Ranskalainen tuile-keksi Johan Kurkelan tapaan

Suomen Bocuse d`Or -edustaja Johan Kurkela opastaa, miten koristeellisella tuile-keksillä saa niin suolaisen kuin ­makean ravintola-annoksen ­kohotettua uudelle tasolle.

Julkaistu

Keksi kruunaa annoksen

Tuile on ranskalainen, kaareva vohvelikeksi, joka on saanut nimensä kattolaatoista tai -tiilistä, jotka reunustavat ranskalaisten maalaistalojen kattoja erityisesti Provencessa.

Tuile-keksi on koristanut perinteisesti jälkiruokia, mutta sanaa käytetään nykyisin kuvaamaan mitä tahansa rapeaa osaa ruoka-annoksesta, olipa kyseessä sitten suolainen tai makea koriste. Valmistuksessa käytetään usein isomaltoosia, jolla keksistä saadaan rapean napsahtava.

Makeat tuile-keksit valmistetaan tavallisesti vehnäjauhoista, munista ja sokerista ja joskus mantelijauhosta. Seosta levitetään ohuesti leivinpaperille tai tuile-muottiin, keksi paistetaan kullanruskeaksi ja nostetaan lämpimänä kaulimen päälle kaarevan muodon aikaansaamiseksi.

ML-1-23 26-Bocuse-d-Or-Keksi-kruunaa-annoksen zoom zoom Keksikoristeita käytetään niin suolaisissa kuin makeissa annoksissa. Isomaltoosi tekee keksistä rapean napsahtavan, kultajauhe ylellisen näköisen.

Resepti: Makea tuile-keksimassa

Ostoslistalle!

 • 10 g maissitärkkelystä
 • 20 g vehnäjauhoja
 • 20 g ruskistettua voita
 • 15 g kananmunan valkuaista

Valmista näin:

 1. Ruskista voi kattilassa, jäähdytä.
 2. Mittaa kuivat aineet. Riko valkuaisen rakenne. Yhdistä kaikki ainekset kädenlämpöiseen ruskistettuun voihin.
 3. Levitä massa kultajauheella tomutettuihin muotteihin. Paista 160-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia.

Resepti: Suolainen tuile-keksimassa

Ostoslistalle!

 • 300 g kuorittuja maa-artisokkia TAI
 • 225 g maa-artisokkapyreetä
 • 11,5 g isomaltoosia
 • 7,5 g maissitärkkelystä
 • 2,5 g suolaa
 • 100 g valmista maa-artisokkamassaa
 • 40 g vehnäjauhoa

Valmista näin:

 1. Kypsennä kuoritut maa-artisokat täysin kypsäksi. Soseuta maa-artisokat tehosekoittimella sileäksi pyreeksi.
 2. Punnitse 225 g maa-artisokkapyreetä kattilaan ja lisää muut ainekset. Kuumenna sekoittaen kohtalaisella lämmöllä, kunnes seos alkaa suurustua.
 3. Siirrä sose kulhoon ja lisää vehnäjauho. Ennen taikinan levittämistä tomuta kultaista väriainetta muotteihin..
 4. Paista 160-asteisessa kiertoilmauunissa 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen muotista irrottamista.

Tuotteet Kesprosta

Bocuse d Or 2022-2023 Tanner Kurkela Kalle Tanner ja Johan Kurkela


Yhteistyössä

K-ryhmä on Bocuse d'Or -kilpailun ylpeä pääyhteistyökumppani Suomessa. Haluamme kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja -matkailua Suomeen sekä lisätä suomalaista ruoanlaiton arvostusta ravintoloissa. Lisäksi haluamme nostaa ruokamaailman parissa työskentelevien ihmisten ylpeyttä omasta työstään – ja samalla lisätä ravintola-alan työpaikkojen haluttavuutta.

K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmann's. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Famifarm-Järvikylä, Olvi, Santa Maria Finland sekä Medanta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä