Meiran vastuulliset kahvit

Meira paahtaa ison osan suomalaisten nauttimasta kahvista. Kolmen vuoden kuluttua kaikki Meiran ostama raakakahvi on vastuulliseksi varmennettua.

Julkaistu

Teksti

Mariaana Nelimarkka

Kuvat

Meira

Meira on suomalainen yritys osana italialaista Massimo Zanetti Beverage -konsernia. Meira tunnetaan mausteistaan, mutta ennen kaikkea kahvistaan, joka tuo 80 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Suomalaiset ovat maailman ahkerin kahvinjuojakansa, ja Meiralla on merkittävä rooli kahvinjanon sammuttamisessa, siksi ei ole yhdentekevää, mistä ja millaisista oloista Meira kahvin hankkii. Jo 20 vuotta Reilun kaupan kahvia pakannut Meira panostaa kahvin hankintaketjun vastuullisuuteen. Tavoitteena on, että vuoteen 2022 mennessä kaikki Meiran ostama raakakahvi on sataprosenttisesti vastuulliseksi varmennettua kolmannen osapuolen toimesta.

– Mahdollistamme vastuulliset valinnat niin ihmisten kuin ympäristönkin hyvinvoinnin kannalta, Meiran Strategia- ja Insightjohtaja Marleena Bask kertoo.

Luotettavat tuotteet ja ympäristön hyvinvointi ykkösinä

Meiran vuonna 2018 päivitetty vastuullisuusohjelma syntyi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita vasten peilaten. Yrityksen vastuullisuus rakentuu kolmen pilarin varaan: luotettavat tuotteet ja palvelut, ympäristön hyvinvointi ja ihmisten hyvinvointi, kertoo Bask.

– Käytämme raaka-aineiden vastuulliseksi varmentamisessa kolmea eri sertifikaattia: UTZ, Rainforest Alliance ja Reilu Kauppa. Lisäksi meillä on luomutuotteita, joiden viljely- ja tuotantotavat ovat luonnonmukaisia. Reilu Kauppa, UTZ ja Rainforest Alliance merkitsevät ympäristön hyvinvoinnin lisäksi myös sosiaalista hyvinvointia, Bask kertoo.

Kulta Katriinan Food Service -tuotteissa on Vastuullisesti Tuotettu -merkki. Tuotteet on valmistettu sataprosenttisesti sertifioiduista raaka-aineista, kahvi voi olla esimerkiksi sekoitus UTZ- ja Rainforest Alliance -sertifioituja raaka-aineita.

– Viime vuonna sertifioidun kahvin osuus oli meillä 25 prosenttia ja tämän vuoden 40 prosentin tavoite täyttyi jo keväällä. Uutuudet lanseeraamme aina sertifioituina, Bask kertoo.

Käännös ei onnistu yhdessä yössä, sillä ison mittakaavan hankintaketjun muuttaminen ja maku-laadun säilyttäminen ennallaan vie aikaa.

Alkujuurilta

Kahvin alkujuurilla on tärkeää huolehtia ympäristön hyvinvoinnista.

– Meille on todella iso juttu taata ympäristön hyvinvointi alkuperämaassa, siksi haluamme jatkossa tarjota vain sertifioituja tuotteita, Bask huomauttaa.

Alkuperämaan lisäksi oman tuotannon ympäristöasioiden on oltava kunnossa. Meiralla on useita kehitysprojekteja meneillään, muun muassa sekajätteen määrä painetaan nollaan vuoteen 2022 mennessä. Sivuvirrat otetaan huomioon, ja pakkauksia kehitetään koko ajan. Esimerkistä käy Food Service -tuotteiden pakkaustapa:

– Kun Kulta Katriinan pakkaus on standardilaminaattia eli jatkuvaa rullaa, eikä eri tuotteille ole erilaisia pakkauksia, olemme saaneet vähennettyä pakkaushävikkiä. Kaikki olennainen on silti mukana pakkauksessa: tuotannossa leimataan eräkohtaiset tiedot pakattaviin tuotteisiin.

Työturvallisuus on työhyvinvoinnin perusta

Sertifikaatit ja niiden ihmisoikeusvaateet ovat hyvä työkalu, kun tarkkaillaan työhyvinvointia, työturvallisuutta ja työoloja ylipäätään. Monessa maassa tarvitaan pitkiä kehitysprojekteja, jotta perusasiat kuten suojavaatteet, työvälineet ja taukotilat saadaan kuntoon. Kehitystä seurataan sekä omilla auditoinneilla että kolmannen osapuolen suorittamin tarkastuksin.

Meira pitää huolta työntekijöistä myös Suomessa: 180 työntekijän joukko Vallilassa on innostunut muun muassa työturvallisuuden kehittämisestä.

– Työturvallisuus on meillä selvästi parantunut: vuonna 2018 kampanjoimme läheltä piti -tilanteiden raportoimista, ja raporttien määrä nousikin tavoiteltuun 25:een per kuukausi. Ilmoitukset auttavat tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään työtapaturmia, asiakasmarkkinointipäällikkö Susanna Koroma-Nyström selostaa.

Matkoja kahvin alkulähteille

Meiran markkinointipäällikkö Heidi Päiväniemi vieraili Hondurasissa alkuvuodesta. Hän perehtyi kehitysprojektien etenemiseen Celaquen ja San Juanin alueilla, joilta tulee 80 prosenttia Meiran Hondurasista hankkimasta kahvista. Kaikkiaan 41 prosenttia Meiran raakakahvista tulee Hondurasista.

Paikallinen hankintakumppani Boncafé teki vaikutuksen tuoreeseen meiralaiseen: yritys kehittää työtä ja koulutusta tehden samalla hyvää koko yhteisölle. Tärkeäksi nousee päivähoito- ja kouluyhteistyö.

Kahvinviljelijä Maria Juana Antonia Reyes Hondurasissa Kun meiralaiset kävivät auditoimassa kahvitiloja Hondurasissa, he tapasivat Maria Juana Antonia Reyesin. Kymmenen lapsen yksinhuoltaja on kehittänyt tilansa toimintaa yhteistyössä Boncafén kanssa ja saanut vuonna 2018 Rainforest Alliance -sertifikaatin. Kahvin hän keitti vieraille avotulella, ja se uutettiin pikaisesti suoraan kuppiin.

– Hondurasissa oli paljon optimismia, sillä kehitystoimenpiteet ovat edenneet hienosti. Boncafé tarjoaa konsultointia ja koulutusta, jotta kahvinviljelijä voi lähteä sertifiointiin: tilan nykytilanteen arvioinnin pohjalta määritellään kehitystoimenpiteet ja sertifiointi toteutuu jatkuvan kehittämisen kautta. Viljelijöillä on viikoittainen tuki toiminnan kehittämiseen. Sertifiointi tuo dokumentaation myötä näkyvyyttä monelle asialle ja varmistaa tulevaisuuden, Päiväniemi kuvailee.

Avainasemassa on kahvin laatuohjelma, joka opettaa viljelijöitä kasvattamaan parempaa laatua ja erottelemaan eri laatuluokkia. Tulotaso nousee sen mukaan, mitä parempaa laatua viljelijä pystyy tuottamaan.

– Käytössä on eräkohtainen laatuarviointi, jonka pohjalta viljelijä saa palautteen ja hintapreemion, Päiväniemi kertoo.

Monesti luomutiloilta leviää hyviä käytäntöjä tavanomaiseen viljelyyn.

– Laskeeko luomu tuottavuutta? Se voi laskea muutaman vuoden, mutta palautuu sitten perinteisen viljelyn tasolle. Valinta tehdään elinvoimaisuuden varmistamiseksi, Päiväniemi kertoo.

Meiralla tiedetään, että suomalaiselle kuluttajalle luomu on tärkeä attribuutti: luomu on tae, että asioista on huolehdittu.

– Kulta Katriina Luomu on lanseerattu 2014 ja kasvaa edelleen kaksinumeroisin luvuin. Se on Suomen suosituin luomukahvi, Koroma-Nyström kertoo.

Syksyllä koko Kulta Katriina Luomu -tuoteperhe muuttuu tuplasertifioiduksi: se on paitsi luomua, myös UTZ-sertifioitu. Lisäksi Segafredo-suodatinkahvisarja muuttuu kokonaan sertifioiduksi.

– Kehitystyö konkretisoituu jo isossa tuotevalikoimassa, ja näistä valinnoista on helppo kertoa myös asiakkaalle kahvilassa. Meira tekee kahvia ihmiseltä ihmiselle ja me tunnemme suomalaisen kahvikulttuurin: tiedämme mitä kupissa on. Meille on tärkeää myös se, mitä kahvikupin ympärillä tapahtuu, Koroma-Nyström summaa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä