Lähituottajien viljat myyntivaltiksi

Hiutaleita, suurimoita, rouhetta, jauhoja, leseitä ja alkioita. Kespron pientuottajavalikoimassa on tuotteita 23 suomalaiselta myllyltä.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

iStock & Valmistajat

Kespron pientuottajavalikoiman laadukkaat viljatuotteet ovat esimerkiksi ravintolaleivonnaisten ja leipien perusta. Ravintolassa valttikorttina voi olla talon oma, juureen leivottu leipä. Lähituottajien jauhoja käyttämällä ja itse leipomalla pääsee vaikuttamaan leivän laatuun ja suosimaan paikallisia perinteitä ja yrittäjiä. Itse leipominen kannattaa myös taloudellisesti.

Alueellisia eroja leipämieltymyksissä

Suomessa on monipuolinen ja monimuotoinen leipäkulttuuri, jossa on suuria alueellisia vaihteluja. Länsi-Suomessa on perinteisesti suosittuu kovia leipiä, Itä-Suomessa taas pehmeitä leipiä, kukkoja, piirakoita ja rieskoja. Rukiin lisäksi leipiä leivotaan esimerkiksi ohrasta, tattarista ja kaurasta.

Itäsuomalaisen leipäkulttuurin perusta on tumma, perinteinen ruisleipä. Länsi-Suomessa suosiossa ovat myös maustetut ja makeahkot leivät, kuten saaristolaisleipä, piimälimppu ja rusinaa tai kuminaa sisältävät leivät. Keskemmällä Suomea maistuvat lähes kaikki leipätyypit.

Monipuolisesti erilaisia myllytuotteita

Kespron pientuottajavalikoimassa on laaja valikoima myllytuotteita jauhoista muihin viljatuotteisiin, kuten hiutaleisiin, suurimoihin, rouheisiin, leseisiin ja alkioihin.

Myös viljoissa on valinnan varaa. Kespron pientuotttajavalikoimaan kuuluvat myllyt valmistavat tuotteita esimerkiksi vehnästä, rukiista, ohrasta, speltistä ja tattarista.

Eri jauhoihin käytetään toisistaan poikkeavat määrät jyvästä. Täysjyväjauhoon käytetään koko jyvä, jolloin ravintoaineiden ja kuidun pitoisuus on suurempi. Muut jauhot sisältävät yleensä 75-80 prosentttia jyvästä. Ihmisravinnoksi menevästä kaurasta ja ohrasta poistetaan selluloosakuoret ennen myllytystä. Myllytuotteista hiutaleet ovat litistettyjä suurimoita ja ne ovat laadultaan jauhoa karkeampia.

MN0422 Pientuottaja Lahituottajien viljat myyntivaltiksi 2

Kespron pientuottajavalikoimassa on laaja valikoima suomalaisten myllyjen tuotteita

Birkkalan tila

Suomusjärveläisen Birkkalan tilan spelttituotteet ovat aitoa, alkuperäistä spelttiä. Tila on erikoistunut luomuspeltin tuotantoon jo yli 20 vuoden ajan. Tuoteperhe on kasvanut runsaaksi, ja lisää on tulossa! Birkkalan tilalla viljellään luontoa kunnioittaen, ja se on ollut luomutila jo useita vuosia. Spelttijauhot jauhetaan Birkkalan omalla tilalla, kivimyllyllä. Kivimyllyn kivet jauhavat jyvät hellävaraisesti ja speltin ravintoaineet säilyttäen.

Birkkalan tilan tuotteita, kuten spelttijauhoja ja spelttijyviä on saatavana sekä luomuna että Hyvää Suomesta -joutsenmerkillä. Tuotteet soveltuvat erinomaisesti leipomoiden, ravintoloiden ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Birkkalan tila kuuluu Ruokaviraston luomuvalvonnan piiriin, ja tilalla käy vuosittain luomuvalvoja.

Keskisen mylly

Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Keskisen mylly valmistaa tattaria eri muodoissa. Tattarijauhot ovat perinteisellä kivimyllyllä jauhettuja täysjyväjauhoja. Ne sopivat leivontaan, kastikkeiden suurustamiseen sekä erilaisiin puuroihin ja velleihin. Valikoimaan kuuluvat tattarihiutaleet, -rouheet ja suurimot sekä härkäpaputattaripasta, kaurapaputattaripasta, kaurahiutaleet ja -suurimot.

Tattarihiutaleet ovat hiutalekoneella litistettyä tattaria. Hiutale kypsyy nopeammin kuin rouhe tai suurimo ja sopii erinomaisesti esimerkiksi puuroksi. Tattarirouhe on pieneksi rouhittua tattarisuurimoa. Rouhe kypsyy suurimoa nopeammin ja sopii leivontaan tai vispipuuroon. Leivonnassa osan jauhoista voi korvata rouheella, jolloin taikinasta tulee kuohkeampi. Tattarisuurimo on kokonaista, kuorittua tattaria. Perinteinen tattaripuuro tehdään suurimoista uunissa hauduttamalla. Tattarisuurimot sopivat vaikkapa sämpylätaikinan joukkoon.

Korpelan mylly

Korpelan mylly on jalasjärveläinen perheyritys, jossa valmistetaan lisäaineettomia ja lähellä tuotettuja vilja- ja viljapohjaisia tuotteita. Yritys on perustettu yli 20 vuotta sitten.

Myllyn käytetyin raaka-aine on ohra. Siitä valmistetaan maistuvaa rikottua ohraryyniä, ohratärkkelystä ja -suurimoita. Valikoimassa on myös vehnä- ja ruispohjaisia tuotteita sekä ohramannaa.

Pientuottajayhteistyön edut Kespron asiakkaille

  • Tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa.
  • Antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä.
  • Antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat.
  • Tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä.
  • Mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan.
  • Lisää valinnanvapautta.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä