Nopea syöminen on tätä päivää

Nopea syöminen kotona, ravintolassa tai liikkeessä on aikamme megatrendi: siitä tulee vuosi vuodelta yhä suositumpaa.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Atria

Viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin syömisessä näkyvä trendi on helppouden vaatimus. Liikkuvaiseen arkeen halutaan nopeita ruokailuratkaisuja. Tämä näkyy ihmisten ruokatottumuksissa.

”Yleensä ruokailuun liittyvät tavat muuttuvat hitaasti, mutta nopean syömisen trendi on poikkeus. Helppoon ja nopeaan ruokailuun liittyvät markkinat ovat kasvaneet joka vuosi 7–10 prosentilla viimeisten viiden vuoden aikana”, Atria Suomen tutkimuspäällikkö Jukka Saarenpää kertoo.

Nopean syömisen trendiin kuuluu, että ruokailuja ei suunnitella enää aina pitkälle etukäteen. Erityisesti nuoret ovat tottuneet siihen, että ruoan voi ostaa mukaan ravintolasta take awayna tai noutaa valmiina palvelupisteestä, kahvilasta tai liikenneasemalta. ”Jos ruoan valmistaa itse, sen on valmistuttava nopeasti. Jos se ostetaan mukaan lähiravintolasta tai kaupasta, se pitää saada pikaisesti mukaan”, Saarenpää tiivistää.

Korona-aika on saanut aikaan paljon uusia, luovia keksintöjä horeca-alalle, esimerkiksi take away -puolelle. ”Perinteisesti ravintolassa nautittuna ruokaelämyksiä kuljetetaan nyt koteihin. Samoin pikaruokailussa mukaan ottaminen on ollut hyvä ja turvallinen vaihtoehto menneen vuoden ajan”, Atria Food Servicen myyntijohtaja Kim Westerling toteaa.

Vähittäiskaupat ovat laajentaneet nopean ruoan tarjontaansa esimerkiksi mukaan otettavilla grocerant-tuotteilla ja paistopisteiden tuotteilla. Valmiita ruokatuotteita on tullut valikoimiin lisää. Westerlingin mukaan asiakkaat arvostavat myös kotimaisuutta ja hyviä raaka-aineita. Huoltovarmuusasiat ovat entistä tärkeämmässä roolissa. ”Atrian liha on aina sataprosenttisesti suomalaista. Tämä on tärkeää myös jäljitettävyyden takia. Asiakkaat on kiinnostuneet siitä, mistä raaka-aineet tulevat ja mitä he syövät.”

Pikaruokapaikkojen määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. ”Pikaruokaan liittyvä häpeä on kaikonnut, ja ihmiset vaativat nyt nopealta syömiseltä laatua”, Saarenpää sanoo.

Helpotusta ravintola-arkeen

Atria haluaa palvella suomalaisia foodservice-alan toimijoita myös nopeaan syömiseen liittyvissä tarpeissa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi valmiiksi kypsennetyn lihan yleistymistä. Atria Food Servicen myyntijohtaja Kim Westerling on huomannut, että ravintolat kaipaavat hektiseen arkeensa pidemmälle esivalmisteltuja tuotteita, joilla tehostaa toimintaansa.

Tehokkuus syntyy ruoan valmistamiseen käytetystä ajasta, raaka-aineen hinnoista, valmiin tuotteen säilyvyydestä, jälleenmyyntihinnasta ja houkuttelevuudesta. ”Asiakkaidemme toiminta kehittyy nopeampaan ja valmiimpaan suuntaan samalla, kun henkilökunnasta voi olla pulaa. Me kehitämme asiakkaillemme tuotteita ja ratkaisuja sekä annamme vinkkejä ja ideoita, miten arkea voisi helpottaa laadusta tinkimättä.”

ML 3 21 Atria 002 Mic Vetternranta (vas.) ja Petteri Laurikainen Picniciltä ovat huomanneet, että erityisesti korona-aikana korostuvat nopeus, helppous ja mukaan ottamisen kätevyys.

Yhtenä esimerkkinä valmiimmasta tuotteesta voi mainita Atrian Murea-sarjan, joka on uudenlainen, kypsä lihavalmiste. Vähittäiskauppaan ja horeca-teollisuuteen myytävä tuote on valmis suikalelihavalmiste, joka helpottaa ja tehostaa ravintoloiden arkea merkittävästi. ”Raakana myytävän lihan sijaan tarjoamme yhä enemmän kypsennettyjä tai pidemmälle esivalmisteltuja tuotteita. Näitä voivat olla esimerkiksi kypsät, paneroidut kanatuotteet, joita ravintola voi käyttää vaikkapa kanasalaattiin, leipien väliin, sandwicheihin tai burgereihin. Tuotteet ovat valmiiksi kypsennettyjä sekä sopivan kokoisiksi paloiteltuja. Asiakas voi käyttää tuotetta tuoreena tai pakasteen sulatettuaan.”

Atrian tulevat kehitystavoitteet liittyvät arjen ja keittiötyön helpottamiseen. ”Suomalaisen kokin ammattitaito ja itse tekeminen on arvokasta. Meidän tuotteemme helpottavat arkea, mutta tuotteet voi ottaa ravintolassa omiin nimiinsä ja soveltaa omaan konseptiin ja liikeideaan sopiviksi,” Westerling sanoo.

Picnic piristää suomalaisia yhdessä Atrian kanssa

Menestys lähtee reseptiikasta ja raaka-aineista. Atrian laadukkaat, antibioottivapaat lihatuotteet ovat yksi Picnicin keittiön kulmakivistä. Picnicin toimitusjohtaja Petteri Laurikainen sekä tuotekehityspäällikkö, keittiömestari Mic Vettenranta ovat rakentamassa kaikkien tuntemasta Picnicistä entistäkin valtakunnallisempaa ketjua, josta saa virtaa aamuun, työhön, iltaan ja harrastuksiin. Picniceissä tuotteet tehdään paikan päällä ja lähellä ostohetkeä.

Ravintola-alalla työvoiman vaihtuvuus on suuri, ja reseptiikan pitää toimia kiireessä. ”Asiakas seuraa usein valmistamista tiskin toiselta puolelta. Siksi reseptiikan on oltava hallittavissa järkevän pituisella perehdyttämisellä”, Vettenranta kertoo. Myös tasalaatuisuus on ravintolaketjulle olennaista. ”Ruoan on herautettava makuhermoja oikealla tavalla – ja tavan pitää olla sama riippumatta siitä, mistä toimipisteestä on kysymys”, Laurikainen jatkaa.

ML 3 21 Atria 003 The Food People -tutkimuksen mukaan hiilihydraattien välttely alkaa olla ohi. Sen sijaan ruoalta halutaan jotain erityistä, esimerkiksi käsityötä sen tekemisessä. Lihan on oltava vastuullisesti tuotettua, pakkaukset ympäristöystävällisiä – ja lisäksi syömisen on oltava hauskaa ja mielellään terveellistä, nopeudesta huolimatta.

Nopean syömisen markkinassa ei voi jäädä lepäämään laakereillaan. Asiakkaiden toiveet, tarpeet ja motiivit muuttuvat. ”Kuluttajat ratkaisevat lopulta, mitä valikoimissa on tai mitä sinne jää. Toiset tuotteet vetävät paremmin kuin toiset. Esimerkiksi Picnicin paahtopaistipatonki pitää pintansa vuodesta toiseen, mutta sitäkin on välillä varovaisesti uudistettava”, Laurikainen kertoo.

Lopuksi vielä ilmainen vinkki tuotekehityksen ja maistelun ammattilaiselta. ”Moni maku on herkullinen pienenä suupalana mutta saattaa ruveta tökkimään, ennen kuin lautanen on tyhjä. Maistele siksi aina koko annos”, Petteri Laurikainen kehottaa.

Rennosti ja vastuullisesti kanasta

Yhä useampi suomalainen suosii vaaleaa lihaa, ja kanan kysyntä kasvaa edelleen myös nopean syömisen tuotteissa. Kana sopii moneen ruokaan, arkisesta ruokailusta fiinimpään. Atrian kotimainen kana variaatioineen on helposti käytettävä raaka-aine joka keittiöön. Myös kanan kierrätettävyys ruokalistoilla on omaa luokkaansa: se toimii hyvin salaateissa ja piirakoissa, mutta myös tunnetuimmissa katuruokaklassikoissa. Atrian kanavalikoima tarjoaa ammattilaisille laadukkaat valmiit tai valmistettavat tuotteet.

  • Atria on valmistanut ruokaa ihmisille jo yli sata vuotta.
  • Maukas, puhdas, hiilineutraali – ruokaa, josta tulee parempi mieli. Yrityksen tärkein tavoite on olla hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2035 mennessä.
  • Liikevaihto vuonna 2020 oli noin 1,50 miljardia euroa. Yrityksen palveluksessa on noin 4 440 liha- ja ruoka-alan osaajaa.

Tuotteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä