Vegaanisia viinejä Alsacesta – historiallinen mutta moderni Cattin

Cattinin perhe on yksi Alsacen vanhimmista viinintuottajista, mutta käytännöt ovat kuitenkin tätä päivää. Kaikki tilan viinit ovat vegaanisia, ja tila sai viime vuonna ranskalaisen ympäristösertifikaatin.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Cattin

Ranskan Alsacessa viiniä viljelevä Maison Joseph Cattin on perinteikäs viinitalo, jonka johdossa on jo saman perheen 12. polvi. ”Sukupolvet ovat seuranneet toisiaan katkeamatta, se ei ole kovin yleistä”, sanoo Anaïs Cattin. Hän vastaa tilan viennistä ja on taloa johtavan Jacques Cattinin vaimo.

Mukana on myös muuta sukua. Jacquesin serkku johtaa viininviljelyä, ja myös isä – hänkin Jacques Cattin – on edelleen mukana valvomassa viininvalmistusta, vaikka tuli muutama vuosi sitten valituksi ainoana viininviljelijänä Ranskan parlamentin alahuoneen jäseneksi.

Iän lisäksi tilasta tekee erityisen sen koko. Omia tarhoja on 80 hehtaaria, mikä on paljon suhteellisen pienellä alueella. Tämä tekee Cattinista yhden Alsacen isoimmista itsenäisistä perhetiloista.

Perheen sormenjälki näkyy kaikessa. ”Joku perheenjäsenistä on aina vastuussa. On se sitten viininviljely, viininvalmistus tai myynti, aina voi nähdä jonkun perheestä”, Cattin sanoo.

Viinintuottaja Cattin 3

Sitruksisesta mineraaliseen, kevyestä runsaaseen

Cattinin perhe valmistaa erilaisia viinejä pienistä yhden viinipalstan eristä suuremman tuotannon pullotteisiin. Kuplimattomien viinien lisäksi talo on merkittävä crémant d’alsace -kuohuviinien valmistaja.

Viinejä tehdään monessa tyylissä. Esimerkiksi rieslingit vaihtelevat klassisen linjan sitruksisesta raikkaudesta pitkään kypsytetyn Pur de Roche -rieslingin mineraaliseen vivahteikkuuteen.

Mukana on aina perheemme allekirjoitus. Haluamme, että viinin voi nauttia ruoan kanssa tai joskus ihan sellaisenaan ystävien tullessa käymään.

Samoin pinot noir -viineissä on eroja. Alsacen tyyli on tyypillisesti kevyt, mutta Cattin pystyy tekemään alueen eteläosassa Steinbachissa sijaitsevilla rautapitoisilla tarhoillaan punaviiniä, jossa on runsautta.

Anaïs Cattin sanoo, että talon viinejä yhdistää hedelmäisyyden ja raikkauden tasapaino. Ne ovat nautittavia tavalla, jota hän kuvaa vieraanvaraisuudeksi ja seurallisuudeksi.

Vegaanius ja luonto edellä

Vaikka Cattin on historiallinen viinintuottaja, sen käytännöt ovat tätä päivää. Talo esimerkiksi panostaa ympäristöystävällisyyteen, ja sillä on viime vuosikerrasta lähtien ranskalainen HVE-ympäristösertifikaatti. Lisäksi 30 tarhahehtaaria ollaan muuttamassa luomuviljelyyn.

Erityisesti meidän sukupolvemme on huomioitava ympäristö, jos haluamme lastemme voivan elää kuten me.

Lisäksi kaikki talon viinit ovat vegaanisia. Cattin on käyttänyt jo pitkään viinien kirkastamiseen eläinperäisten tuotteiden sijaan herneistä saatavaa proteiinia. Koska vegaanisuus on monilla markkinoilla kasvava ilmiö, talo alkoi myös viestiä siitä asiakkailleen.

Uusiin tuuliin kuuluu myös, että Cattin on panostanut viiniturismiin. Talo avasi uuden viininvalmistamonsa yhteyteen viinibaarin näköalaterassilla ja toivottaa vierailijat tervetulleiksi kellari- ja tarhakierroksille. Vieraan­varaisuus näkyy muussakin kuin viinien tyylissä.

Viinintuottaja Cattin 2

Maison Joseph Cattin

  • perustettu 1720
  • johdossa Jacques Cattin, joka edustaa 12. sukupolvea
  • sijaitsee Alsacessa Voegtlinshoffenin kylässä noin 10 km etelään Colmarin viinipääkaupungista
  • tarhoja oman kylän ympäristön lisäksi lähellä Colmaria sekä
  • 30 km etelään Steinbachissa
  • Voegtlinshoffenissa historiallisen viininvalmistamon lisäksi moderni valmistamo, lisäksi kolmas Steinbachissa
  • kaikkiaan 80 hehtaaria viinitarhoja
  • vie viinejään 40 maahan

Joseph Cattin Pinot Noir Steinbach, 21555566
Steinbachin kylä tarjoaa Pinot Noir -rypäleelle ihanteellisen kasvualustan. Steinbach Rouge -kyläviini valmistetaan vain parhaimpina vuosikertoina. Rypäleiden kuoria uutetaan normaalia pidempään syvemmän värin ja suuremman tanniinisuuden aikaansaamiseksi. Valmistuksen jälkeen viini kypsyy 18 kuukautta pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Aromimaailma on maanläheinen, tumman marjaisa, keskitanniininen ja mausteinen. Viini on parhaimmillaan pienriistan, sienten ja tummien kasvisruokien seurana.

Riesling Pur de Roche, 21463716
Roche tarkoittaa kiveä, ja viini edustaa mineraalista ja puhdasta tyyliä. Sen aromeissa löytää kypsää vaaleaa hedelmää ja pientä mausteisuutta ja sitruksisuutta. Viini kypsytetään isoissa tammiastioissa, joissa se saa täyteläisyyttä ja monimuotoisuutta. Tammikypsytyksen jälkeen viini saa levätä vielä muutamia vuosia pullossa. Viini on hienosti yhdistettävissä runsaampien kalaruokien, grillattujen äyriäisten ja vaalean lihan kanssa.

Joseph Cattin Riesling, 21379034
Joseph Cattin Riesling Reserven malliesimerkki kypsästä ja raikkaasta Alsacen viinistä, jossa mineraalisuus ja kypsät sitruksen aromit tulevat hienosti esille kokonaisuuden ollessa kompleksinen ja tasapainoinen. Viini on erittäin monikäyttöinen ja sopii niin grillatun kalan kuin vaalean lihankin kanssa.

Grand C Cremant d’Alsace Brut, 21379030
Grand C Cremant on tehty tarkkaan valikoiduista Pinot Blanc -rypäleistä. Juoma on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä ja saanut kypsyä pullossa 18 kuukauden ajan. Kuiva, ryhdikäs ja elegantin paahteinen viini on omiaan illallisen aperitiivina ja pienten suolapalojen kanssa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä