Artesaanijäätelöt pientuottajilta

Jäätelö on suomalaisten suosikkiherkku, ja maistuu myös kesäterassilla ja jälkiruokana.­ Kespron pientuottajavalikoimasta löydät jäätelöt joka makuun ja tarpeeseen.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Valmistajat, iStockphoto

Suomessa syödään jäätelöä enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Suomi on jäätelön kulutuksessa myös maailmanlaajuisesti neljäs Yhdysvaltojen, Australian ja Uuden Seelannin jälkeen. Keskimäärin suomalainen syö jäätelöä lähes 13 litraa vuodessa.

Jäätelöä tilataan paljon esimerkiksi kahviloihin, mutta jäätelö maistuu myös ravintoloissa ja terasseilla erityisesti kesällä. Tällöin myyntivalttina voi olla erityisen laadukas ja persoonallinen artesaanijäätelö.

Pientuottajien jäätelöissä maistuvat lähimetsien marjat, itsetehdyt kastikkeet ja erikoisemmat maut. Esimerkiksi Suomen jäätelön vuohenmaidosta tehdyissä jäätelöissä makuvaihtoehtoina ovat kuusi ja raparperi. Pientuottajajäätelövalikoimassa on saatavilla myös luomujäätelöä, hiilinegatiivista jäätelöä sekä vegaanisia vaihtoehtoja.

"Jäätelöt ovat harvan ravintolan merkittävin tilattava tuote, mutta ne täydentävät mukavasti valikoimaa. Laadukkaista pientuottajajäätelöistä, joissa ei ole mukana keinotekoisia värejä ja makuesansseja ollaan kyllä valmiita maksamaan", osto- ja myyntipäällikkö Jussi Vainio Kesprosta sanoo.

Tarina pientuottajajäätelöiden takana

Pientuottajajäätelöiden taustalta löytyy myös tuotteen tarina. Tuottajien vastuullisuus, paikallisuus, puhtaat raaka-aineet ja persoonalliset makuyhdistelmät vetoavat myös vaativampaan ravintola-asiakkaaseen.

Artesaanijäätelö tarkoittaa tuoreista raaka-aineista valmistettua jäätelöä, jossa on tavallista jäätelöä vähemmän ilmaa. Tämän takia maku on voimakkaampi. Artesaanijäätelö myös tarjoillaan lämpimämpänä kuin tavallinen jäätelö.

Kespron valtakunnallisessa pientuottajavalikoimassa on kahdeksan jäätelönvalmistajaa, joilla jokaisella on oma persoonallinen jäätelövalikoimansa. Lisäksi Oulun, Rovaniemen ja Turun tukuissa on tarjolla Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöt.

Kespron pientuottajakonseptin avulla pientuottajien jäätelöt voi tilata samalla kuljetuksella muiden tuotteiden kanssa helposti, keskitetysti ja ympäristöystävällisesti. Pientuottajakonsepti hyödyttää myös pientuottajaa. Kun Kespro huolehtii tuotteiden logistiikasta, pientuottajan ei itse tarvitse järjestää kuljetuksia asiakkailleen ympäri maata. Tässä kolme esimerkkiä Kespron pientuottajajäätelövalmistajista.

MN0322 Pientuottajatarina 002 1500x1000

3 kaverin jäätelö


3 Kaverin Jäätelö valmistaa herkullista jäätelöä Itä-Helsingin Kivikossa. Yrityksen perustivat Heikki Huotari, Ilkka Wikholm ja Sauli Saarnisto vuonna 2012, kun he saivat tarpeekseen jäätelöstä, jossa oli tingitty mausta ja laadukkaista raaka-aineista.

”Intohimoisina jätskin ystävinä emme halunneet syödä ilmalla ja keinotekoisilla raaka-aineilla jatkettua huttua, joten päätimme tehdä itse kunnon jäätelöä. Tilasimme jäätelökoneen netistä ja teimme ensimmäiset kokeilut kotikeittiössämme.”

3 kaveria haluaa seistä jäätelönsä takana ylpeästi. Se rakentaa jäätelömaailmaa, jossa tuoteselosteet ovat lyhyitä, raaka-aineet aitoja, eikä jäätelöä ole jatkettu ilmalla. Sen periaatteena on tehdä jäätelöä luonnollisesti ja paremmin, ilman oikotietä.

Kaikki, mikä saadaan kotimaisena, otetaan kotimaisena: maito, kananmunat, sokeri ja marjat.

”Heti kun kotimaista kookosta tai kahvipapuja on tarjolla, siirrymme niihin.”

MN0322 Pientuottajatarina 004 1500x1000

Suomen Jäätelö


Suomen Jäätelö käyttää omissa jäätelöissään suomenkarjan maitoa. Alkuperäisrodun lehmien maito soveltuu Suomen jäätelön mielestä parhaimmalla mahdollisella tavalla jäätelön tekoon, sillä suomenkarjan lehmien maito on luontaisesti rasvaisempaa ja valkuaispitoisempaa.

Jäätelöissä ei käytetä esansseja eikä keinotekoisia värejä. Jäätelöt maustetaan kahdeksalla perusmaulla, joko ikiaikaisella tai modernilla klassikolla. Kuusi, maito, raparperi ja kauramaito saavat rinnalleen lakritsan, pistaasin, suklaan ja vaniljan.

Sesonkituotteet valmistetaan muun muassa kotimaisista marjoista. Vadelma-, mansikka- ja mustikkajäätelöt valmistuvat, kun marjat ovat kypsiä, ja ainoastaan silloin. Jouluksi ja pääsiäiseksi valmistuvat omat sesonkiherkut, kuten myös ystävänpäivänä, jolloin valmistuu ruusunterälehtijäätelöä.

MN0322 Pientuottajatarina 003 1500x1000

Suomisen maito


Suomisen maito valmistaa Jymy-jäätelöitä. Jymy on alusta asti halunnut olla uuden suunnan näyttäjä jäätelönautintojen maailmassa: se haluaa tehdä parasta mahdollista jäätelöä puhtaista raaka-aineista mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

Vuonna 2014 se aloitti luomujäätelöiden valmistamisen ensimmäisenä Suomessa. Sitä seurasivat pian vegaaniset luomujäätelöt ja vähäkaloriset Vapaus-jäätelöt. Viime vuonna Jymy lanseerasi hiilinegatiivisen jäätelösarjan – ensimmäisenä Suomessa. Vuonna 2022 kaikki Jymyt muuttuvat hiilinegatiivisiksi.

Jymy-jäätelöiden maito tulee omalta lähitilalta. Maidon lypsäneet lehmät tunnetaan jopa nimeltä ja tiedetään, mitä näiden lehmien laiduntamiin peltoihin on kylvetty viimeisten 25 vuoden aikana. Läheltä ja Suomesta tulevat myös muut tärkeät raaka-aineet, kerma, marjat ja kananmunat. Vegaanijäätelöissä käytetään kotimaista härkäpapua ja gluteenitonta kauraa.

Pientuottaja-yhteistyön edut Kespron asiakkaalle


  • Tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa.
  • Antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä.
  • Antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat.
  • Tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan.
  • Lisää valinnanvapautta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä