Steinmühle - Laadukkaita luomuviinejä

Axel May muutti Steinmühlen viinitilan kymmenessä vuodessa luomuksi. Laatu syntyy tarkkaan hoidetuilla tarhoilla. Kellarissa vivahteikkaita viinejä käsitellään hellästi.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Valmistaja ja Kespro

Axel May luotsaa Steinmühlen sukutilaa modernein ottein. Opit May haki harjoitteluissa niin ulkomailla kuin kotialueen muilla tiloilla. Viinitekijän ura oli hänelle luonteva valinta.

”Lapsena hiippailin aina ympäri tilaa ja viinitarhoja ja autoin rypäleiden poiminnassa. Traktorin ajaminen isäni sylissä oli aina kohokohta”, May kertoo.

Viinitila sijaitsee Rheinhessenissä, joka on Saksan suurin viinialue Rein-joen etelä- ja länsipuolella. Steinmühlen tarhat ovat Wonnegaussa alueen eteläosassa, missä aurinkoiset ja kuivat olosuhteet suosivat viininviljelyä.

Alue on uudistunut voimakkaasti, ja samalla altavastaajasta on kasvanut viininviljelyn edelläkävijä. Rheinhessenissä tehdään nyt modernin tyylikkäitä viinejä, joiden maine ja arvostus ovat nousussa.

”Nuori viininviljelijöiden sukupolvi on ottanut täällä ohjakset, joten aluetta pidetään nyt innovatiivisena sulatusuunina.”

Vielä 15–20 vuotta sitten alueella tuotettiin edullisia, usein makeita massaviinejä. Nyt nuoret tekijät panostavat laatuun niin tarhoilla kuin kellareissa. Samalla on siirrytty alueelle sopiviin laaturypäleisiin, kuten Riesling sekä Pinot-perheen lajikkeet Pinot Blanc, Pinot Gris ja Pinot Noir – eli saksalaisittain Weissburgunder, Grauburgunder ja Spätburgunder.

Axel ja Katharina May sekä heidän labradorinnoutajansa Pinot kävelemässä viinitarhalla Axel May on viinintekijä jo yhdennessätoista polvessa. Axelin ja Katharinan labradorinnoutaja Pinot on saanut nimensä Pinot Noir -rypälelajikkeelta.

Uusi-Seelanti innosti luomuviineihin

May opiskeli viininviljelyä ja -valmistusta arvostetussa Geisenheimin viiniyliopistossa. Ohjat tilan viljelystä ja viininvalmistuksesta hän otti 25-vuotiaana heti, kun valmistui.

Opintoihin kuuluvat harjoittelut veivät miehen Yhdysvaltoihin ja Uuteen-Seelantiin. Kalifornian Sonomassa hän perehtyi vaativan Pinot Noir -lajikkeen viininvalmistukseen. Uudesta-Seelannista mukaan tarttui into luomuun, biodynaamiseen viljelyyn sekä ennen kaikkea niiden tuottamiin laadukkaisiin rypäleisiin.

”Kun palasin kotiin, aloin muuttaa työskentelyämme tarhoilla. Lopetimme esimerkiksi rikkaruohojen torjunta-aineiden käytön ja aloimme istuttaa kasveja tuodaksemme tarhoille enemmän biodiversiteettiä. Teimme myös ensimmäiset kokeilut antamalla viinien käydä luonnonhiivoilla.”

Tila sai luomusertifikaatin viime vuonna. Tarhojen 10 vuotta kestänyt muutos näkyy esimerkiksi hyödyllisten hyönteisten paluuna. Nyt leppäkertut, harsokorennot ja hämähäkit pitävät haitallisten hyönteisten määrää kurissa, ja kastemadot hoitavat maata. Maaperä on paremmin tasapainossa, ja siinä on nyt myös enemmän humusta, joka sitoo hiilidioksidia. Tilan seuraavana tavoitteena onkin tulla hiilineutraaliksi.

Axel May leikkaamassa viiniköynnöstä Steinmühlen viinitarhalla Steinmühlen tilan tarhoja hoidetaan käsityönä luontoa kunnioittaen, pitkälti samaan tapaan kuin ennen vanhaan tehtiin.

Tyylikkään vivahteikkaat viinit

Steinmühlen tilalla filosofiaan kuuluu, että laatu alkaa tarhoilta. Köynnökset hoidetaan käsityönä, sadon määrää rajoitetaan, rypäleet poimitaan käsin ja ne siirretään varoen puristimeen.

Kellarissa viinejä käsitellään hellästi puuttuen mahdollisimman vähän niiden tekeytymiseen. Viinit saavat käydä luonnonhiivoilla ja kypsyä rauhassa. Menetelmät ovat osin Mayn isoisältä perittyjä, osin maailmalla opittuja.

”Yritän tehdä yksilöllisiä viinejä, joilla on luonnetta ja jotka ovat elegantteja sekä hienovaraisen vivahteikkaita.”

Weingut Steinmühle

  • Perhetuottaja, jolla on noin 20 hehtaaria viinitarhoja.
  • Suku hankki tilan Osthofenin kylästä vuonna 1737, mutta viiniperinteet ulottuvat vieläkin kauemmaksi, yli 500 vuoden päähän.
  • Nykyinen isäntä Axel May muutti tilan luomutuottajaksi.
  • Viinien tyyli kunnioittaa aluetta ja rypälelajiketta.
  • Tilan viinit jaetaan kolmeen luokkaan: Gutsweine (tilaviinit), Ortsweine (kyläviinit) ja huipputason Lagenwine (yhden tarhan viinit).

Steinmühlen viinipulloja

Steinmühlen viinejä

21671227 Steinmühle Weissburgunder
Rheinhessen, Saksa
Kuivahko, päärynään ja limettiin vivahtava, pirteän hapokas viini. Sopii esimerkiksi parsalle tai kesän kevyille kalaruoille.

21671226 Steinmühle Osthofener Riesling
Rheinhessen, Saksa
Kuiva, moniulotteisen aromikas, sitruksisen mineraalinen ja hapokas viini. Käy vaikka parsan, paistetun kalan tai porsaan pariksi.

21671225 Steinmühle Osthofener Pinot Noir
Rheinhessen, Saksa
Keskitäyteläinen, kypsän marjaisa ja elegantin mausteinen viini, joka sopii carpaccion, grillatun lohen tai sieniruokien seuraan.

21671228 Steinmühle Riesling Auslese 50 cl
Rheinhessen, Saksa
Makea, persikkaisen herkullinen jälkiruokaviini, jossa on keveyttä ja raikkautta. Yhdistyy hienosti kesän marjajälkiruokiin.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä