaikoille. Korkeimpia puhtaus- ja hygieniastandardeja tukevat ratkaisut valmistetaan vastuullisesti alusta loppuun.

Julia Laaksonen 150x150

Julia Laaksonen
Marketing Manager
Metsä Tissue

Kirjoittaja työskentelee Metsä Tissuen hygieniatuotteiden markkinoinnissa. Tissuen Katrin tarjoaa älykkäät ja käytännölliset hygieniaratkaisut kaikkiin julkisiin wc-tiloihin ja työpaikoille. Korkeimpia puhtaus- ja hygieniastandardeja tukevat ratkaisut valmistetaan vastuullisesti alusta loppuun. Pehmopaperit ja annostelijaratkaisut Kespron valikoimissa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä