Ammattikeittiöosaajat ja Kespro yhteistyöhön

Kun omien alojensa ja markkinoidensa suurimmat asiantuntijat ja toimijat löysivät toisensa, voi kumppanuudesta seurata vain hyvää.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Samuel Hoisko

Ammattikeittiöosaajat ry eli AMKO on valtakunnallinen yhdistys, jonka jäsenet toimivat ravitsemisalan esimies-, tuotanto-, opetus-, neuvonta-, tuotekehitys- ja markkinointitehtävissä. AMKO välittää tietoa, tukee ja yhdistää jäseniä ja edistää alan arvostusta.

– Olemme julkisen sektorin ruokapalveluammattilaisten ja -asiantuntijoiden verkostoitumis-, yhteistyö- ja täydennyskoulutusjärjestö, emme edunvalvontaliitto, Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtala kertoo.

Järjestö on myös alan vaikuttaja, sillä sitoutumattomana asiantuntijaorganisaationa se tekee yhteistyötä eri sidosryhmien, kuten oppilaitosten, tutkimuslaitosten, viranomaisten ja asiantuntijaryhmien sekä elinkeinoelämän kanssa.

– Työskentely valtakunnallisissa verkostoissa, kuten kansallisissa ravitsemusfoorumeissa ja erilaisissa hankkeissa on vahva osa toimintaamme.

Makuaakkoset opastaa

AMKOn tunnetuinta toimintaa ovat kouluille ja päiväkodeille tietyin kriteerein myönnettävät alan tunnustukset, 2013 lanseerattu Kouluruoka-diplomi ja 2016 sen rinnalle tullut Makuaakkoset-diplomi.

– Kouluruoka-diplomin on suorittanut jo noin 400 koulua ja Makuaakkoset-diplomin noin 350 päiväkotia, Huhtala iloitsee.

Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry:n nimellä perustettu AMKO täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Henkilöjäseniä on noin 1 500, yritysjäseniä noin 40. Toiminnan kulmakiviä ovat tiedotuksen ja AmmattikeittiöOsaaja-lehden ohella 14 alueella järjestettävät jäsenten tapaamiset ja koulutus- tai virkistystilaisuudet sekä valtakunnalliset, kahdesti vuodessa pidettävät seminaarit.

– Syys- ja kevätseminaareissamme nostetaan esiin esimerkiksi tuotantoympäristöjen tai raaka-ainevalikoimien, työyhteisötaitojen tai esimiestyön ajankohtaisia aiheita. Ammattikeittiösektorilla tapahtuu isoja asioita, kuten soteen varautuminen. Jäsenistömme muodostaa alan näköalapaikan sekä hyvän verkoston ajatusten vaihdolle ja kollegiaaliselle tuelle.

Seuraava seminaari pidetään Hyvinkäällä 10.–11. huhtikuuta.

– Sen aiheina ovat ravitsemisalan ammattitaitoisen työvoiman varmistaminen, tekoäly ammattikeittiöissä sekä johtamisen uudet työkalut, kuten lean-ajattelu, Huhtala paljastaa toivottaen jäsenet tervetulleiksi seminaariin.

Tiedonjakoa ja yhteistä toimintaa

Kespron ja Ammattikeittiöosaajat ry:n yhteistyö käynnistyi vuonna 2017, kun Kespro liittyi AMKOn jäseneksi. Sen jälkeen myös Kespron myynnin väkeä on käynyt AMKOn seminaareissa, yhtenä heistä julkishallinnon asiakkaista vastaava myyntipäällikkö Iikka Latostenmaa.

– Seminaareissa on hyvää sisältöä, varmasti osallistumme jatkossakin. Pääasia on kuitenkin se, että olemme huomanneet asiakkaidemme olevan vahvasti mukana eri puolilla maata AMKOn tapahtumissa keskustelemassa alan asioista. Niinpä on hyvä olla heidän kanssaan yhdessä, Latostenmaa sanoo.

Ammattikeittiöosaajat ry:n Paivi Jämsen ja Marjut Huhtala

Kyseessä on molemmille osapuolille otollinen win-win-tilanne. AMKOn toiminnanjohtaja ja projektikoordinaattori Päivi Jämsén ja Marjut Huhtala puolestaan osallistuivat viime syyskuussa Kespron Helsingin messuille omalla osastollaan esitellen järjestön toimintaa messukävijöille.

– Oli kiva ja positiivinen kokemus päästä kentälle näkemään ja tapaamaan kasvotusten jäseniämme, tekemään tunnusteluja jäsenyydestä mahdollisesti kiinnostuneiden kanssa ja kuulostelemaan ihmisten ajatuksia. Osallistumme jatkossakin mielellämme Kespron tilaisuuksiin, Marjut Huhtala kertoo.

Vuoropuhelua alan kehittämiseksi

Järjestön puolin ja toisin arvokas verkostoitumisalusta antaakin hyvän mahdollisuuden koko alaa hyödyttävälle vuoropuhelulle. Toisaalta Kespro isona toimijana tuntee oman alansa ja voi kehittää esimerkiksi lähiraaka-aineiden saatavuutta ammattikeittiöiden tarpeisiin.

– Kesprolla on halu ja intressi syventää yhteistyötä ja keskustella, mitä kaikkea kumppanuus voisi olla, Latostenmaa kertoo. Yhdessä Ammattikeittiöosaajat ja Kespro voivat edistää koko ravitsemusalaa.

– Tällä hetkellä meillä on suuri huoli siitä, miten harva alan opiskelijoista jää ammattiin. AMKO on mielellään mukana keskustelussa ja yhteistyössä, joka kokoaa voimat koko ruokapalvelualan imagon nostamiseksi sekä haasteiden voittamiseksi ja mahdollisuuksien löytämiseksi. Se voisi olla yhteinen missiomme, Huhtala miettii.

RUOKADIPLOMIT

Kouluruokadiplomi on Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin tavoitteena on kohottaa kouluruokailun arvostusta ja nostaa se näkyväksi osaksi koko koulun yhteistä toimintaa.

Makuaakkoset-diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ja jatkumo Ammattikeittiöosaajien Kouluruokadiplomille. Makuaakkoset-diplomin hakuvaiheessa käydään läpi laaja kysymyssarja, jonka pääteemoina on ravitsemusosaamisen lisäksi myös muun muassa ruokakulttuurin opettelu osana lapsen sosiaalistumisprosessia.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä