Buddhakulho eli buddha bowl

Kulho teki terveellisestä annoksesta ison hitin.

26.6.2017

Julkaistu

Leena-Kaisa Laakso

teksti

Shutterstock

kuvat

Kulho teki terveellisestä annoksesta ison hitin.

Artikkeli on julkaistu alunperin Menu-lehden numerossa 3/2017.

Buddhakulho. Proteiinikulho. Makrokulho. Hippikulho. Sateenkaarikulho. Tiedättehän. Ne isot kulhot täynnä kasviksia, täysjyvää, salaatteja, pähkinöitä. Päällä vinkeän värinen kastike. Buddhakulhot ovat täällä, isosti. Kun Pinterest listasi tilastoihin pohjaavat vuoden 2017 ruokatrendit, buddhakulho oli yksi kymmenen kärjestä. Amerikkalaisista vegaaniravintoloista alkunsa saanut, kulhoon koottu kasvisruoka on noussut ennennäkemättömään suosioon. Maailmalla buddhakulhoja myydään paljon ja etenkin mukaan. Siitä on tullut hitti, joka yhdistää terveellisyyden ja helppouden. Mutta mikä buddhakulho on ja miten se tehdään?

KOKOA BUDDHAKULHO NÄISTÄ

  • Vihreät vihannekset. Kulhoon sopivat vaikkapa pinaatti, kaali, parsakaali, vihreät pavut, ruusukaali tai salaatti.
  • Jyvät ja viljat, kuten riisi, couscous, kvinoa tai ohranjyvät. Voit kokeilla myös pastaa ja nuudeleita.
  • Kasvikset raakana, höyrytettynä tai paahdettuna. Hyvin sopivat sipuli, porkkana, kurpitsa tai punajuuri. Kokeile myös avokadoa.
  • Palkokasvit tai muut proteiininlähteet. Kikherneet, pavut, tofu, linssit tai vaikka kananmunat.
  • Kastike, valmis tai itsetehty. Kastikkeena voi käyttää hummusta tai tahinia. Kokeilemisen arvoinen on myös makrobioottisen ajattelun inspiroima, inkivääriä, misoa, soseutettua porkkanaa, vaahterasiirappia ja valkosipulia yhdistävä kastike.
  • Pähkinät ja siemenet päälle.

Kulho voi olla lämmin ruoka, raakaruoka tai vaikka nuudeliannos. Buddhakulho on usein vegaaninen, mutta voi se sisältää lihaakin. Annoksen voi koota vaikka värien mukaan ryhmitellen.

Kulho on tärkeässä roolissa

Buddhakulho, ”buddha bowl” -nimen alkuperästä on monta tarinaa. Yhden mukaan täysi kulho on kuin buddhan vatsa, toisen mielestä nimi viittaa munkkeihin, jotka kiersivät katuja kulho kourassa ruokaa etsimässä, kolmas näkee kulhon kiitollisuuden ja ravinnon symbolina. Oli alkuperä mikä hyvänsä, buddhakulhon kulho ON tärkeä. Kulho on se, mistä kaikki lähtee.

Parasta on, jos kulho on reilun kokoinen, kivannäköinen ja uniikki. Sellainen, jolla on tarina. Käsintehtyä keramiikkaa, puusta veistetty, perintö menneiltä vuosilta.

Kivannäköisen kulhon lisäksi buddhakulho tarjoaa hyvän kokonaisuuden ravitsevaa, terveellistä ja kaunista ruokaa. Useimmiten aineksina on viljaa, kasviksia, proteiinia ja herkullinen kastike. Tiukkoja sääntöjä kulhon kokoamiseen ei ole. Perusidea on yhdistää vihanneksia, viljaa, kasviksia, proteiinia ja hyviä rasvoja.

Kun vegaanibloggari Jenné Claiborne kokoaa buddhakulhon, tärkeää on se, miten raaka-aineet asetellaan. Claibornen mallissa kaikki on omissa lohkoissaan, kuin ruokapaletissa. Ensin kulhoon laitetaan vierekkäin täysjyvät, palkokasvit ja vihreät vihannekset, ne muodostavat ensimmäisen kerroksen. Loput kasvikset kootaan näiden päälle, ja kokonaisuus viimeistellään kastikkeella. Kaikki raaka-aineet ovat näkyvissä ja kulho visuaalisesti hauskan näköinen.

Buddhakulhossa raaka-aineet ovat tasapainossa

Jinin ja Jangin tasapainoa tavoittelevat voivat tehdä kulhosta vaikkapa makrobioottisen ”makrokulhon”, jossa ruuan energiat ovat balanssissa. Buddhakulhon perusraaka-aineet sopivat jo sinällään kasviksia, täysjyväviljaa ja kasviproteiineja suosivaan makrobioottiseen ajatteluun. Pääraaka-aineeksi valitaan makrobioottisen ruokavalion suosikki, keitetty täysjyvävilja. Kun siihen lisätään höyrytettyjä vihanneksia, juureksia, palkokasveja ja ripaus pähkinöitä, makrobioottinen kokonaisuus on valmis.

Makrobioottisen ruuan ytimessä ovat vastakkaiset voimat Jin ja Jang. Jin on säilyttävä, sisäänpäin kääntyvä, Jang uutta luova, ulospäin suuntautuva. Jinin ja Jangin huomioivassa ateriassa nämä voimat ovat tasapainossa. Pääraaka-aineet ovat Jangia, ja Jang-pitoisuutta voi lisätä muun muassa kuumentamalla ja maustamalla. Liiat Jin-tuotteet, kuten sokerin, perunan, munakoison ja valkoisen vehnän, voi jättää makrokulhosta pois. Ripaus vastavoimaa kuitenkin tarvitaan. Sitä tuo vaikkapa kastike ja ruuan viilentäminen.

Buddhakulho voi olla raakaruokaa, lämmintä ruokaa tai vaikka wokkinuudeleita. Kulhon voi koota värien mukaan ryhmitellen. Tyyli on vapaa, ja se on buddhakulhon hienous.

Buddhakulhoja ravintoloiden listoilla meillä ja maailmalla

Tampereella joogasalin yhteydessä toimivassa ravintola Lentävässä Lautasessa buddhakulhoja on myyty vuosi. Punaiseksi langaksi sisällön kokoamiseen on otettu kotimaisuus ja satokausi.

– Asiakkaiden suosikiksi on noussut uunipunajuuri ja -bataatti sekä kotimainen kvinoa kastikkeilla. Kantavana ajatuksenamme on kotimaisuuden ja satokausien suosiminen. Nykyään ihmisillä on niin monenlaisia ruokavalioita, että koemme tärkeäksi antaa asiakkaalle mahdollisuuden vaikuttaa kokonaisuuteen tarjoamalla raaka-aineiden osalta useampia eri vaihtoehtoja, Lentävän Lautasen ravintoloitsija Tomi Ahokas kertoo.

Tämän hetken vaihtoehdoista Lentävässä Lautasessa löytyy myös spelttipastaa, raakoja vihanneksia, avokadoa, kanamunaa, hummusta ja juustoja.

Helsinkiläisen Deli Cafe Mayan listalle buddhakulho tuli tämän vuoden alussa. – Se on jo saavuttanut suuren suosion. Pääruoka-annoksemme tehdään keittiössä vasta asiakkaan tilatessa. Näin varmistamme, että buddha bowlimme on tuore ja maut parhaimmillaan. Pidämme ne varmasti jatkossakin listallamme, Deli Cafe Mayan Mari Koski kertoo.

Maailmalla buddhakulhot ovat kova sana. Niitä myydään etenkin mukaan. Konsepti on tehnyt terveellisen ruuan ostamisesta aiempaa helpompaa. Lontoossa toimiva Buddha Bowl Van myy gluteenitonta ja lisäaineetonta vegaaniruokaa vanhasta pakettiautosta Lontoon kaduilla ja tapahtumissa. Yritystä pyörittävät homeopaatti Charlotta Bailey ja kokki David Bailey innostuivat perustamaan yrityksen hurahdettuaan katuruokaan. Buddha Bowl Vanin suosio on ollut kova ja yritys pokkasi British Street Food Awardsissa parhaan pääruuan palkinnon.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä