Vähemmän mutta parempaa

Vastuullisuuskysymykset ja kulutustottumusten muutokset haastavat liha-alaa. Kilomäärien sijaan ala hakee nyt kasvua ja kannattavuutta laadun ja valikoimien parantamisesta.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Norvida; Maarit Seeling

Kuvat

Valmistaja

Pohjoismaisen lihayrityksen Norvidan arvot perustuvat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen aina eläinten hyvinvoinnista toiminnan ilmastovaikutuksiin.

”Yhtiön perustaja John Wallmark kiteytti arvomme mottoon, jonka mukaan myymme ainoastaan sellaista lihaa, jota voimme hyvällä omallatunnolla tarjota kaikkein parhaimmille ystävillemme”, Norvidan laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Calle Ramvall sanoo.

Myymme ainoastaan sellaista lihaa, jota voisimme tarjota parhaalle ystävällemme, Norvida kiteyttää.

Vastuullisuuden käsite on viime vuosina laajentunut. Aikaisemmin keskityttiin eläinten hyvinvointiin ja paikallisiin ympäristökysymyksiin, mutta nykyään sosiaaliset ja maailmanlaajuiset kysymykset, kuten ilmasto, ovat nousseet näiden rinnalle.

Norvida on asettanut riman minimivaatimuksia korkeammalle. Yhtiö haluaa lisätä markkinoiden laatutietoisuutta, ja panostaa siksi vähintään yhtä paljon tiedon lisäämiseen kuin itse lihaan. ”Syö vähemmän, mutta parempaa” -sloganilla yhtiö kannustaa syömään vain vastuullisuuden vaatimukset täyttävää lihaa.

”Lihantuotannolla on selkeä rooli kestävässä ruoantuotannossa. Märehtijöiden laiduntamiseen käytetyt ruohoalueet eivät välttämättä sovellu muille eläimille tai ihmisen ravinnoksi kelpaavien kasvien ja viljojen viljelyyn. Tällaisia alueita on maapallolla runsaasti. Näin ne saadaan hyötykäyttöön. Tämä on tärkeää vastuullisuuden kannalta.”

Ruohoa vai rehua?

Maailman eri maissa ja paikoissa on eri vuodenaikoina erilaiset edellytykset lihakarjan kasvatukseen. Lihan makuun vaikuttaa myös, ovatko eläimet kasvaneet ruoholla vai rehuruokinnalla.

”Kestävän kehityksen näkökulmasta sekä ruoho- että rehuruokinnalla on kummallakin etunsa ja heikkoutensa. Ruoho antaa lihalle selkeän ja hienostuneen maun. Liha ei kuitenkaan ole välttämättä yhtä mureaa kuin rehulla kasvaneen karjan. Loppupeleissä omat makumieltymykset ratkaisevat, kummalla tavalla tuotettua lihaa pitää parempana”, Ramvall pohtii.

Norvida pitää tärkeänä, että se pystyy tarjoamaan asiakkailleen tasaista laatua ympäri vuoden. Tästä syystä lihoja tuottavat tilat ja alueet vaihtelevat sesongin mukaan.

ML 3 23 Premium Norvida 2 Norvida pitää tärkeänä, että se pystyy tarjoamaan asiakkailleen tasaista laatua ympäri vuoden.

Norvidan Aberdeen Black -tuotelinjaan yhtiö on valinnut Hereford- ja Angus-rotuisten nuorien härkien ja hiehojen lihaa, joka on peräisin Uruguaysta tai Brasiliasta. Eläimet saavat kulkea vapaasti ja laiduntaa ruohoa syöden 18–24 kuukautta. Sen jälkeen niille annetaan runsasenergistä rehua vielä 120 päivän ajan. Aberdeen Black -tuotemerkki on palkittu useasti kultamitalilla Lontoon ”Great Taste Awards” -palkintogaalassa.

Laadukas Stockman’s-liha tuotetaan puolestaan Irlannissa, jossa ruohon kasvukausi on pitkä ja sateet runsaat. Nuoret härät ja hiehot laiduntavat tilojen mailla. Irlantilaiset yhteistyötilat on valittu hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen ja biologisen monimuotoisuuden lisäämiseen tähtäävän Origin Green -vastuullisuusohjelman kultajäseniksi.

”Jokaisella syödyllä lihakilolla on ympäristövaikutuksensa. Siksi meidän on oltava tietoisia, mitä syömme, ja voitava nauttia jokaisesta suupalasta ilman huonoa omaatuntoa. Toki tulisimme toimeen ilman lihaakin, mutta tarvitsemme elämään myös pieniä nautintoja. Liha on yksi niistä.”

Laatua valvotaan tiukasti

Norvidalla on kolmen henkilön tiimi, jonka tehtävänä on huolehtia ja valvoa yhteiskunnallisten velvoitteiden täyttymisestä ja toiminnan kehittämisestä. Yrityksen CSR-periaatteet (Corporate Social Responsibility) kertovat, kuinka eläinten hyvinvointi otetaan huomioon sekä kuinka Norvida kantaa taloudellisen, sosiaalisen- ja ympäristövastuunsa.

”Vastuullinen lihantuotanto kattaa eläinten lisäksi laidunmaat, rehut, antibiootit, ilmastoasiat, kuljetukset ja paljon muuta. Valitsemme lihantoimittajamme huolellisesti ja suosimme pitkäaikaisia kumppanuuksia. Teemme tarkastuskäyntejä tiloilla vähintään joka toinen vuosi. Näin luomme painetta ketjujen vastuullisuuden jatkuvaan parantamiseen. Pitkäaikaiset kumppanuudet takaavat, että me voimme luottaa tuottajiimme, ja asiakkaamme voivat puolestaan luottaa meihin.”

ML 3 23 Premium Norvida 3 ”Syö vähemmän, mutta parempaa.” Norvida kannustaa syömään vain vastuullisuuden vaatimukset täyttävää lihaa.

Elintarvikehuollolla on ilmastokysymyksissä iso rooli. Norvida on aktiivisesti mukana erilaisissa järjestöissä ja hankkeissa hakemassa ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Yhtiö on esimerkiksi jo kymmenen vuoden ajan ollut mukana GTPS (The Brazilian Working Group for Sustainable Cattle Production) -järjestössä, joka toimii kestävien lihantuotantotapojen kehittämiseksi Brasiliassa.

”Meidän on luotava kestävä järjestelmä, joka takaa elintarvikkeiden saatavuuden koko maapallon väestölle, ja joka on vastustuskykyinen ilmaston ja sääolosuhteiden muutoksille, taudeille ja muille uhkatekijöille”, Ramvall tiivistää.

Norvida

Norvida perustettiin Tukholmassa vuonna 1990 nimellä North Trade. Norvida-nimen yhtiö otti käyttöön vuonna 2012. Yhtiöllä on yhteistyökumppaneina niin ruokakauppoja kuin HoReCa-asiakkaita, ja sen pääkonttori sijaitsee Ruotsissa, Tukholman lääniin kuuluvassa Nackassa. Lisäksi yhtiöllä on toimintaa Suomessa, Norjassa ja Brasiliassa. Norvidalaisia on Ruotsissa noin 30 ja muissa maissa 10. Yhtiön vuonna 2020 lanseeraaman uuden kuluttajatuotemerkin Lihakulttuurin tunnuslause on ”Syö vähemmän, mutta parempaa lihaa”.

Tuotteet Kesprosta


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä