Koodi kertoo tarinan – Suomen ensimmäinen lohko­ketjun avulla jäljitetty kahvi

Missä Meiran Segafredo Storia -kahvi on kerätty ja kuka sen on viljellyt? Miten vastuullisuusasiat on huomioitu kahvin tuotannossa? Kahvipakkauksen QR-koodin avulla kahviin voi tutustua henkilökohtaisesti ja jäljittää sen matkan kahvi­pavusta kuppiin asti.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Meira; Eeva Lauronen

Kuvat

Valmistaja

Kahvin tarina kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Meiran uusi Segafredo Storia -kahvisarja on Suomen ensimmäinen lohkoketjuteknologian avulla jäljitettävä tuotesarja. Kahvipakkauksessa olevan QR-koodin avulla kahvikupillista nauttiva asiakas tai horeca-alan ammattilainen voi helposti saada ymmärrystä kahvin pitkästä matkasta ja siinä mukana olevien ihmisten työpanoksesta.

QR-koodin voi lukea kameralla varustetulla kännykällä, tablettitietokoneella, tavanomaisella tietokoneella tai erityisellä lukulaitteella. Koodi ohjaa Farmer Connect® -sovellukseen, joka tekee näkyväksi ihmiset ja paikat, jotka ovat osaltaan olleet mukana premium-kahvin synnyssä ja kehityksessä. QR-koodi kertoo esimerkiksi, mitä kahvipensaslajiketta kyseinen kahvi on, missä kahvi on kasvanut ja mitkä tilat sitä ovat viljelleet. Sovellus esittää myös karttamuodossa kahvin matkan viljelyalueelta käsittelylaitosten kautta laivakuljetukseen ja Meiran paahtimolle Helsingin Vallilaan.

Sovelluksen lisäksi Segafredo Storia -kahvien tarina on nähtävissä myös kahvipakkauksissa.

”Elintarvikkeiden ostamisessa läpinäkyvyys on yhä tärkeämpää. Kuluttajat haluavat tietoa siitä, mistä raaka-aine tulee ja miten se tuotetaan”, Meiran strategia- ja vastuullisuusjohtaja Marleena Bask sanoo.

Uutta teknologiaa

Storia-kahvin tuotantoketjun jäljitykseen käytettävä sovellus perustuu IBM:n Blockchain-lohkoketjuteknologialle. Se on luotettava tapa tarjota jäljitettävää tietoa kahvin tuotantovaiheista ja alkuperästä. Näin kuluttajat ympäri Eurooppaa pääsevät näkemään kahvin jokaisen tuotantovaiheen ja varmistamaan sen alkuperän omasta puhelimestaan.

”Lohkoketjuteknologia on kahvimaailmassa vielä uutta, ja olemme tässä etunenässä. Teknologia mahdollistaa sen, että tuotteen alkuperä ja tuotantotavat ovat läpinäkyviä ja kenen tahansa helposti jäljitettävissä. Toivottavasti tulevaisuudessa kuluttaja voi sovelluksen kautta myös halutessaan tukea viljelijää vaikkapa lahjoituksella”, Bask visioi.

Baskin mukaan kahvin matka kiinnostaa molemmin puolin. Myös viljelijät Hondurasissa ovat erittäin kiinnostuneita siitä, mihin heidän kahvinsa päätyy.

ML 5 21 Meira Koodi-kertoo-tarinan 001 QR-koodin avulla pääsee tutustumaan tarkemmin kahvin tuottajiin alkuperämaassa ja Suomessa. Kahvipapujen laatu varmistetaan jo alkuperämaassa.

Kahvin juurille

Kahvin tuotannossa on monia vaiheita. Huippulaadukas kahvi on peräisin 51 vastuulliseksi varmennetulta valikoidulta tilalta Hondurasin Lempiran ja Intibucan alueilta. Viljelyksessä ei käytetä kemiallisia lannoitteita. Kahvipaketeista ja sovelluksesta löytää kuvia Segafredo Storian tuotannossa mukana olleista ihmisistä – niin Hondurasista kuin Suomesta.

”Toivomme, että arvostus laadukasta ja usean huippuammattilaisen kädenjälkeä vaativaa arvokasta raaka-ainetta kohtaan kasvaa. Me suomalaiset olemme maailman suurin kahvinjuojakansa, joten on tärkeää, että tiedämme, mistä kansallisjuomamme on peräisin”, Bask sanoo.

Kahvipapujen laatu varmistetaan jo alkuperämaassa, jossa paikalliset laatuasiantuntijat tarkistavat ja valvovat tuotteen laatua. Sen jälkeen kahvi kulkeutuu monien valmistusvaiheiden jälkeen Suomeen Meiran paahtimoon paahdettavaksi ja pakattavaksi.

Segafredo Storia -kahvit valmistetaan Suomessa, suomalaisella työllä Meiran Vallilan kahvipaahtimossa Helsingissä. Tuotetta myydään ympäri Eurooppaa esimerkiksi Kreikassa, Itävallassa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Puolassa, Italiassa ja Virossa.

Segafredo Storia -kahviseoksiin valikoidut kahvipavut on kerätty korkealaatuisista arabica-lajikkeista, kuten Catuai, Typica ja Lempira. Espresso-kahvin makuprofiili on tumman aromikas, siinä on hedelmäisiä vivahteita ja miellyttävä hapokkuus. Sen paahtoaste on 4 eli tumma. Suodatinkahvin makuprofiili on miellyttävän makeahko tumman suklaan vivahteilla, ja kahvin paahtoaste on 3.

Segafredo Storia

ML 5 21 Meira Koodi-kertoo-tarinan 003 Segafredo Storia -kahviseoksiin valikoidut kahvipavut on kerätty korkealaatuisista arabica-lajikkeista. Segafredo Storia -kahvit ovat luomu- ja Rainforest Alliance -sertifioituja. Sarjaan kuuluu tummapaahtoinen suodatinkahvi ja espressokahvi.

500 g Espresso papu

 • Hedelmäinen ja hapokas espresso
 • Paahtoaste 4, ME: 5, 500 g
 • SAP 21780815

1 000 g Espresso papu

 • Hedelmäinen ja hapokas espresso
 • Paahtoaste 4, ME: 5, 1 000 g
 • SAP 21780816

250 g Hienojauhettu espresso

 • Hedelmäinen ja hapokas espresso
 • Paahtoaste 4, ME: 6, 250 g
 • SAP 21778608

450 g SJ keskitumma suodatinkahvi

 • Makeahko suodatinkahvi suklaan vivahteilla
 • Paahtoaste 3, ME: 12, 450 g
 • SAP 21778609

Meira

 • Yli satavuotias suomalainen yritys, joka valmistaa kahvia ja maustamistuotteita sekä kuluttajille että ammattilaisille. Tuotteet valmistetaan Meiran omassa tehtaassa Helsingin Vallilassa.
 • Osa italialaista Massimo Zanetti Beverage -konsernia, joka on Euroopan suurimpia kahvialan yrityksiä.
 • Liikevaihto on 84,8 milj. euroa (2020) ja henkilöstön määrä 188. Tästä kahviliiketoiminnan osuus on 65,7 milj. euroa ja mausteliiketoiminnan 19,1 milj. euroa.
 • Meiralla on tytäryhtiö Virossa ja jakelijat Tanskassa, Islannissa, Ruotsissa, Latviassa ja Liettuassa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä