Hevivinkki: Tiedätkö mauste- ja thaibasilikan erot?

Erikoisbasilikoja on runsaasti ja niissä kaikissa on löydettävissä sama pohjamaku, mutta yrttien vahvuus ja makuvivahteet eroavat ratkaisevasti toisistaan. Oikeanlainen basilika täydentää ruoan makua, joten valintaan on hyvä kiinnittää huomiota.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Greenfresh

Kuvat

Adobe Stock

Maustebasilika on yksi vanhimmista tunnetuista yrteistä

Basilika, eli sweet basil tai maustebasilika, kuuluu samaan sukuun minttujen kanssa, kuten myös oregano, timjami ja rosmariini. Tämä vehreä yrtti on tunnistettavissa kiiltävästä, syvänvihreästä väristään ja pitkänomaisista vihreistä lehdistä heleänvihreässä varressa. Ruoanlaittoon paras tuorebasilika on varreltaan ryhdikäs ja sen lehdet ovat jämäkät.

Basilikaa on viljelty tuhansia vuosia. Kiinasta, Intiasta ja Afrikasta sen viljely on levinnyt pikkuhiljaa meille pohjoiseen saakka. Basilikan perusmaku on makea mutta pippurinen, ja se on erityisen suosittu Välimeren keittiössä.

Basilika sisältää runsaasti luteiinia ja betakaroteenia. Keittiön lisäksi basilikaa on aina käytetty rohtona, jolla uskotaan olevan myönteinen vaikutus esimerkiksi unettomuuteen ja ruoansulatukseen. Basilika on suosittu myös erilaisten juomien, kuten teen, osana.

Basilikalla on tuhansia alalajikkeita ja niistä ravintolakeittiössä tutuimpia varsinkin meillä pohjoisessa ovat maustebasilika ja thaibasilika.

Thaibasilika vs. maustebasilika, mitä eroa niillä on?

Thaibasilika on basilikan alalajike, joka tunnetaan parhaiten aasialaisessa ja erityisesti thaimaalaisessa keittiössä. Toisin kuin maustebasilikalla, thaibasilikalla on tukevat, kimmoisat lehdet, jotka kestävät hyvin pitkiä kypsennysaikoja ja pitkäaikaista lämpöä.

Tämä Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva basilikalajike on helppo tunnistaa kapeista lehdistä, joissa on sahalaitaiset reunat, purppuran sävyiset varret ja sen maku muistuttaa anista. Thaibasilika on yleisimmin käytetty basilika Thaimaan, Vietnamin, Kambodzhan ja Laosin keittiöissä.

sweetbasil 1500 AdobeStock 555959027 Sweet basil, eli maustebasilika, kuuluu moneen klassiseen italialaiseen ruokaan.

Kumpuileva perusbasilika ja terävä thaimaalainen

Ulkonäöltään kaksikko on helppo erottaa toisistaan: Maustebasilika on se perusbasilika, jonka pyöreät lehdet kääntyvät kevyesti tehden siitä kuppimaisen tai kumpuilevan, kun taas thaibasilika on ulkonäöltään maustebasilikaa suoraviivaisempi ja sen lehdet ovat terävän suippokärkiset.

Thaibasilika eroaa maustebasilikasta myös varren värin perusteella, sillä siinä voi olla voimakaskin purppura sävy aina vihreävartiseen basilikaan verrattuna. Maustebasilika on yleensä yksivuotinen, kun thaibasilika voi kukoistaa monta vuotta.

Aromaattisempi thaibasilika ja pippurinen maustebasilika

Maku on huomattavin ero perusbasilikan ja thaibasilikan välillä. Thaibasilikan lehdet ovat voimakkaamman makuisia ja niissä on vahvoja lakritsin ja kanelin aromeja. Maustebasilika on makeampi, miedompi ja pippurisempi.

Erityisesti thaibasilika sopii myös makeaan ruoanlaittoon, varsinkin jos sen makuparina on sitruunaa tai aprikoosia.

Thaibasilika kestää korkeita lämpötiloja, kun maustebasilika on hyvä lisätä ruokiin aina viimeisenä, sillä sen rakenne ja väri häviävät ja maku kärsii kuumuudesta. Maustebasilika ei kestä myöskään säilytystä kylmässä.

panang curry 1500 AdobeStock 462344572 Thaibasilikalla viimeistelty panang curry -annos.

Basilika kuuluu vahvasti Välimeren alueen keittiöön. Se on klassinen osa pestoa, erilaisia salaatteja, kuten caprese, sekä tietenkin pizzojen viimeistelyä. Thaibasilika on täydellinen valinta aasialaisiin ruokiin, kuten vietnamilaiseen phô-keittoon tai thaimaalaisiin curryruokiin. Thaibasilikaa kannattaa kokeilla myös broilerin ja lohen mausteena.

Erityisesti thaibasilika sopii myös makeaan ruoanlaittoon, varsinkin jos sen makuparina on sitruunaa tai aprikoosia. Molemmat sopivat ruokien lisäksi myös erilaisten juomien, kuten smoothien, teen ja cocktailien, raaka-aineiksi ja koristeluun.

Tuotteet Kesprosta

Tutustu Greenfreshin premium-tasoisiin tuoreyrtteihin, joita kasvatetaan Itä-Afrikassa yli 2000 metrin korkeudessa. Korkealla merenpinnan yläpuolella kasvaneiden yrttien eteeristen öljyjen määrä on suurempi, joten ne maistuvat erityisen täyteläisiltä ja aromikkailta.

Tutustu Greenfreshin yrttivalikoimaan Vihannestukku Kesprossa! Mauste- ja thaibasilikan lisäksi löydät meiltä joukon muita ainutlaatuisia yrttejä ravintolaasi.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä