Pientuottajaesittelyssä Baba Foods

Baba Foodsin lempeäntulisessa harissassa ja herkullisessa hummuksessa maistuvat paahtava aurinko ja rakkaus persialaiseen ruokakulttuuriin. Kaikki Baba Foodsin herkut tehdään käsityönä parhaista mahdollisista raaka-aineista.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Olli Urpela

Kun Pohjois-Iranista lähtöisin oleva, Israelissa syntynyt Avi Hovav tuli Suomeen nelisenkymmentä vuotta sitten, maa oli kylmä ja outo. Onneksi repusta löytyi huolellisesti pakattuina oman äidin reseptit, joiden avulla kotikeittiön perinteiset herkulliset tuoksut, muistot ja maut oli helppo palauttaa mieleen. Avi Hovav on aina ollut innokas ruoanlaittaja, ja saman intohimon ovat perineet hänen lapsensa Tomer Hovav ja Ronit Hovav-Halonen.

Idea lähti perheruokailusta

Hovavin klaani kokoontuu mielellään saman ruokapöydän ääreen. Jokaisen viikon huipentuma on perjantainen tapaaminen vanhempien kotona. Pöytään katetaan kaikki mahdolliset itämaiset herkut – tietenkin isä-Avin valmistamina. Ilta kuluu yhdessä syöden ja rentoutuen. Pöytä on iso, sillä koolla ovat isäntäparin lisäksi vähintään molemmat lapset perheineen sekä usein vielä ystäviäkin.

Näistä perjantaitapaamisista sai alkunsa myös Baba Foods.

"Miehelläni Tomilla oli tapana kerta toisensa jälkeen ihmetellä, miksei näitä herkullisia ruokia saa mistään muualta. Hän sanoi usein, että tehän voisitte perustaa yrityksen. Silloin näistä herkuista pääsisivät nauttimaan muutkin kuin perheen lähipiiri. Monta vuotta aiheesta puhuttiin ja aina siitä innostuttiin, mutta kukaan ei koskaan saanut aloitettua mitään", Ronit Hovav-Halonen kertoo nauraen.

"Kunnes sen yhden kerran jälkeen, kun Tom sanoi painokkaasti, että jos ette nyt tee mitään, hän perustaa yrityksen ja se on sitten hänen! Siinä kohdassa minä ja veljeni saimme lopullisen sysäyksen ja päätimme vihdoin ryhtyä hommiin."

Niin syntyi Baba Foods – käsintehtyjä ja mahdollisimman pitkälti ilman lisäaineita valmistettuja Lähi-idän kasvisherkkuja tuottava yritys Helsingin Konalaan. Neljä vuotta toiminut yritys pyörii sisarusten yhteisvoimin Tomer Hovavin vastatessa tuotannosta ja Ronit Hovav-Halosen toimiessa hallinnon puolella, moniosaajana toimiston, keittiön ja asiakkaiden välillä.

"Isä-Avi on edelleen varsin luova kokki ja toimii meillä innokkaana laadunvalvojana", Ronit Hovav-Halonen kertoo.

"Hän käy täällä viikoittain ja on tietenkin hyvin ylpeä yrityksestä, joka jatkaa hänen sukunsa luomaa ruokaosaamista. Isä huolehtii, että reseptiikka toimii juuri niin kuin on tarkoitettu, ja hän myös vastaa siitä, että tuotteiden laatu on sitä mitä sen on alkuperäisesti tarkoitus olla."

Parhaat raaka-aineet

Kaikki Baba Foodsin herkut tehdään käsityönä parhaista mahdollisista raaka-aineista. Ronit Hovav-Halonen kertoo itselleenkin tulleen yllätyksenä, miten paljon eroja on esimerkiksi kikherneiden laaduilla.

"Maaperällä ja ilmastolla on iso vaikutus siihen, millaista hummusta ja falafelejä kikherneistä saadaan. Meille on pitkään tullut kikherneitä Meksikosta ja Yhdysvalloista, ja nyt olemme saamassa hyvää satoa Argentiinasta. Lähetyksiä ja näytteitä tulee jatkuvasti, kun haemme parhaita tuotteita. Meillä on Konalassa aina jotkut maistiaiset menossa."

Maistaminen ja maistattaminen on tärkeää myös asiakaskunnan keskuudessa. Vaikka esitteet olisivat kuinka korkeatasoisia ja houkuttelevia kuvia täynnä, paras aistimus syntyy babalaisten mukaan kuitenkin vain maistamalla.

"Pitää päästä ihmisten luokse niin, että jokainen kiinnostunut pääsee maistamaan Baba Foodsin tuotteita. Ruokamessut ja -tapahtumat ovat meille tärkeitä ja odotammekin innolla myös Kespro-kumppanuuden mukanaan tuomaa markkinointiyhteistyötä. On iso merkitys olla mukana suuren valtakunnallisen toimijan kanssa, jonka avulla saavutamme entistä paremmin nyt myös ammattikeittiöt", Ronit Hovav-Halonen sanoo.

"Meidän vahvuutemme ovat laadukas käsityö, erinomaiset maut ja monipuolinen valikoima. Suosittuja tuotteitamme ovat olleet etenkin perinteinen hummus ja chilihummus sekä Baba Harissa, josta kokit tekevät vaikka chilimajoneesia tai maustavat omia kastikkeitaan ja marinadeja. Baba Harissa on erinomaista myös sellaisenaan, lempeäntulista ja öljypohjaisena hyvin maukasta. Myös yrteillä ja bataateilla maustetut falafelit ovat suosittuja."

Tomer Hovav ja Avi Hovav valmistavat Baba Foodsin kasvisruokia

Baba Ganoush on suurinta herkkua

Ravintolakeittiön työtä helpottaa myös monia pitkiä työvaiheita vaativa Baba Ganoush, eli munakoisotahna, joka on suurta herkkua libanonilaisessa keittiössä. Baba Ganoushin valmistuksessa munakoiso kypsennetään kokonaisena, niin että pinta vähän hiiltyy.

"Kun munakoiso on paahtunut aivan pehmeäksi, se kuoritaan käsin, jolloin siihen jää miellyttävä savun maku. Sekaan vähän sipulia ja tahinia ja tarjolle. Baba Ganoush on hyvä esimerkki suuresta herkusta, mitä ei kiireisessä keittiössä hevin ruveta tekemään. Kaikki meidän tuotteemme ovat sellaisia, joiden valmistamiseen menee paljon aikaa. Tietenkin joku voi sanoa, että hummustahan saa surauttamalla purkillisen kikherneitä muusiksi. Mutta kun se tehdään oikein, aikaa kuluu liottaessa ja keitellessä kikherneitä huolella."

Kasviruokabuumissa

Ronit Hovav-Halonen sanoo ilahtuneensa siitä, että ruokabisneksessäkin kädentaidon arvostus on nousussa.

"Sattumalta meidän tuotteemme osuvat myös juuri vallitsevaan kasvisruokabuumiin. Mutta yhtä hyvin tuotteemme käyvät toki syötäväksi joko sellaisenaan tai liha- ja kalaruokien oheen. Luonnostaan monet tuotteistamme ovat gluteenittomia ja maidottomia ovat kaikki, eli sopivat hirveän moneen ruokavalioon."

Maistatusten yhteydessä moni haluaa tietää, miten hummuksia ja harissoja käytetään oikein.

"Mutta ei ole olemassa yhtä oikeaa käyttötapaa, Ronit Hovav-Halonen huudahtaa."

"Näihin voi dipata porkkanaa tai laittaa Baba Ganoushia voileipäkakun täytteeksi. Nämä toimivat pääruokien lisukkeena tai näistä voi tehdä näyttävän mezelautasen. Käyttötapoja on yhtä monia kuin hyvien makujen ystäviä."

Pientuottaja-yhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä
  • mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan
  • lisää valinnanvapautta

Lue lisää Kespron pientuottajista:Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä