Äärellä ja Juurella on hyvä olla

Kun yrittäjä pitää mielensä virkeänä, tekee yhteistyötä ja palvelee asiakkaita monipuolisesti, ravintolan suosio on vankalla pohjalla. Seinäjoella siinä on onnistuttu.

Julkaistu

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

Tuukka Kiviranta

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta Seinäjoella avasi ovensa maaliskuussa 2020. Ravintoloitsijat Jani Unkeri ja Miia Keski-Nikkola olivat valmiita toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi Äärellä-ravintolaan.

”Kalevan Navetta on käsityöläistalo, jossa on monenlaista toimintaa ja jonne siirryimme keskustasta. Oli ruusuinen siirto ja kova aloitusinto, joka sitten hiukan hiipui”, Unkeri kertoo.

Ravintolan avaaminen pandemian kynnyksellä oli rohkeaa, mutta liikkeelle päästiin etujoukossa tekemään marketruokaa. Unkerin mukaan idea pelasti alkuhuuman.

”Henkilökunta lomautettiin, mutta me yrittäjät painoimme menemään, mikä teki päälle hyvää. Ei tarvinnut miettiä muita murheita.”

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 3 Äärellä-ravintola sijaitsee Kalevan Navetassa. Äärellä-nimi johtaa siihen, että ravintolassa ollaan monen asian äärellä. Juurella-nimi kertoo alkutuotannon juurella olemisesta sekä omistajien omista juurista.

Laatulounaita ja tapahtumatarjoiluja

Äärellä-ravintolalla on kaksi kärkeä. Toisaalta se tarjoaa paremman tason lounasta, johon sisältyy tuore salaattipöytä ja pöytiin tarjoiltava pääruoka. Kokouspäivinä lounastajia voi olla jopa 200.

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 2 Sonja Kuja-Luopa valmistelee lounasta Äärellä-ravintolassa.

”Lounaskin voi olla arjen pieni juhlahetki. Annosten ulkonäkö ja maistuva ruoka ravitsevat sekä fyysistä että henkistä puolta. Kotimaisuusaste on tärkeää. Atria toimi aikoinaan samassa talossa, joten kunnioitamme perinnettä: Atrian lisäksi suosimme pientuottajia ja hankimme raaka-aineita suoraan tiloilta.”

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 4 Äärellä-ravintolan lounaaseen kuuluu runsas salaattipöytä.

Toisena kärkenä ovat juhla- ja kokoustarjoilut. Kulttuurikeskuksessa on erilaisia kokoustiloja ja siellä järjestetään paljon konsertteja ja muita tapahtumia. Sadan hengen Äärellä-tilat soveltuvat niin buffettarjoiluun ja illallisiin kuin cocktail-tilaisuuksiin. Talon toiminnot tukevat toisiaan.

Metsän makuja kokeilta ja asiakkailta

Yrittäjillä on myös toinen ravintola, 11 vuotta sitten perustettu, brändinsä jo vakiinnuttanut Juurella. 50-paikkaisessa kortteliravintolassa näkyvät eteläpohjalaisuuden parhaat piirteet: vieraanvaraisuus, lähellä tuotettu ruoka ja kunnianhimo.

Vieraanvaraisuus, lähellä tuotettu ruoka ja kunnianhimo näkyvät.

”Ravintolaa luonnehtivat pitkät menut ja kausivaihtelut. Maakunnassa ruokatuotanto on suurinta koko maassa, lähiruoka sopii konseptiin. Kausiajattelu on tärkeää. Kun kevät koittaa, kokit kirmaavat korvasienimetsälle ja luontoon keräämään nokkosia. Tarjoamme metsän makuja.”

Asiakkaat on otettu kausiajatteluun mukaan: he keräävät sieniä, marjoja ja kuusenkerkkiä ravintolan tarpeisiin.

”Asiakkaalle on hienoa nähdä keräämänsä karpalot ruokalistalla.”

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 7 Raaka-aineissa panostetaan lähiruokaan.

Oppilaitosyhteistyö rekrykanavana

Ravintoloissa on 20 työntekijää, lisänä on kymmenen hengen etrarinki. Väkeä tarvitaan myös festarien aikaan: tänäkin vuonna yritys hoitaa Tangomarkkinoiden vip-ruokailut. Provinssirockissa on oltu erilaisin konseptein. Vauhtiajot on Seinäjoen kolmas iso tapahtuma.

”Olemme haluttu kumppani, mutta itseäänkin pitää säästellä. Emme voi hoitaa kolmea festaria putkeen, sillä ravintola-asiakkaat pitää ottaa huomioon. He kattavat koko vuoden.”

Yritys tekee paljon oppilaitosyhteistyötä menemällä oppilaiden luokse.

”Haluamme pitää alan vetovoiman innostavana ja olla helposti lähestyttäviä. Isoissa tapahtumissa mukana olleet opiskelijat saavat kokemusta ja me käsipareja.”

Unkerin mukaan oppilaitosyhteistyö on myös rekrytointikanava.

”Se tuo meille uutta ajatusmaailmaa, pitää pystyä opettamaan raakileena tulevia. Saamme heistä omanlaisiamme työntekijöitä.”

Kespro-yhteistyö sujuu

Oy Onnen Juurella on tehnyt yhtäjaksoista yhteistyötä Kespron kanssa jo kuutisen vuotta. Unkerin mukaan valikoiman laajuus ja toimitusten luotettavuus vetoavat.

”On tärkeää saada tilattu raaka-aine juuri oikeaan aikaan. Hinnat ovat kilpailukykyisiä, ei halvimpia eikä kalliimpia. Hinta ei voi ollakaan ainoa valintakriteeri, muutoin palvelu kärsii.”

Unkeri kiittelee myös Kespron kuljettajia, jotka ovat hyvän yhteistyön viimeinen linkki tukun ja asiakkaan välillä. Jokainen ketjun osanen tuo toimivan kokonaisuuden.

Jaksamista pitää vaalia

Unkerin viesti kollegoille on se, että jaksaminen on tärkeä asia. Ala kuihtuu, jos sitä ryyditetään huonolla johtamisella ja uupumisella. Henkilöstöä on hyvä roolittaa, jotta jokainen tietää mitä tekee ja itselle jää aikaa johtaa.

Aina pitää uskoa omaan tekemiseensä.

”Olemme alaa pystyssä pitävä voimavara. Kun pitää itsestään huolta, voi huolehtia muista.”

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 5 Jani Unkerin mukaan koronavuosien jälkeen moni yrittäjä lataa henkisiä akkujaan ja kerää myös mielen kassaa kokoon. Hän haluaa saada ravintolansa kannattaviksi lähivuosina.

Ulkona syöminen on kasvussa, ja muutoksessakin on hyvä pysyä mukana.

”Itse on oltava sen verran virkeänä mitä ala vaatii. Aina pitää uskoa omaan tekemiseensä.

ML 3 23 Asiakascase Aarella ja Juurella 6 Äärellä-ravintolan perustaminen pandemia-aikaan oli rohkeaa, mutta se onnistui.Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä