Pientuottaja: Birkkalan tila

Birkkalan tilan menestyksen resepti on jalostusasteen nosto. Tuotantoon kuuluvat spelttituotteet.

Julkaistu

Teksti

JAAKKO LIIKANEN

Kuvat

MARIA GRÖNROOS

Suomusjärvellä Salossa toimiva maatilayritys valmistaa, myy ja markkinoi viljelemästään alkuvehnästä kehittämiään myllytuotteita. Birkkalan tilan tuotantoon kuuluvat spelttijauhot, -hiutaleet, -helmet, -rouhe ja -lese.

Luomuspelttiin erikoistuneelta Birkkalan tilalta lähtee erikoistuotteita lähelle ja kauas. Myyntikanavia on lukuisia vähittäiskauppaa ja horeca-toimijoita myöten. Verkko-kaupassa Birkkalan tilan tuotteita on saatavilla ruokaa-suomesta.fi-palvelun ja myös Amazonin kautta.

Birkkalan tilan isäntä Simo Larmo pussittaa spelttiä

"Amazon toimii työkaluna viennin kirittämisessä", Birkkalan tilan isäntä Simo Larmo kertoo.

Speltin viljelyn aloittaja

146 vuotta saman suvun omistuksessa olleella Birkkalan tilalla toteutettiin sukupolvenvaihdos neljä vuotta sitten. Isännäksi ryhtyi Simo Larmo. Työ speltin parissa oli aloitettu jo aiemmin.

"Vanhempani aloittivat speltin viljelyn 1990-luvulla. He ryhtyivät myös kehittämään reseptiikkaa ja tuotteita. Äitini mietti kokemuspohjalta, millaisia spelttituotteita kodeissa voitaisiin ruoanlaitossa tarvita. Ruokamessuilta saatiin sitten lisävinkkejä."

Birkkalan isot spelttihiutaleet, tuotepakkaus

Tuotekehitys alkoi lähes tyhjästä, sillä Suomessa ei muita speltin viljelyyn erikoistuneita juuri ollut. Larmon vanhemmat löysivät speltin aikoinaan messuilta Saksassa, jossa sen viljely oli jo yleisempää. Suomessa ei tuolloin vielä oikein tiedetty, miten speltti edes pärjää oloissamme.

Simo Larmo onkin kasvanut alkuvehnän ”varjossa”. Hän muistelee olleensa 13-vuotiaana ensimmäistä kertaa messuilla spelttituotteita markkinoimassa.

Luomutuotantoa nykypäivän tarpeisiin

Speltti vastaa raaka-aineena monin tavoin nykypäivän vaatimuksiin. Puhtaus ja luonnollisuus sopivat hyvin spelttiin, josta nykyajan vehnälajikkeet on jalostettu. Luomuspelttiin Birkkalassa siirryttiin noin seitsemän vuotta sitten. Sitä ennen luomutuotantoon siirtymistä piti muutama vuosi tutkia ja miettiä.

"Aika paljon sai tuolloin kuulla uhkakuvista. Ei muka onnistu luomuna siitä tai tästä syystä. Useimmiten asialla olivat tahot, jotka eivät olleet luomutuotantoa edes kokeilleet. Jos nyt jostain yllätyin niin siitä, ettei mitään erityisiä yllätyksiä ollut. Toki asiat pitää tehdä oikeaan aikaan, mutta kyllä luomutuotantoon siirtyminen oli yllättävän helppoa."

Yksinkertainen jauhatusprosessi

Birkkalan jauhot valmistetaan tilan omalla kivimyllyllä.

"Raaka-aine on kuitenkin ykkönen. Haluamme pitää speltin jauhatusprosessin mahdollisimman yksinkertaisena", Larmo huomauttaa.

Erikoistuminen on ainoa tie maataloudessa menestymiseen.

"Pelkällä bulkilla menestyminen on vaikeaa. Kaikki kunnia suomalaiselle alkutuotannolle, mutta paljon enemmän pitäisi tiloilla pyrkiä kehittämään lisäarvoa tuovia tuotteita."

Birkkalan tila työllistää nykyisin oman perheen lisäksi kolme vakituista työntekijää ja sesonkeina useampia kiireapulaisia. Luomuspelttiviljelyssä on tilan 230 hehtaarista noin 80 hehtaaria. Tilan vuotuinen liikevaihto on tätä nykyä noin 600 000 euroa. Isännän mukaan sillä pärjäilee.

"Tulee voittoakin, mutta kaikki investoidaan takaisin yrityksemme kehittämiseen."

Simo Larmo palkittiin elokuussa hopeasijalla Suomen Yrittäjien järjestämässä Vuoden nuori yrittäjä 2018 -kilpailussa.

"Olen tunnustukseen hyvin tyytyväinen. Mutta erityisen mukavaa oli, että maatilayritys nousi nyt palkittujen joukkoon. Yleensä tällaiset palkinnot menevät muiden sektoreiden yrityksille."

Pientuottaja-konseptista tukea

Birkkalan tila hyödyntää myynnissään ja markkinoinnissaan myös Kespron Pientuottaja-konseptia.

"Tällaiset konseptit ovat pientuottajille erittäin tärkeitä, pääsemme siten paremmin esiin suuremmissa tilaisuuksissa, kuten messukiertueilla. Mutta erityisen tärkeä meille on Kespron lähiruokatuottajakartta."

Larmon mukaan konseptit, jotka antavat tuotteille ja tuottajille kasvot, toimivat molempiin suuntiin – tuottaja hyötyy esille nostosta ja tukkukumppani voi puolestaan osoittaa, että sen valikoimissa on pien- ja lähituottajia.

"Näin myös ravintolat pystyvät kertomaan asiakkailleen helpommin tarinan käyttämistään tuotteista. Ihmisiä kiinnostaa entistä enemmän, mistä ruoan raaka-aineet tulevat."

Pientuottaja-yhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan lisää valinnanvapautta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä