Millainen on tulevaisuuden älykäs keittiö?

Erilaiset digitaaliset toiminnot ovat totta jo nykyajan ammattikeittiöissä. Lähitulevaisuudessa älytoimintojen rooli korostuu entisestään.

Julkaistu

Teksti

Riikka Raatikainen, Fredman Group

Kuvat

Fredman Group, Sam Jämsen

Älykkäästä keittiöstä puhuttaessa tulee helposti mieleen ruokaa laittava robotti, koeputkien kanssa puuhaileva Pelle Peloton tai jotain muuta futuristista. Totuus kuitenkin on, että erilaiset digitaaliset toiminnot ovat totta jo nykyajan ammattikeittiöissä. Lähitulevaisuudessa älytoimintojen rooli korostuu entisestään.

Mitä älykäs keittiö sitten tällä hetkellä tarkoittaa? Muun muassa sitä, että keittiön omavalvonta on digitalisoitunut. Lämpötilamittausten tulokset siirtyvät suoraan mittalaitteelta omavalvontaraportille ilman käsikirjauksia. Kylmiöistä lähtee hälytys tekstiviestillä, jos lämpötilat poikkeavat normaalista esimerkiksi sähkökatkoksen johdosta. Johtamis-, omavalvonta- ja hävikkiraportteja seurataan reaaliaikaisesti.

Älykeittiöratkaisu tekee keittiön johtamisesta ennen kaikkea turvallisempaa ja riskittömämpää, koska keittiötietoa on saatavilla kellon ympäri, pyhät ja arjet. Riskejä on helpompi ennakoida ja ruokaturvallisuus paranee. Samalla henkilökunnan työmotivaatio kasvaa, kun aika ei kulu ikävien rutiinien parissa, työaikaa ja energiaa säästyy, ja toiminnan kannattavuus kehittyy.

Fredmanin älykeittiöratkaisujen pohjimmaisena tavoitteena on parantaa ruokaturvallisuutta ja turvata korkea hygieniataso ravintoloissa. Keittiöammattilaisille on tarjolla Fredman Pro -mobiilisovellus, joka toimii muun muassa päivittäisenä tehtävälistana, ja joka muistuttaa keittiöhenkilökuntaa esimerkiksi käsihygieniasta tai vastaanottolämpötilatarkastusten suorittamisesta.

Kitchen Robo valvoo rutiinilla

Seuraava askel älykeittiön kehityksessä on omavalvonnan entistä voimakkaampi digitalisointi. Tällöin avuksi saattaa tulla Fredmanin Kitchen Robo -palvelu. Digitalisointi mahdollistaa omavalvonnan proaktiivisuuden niin, että ruokaturvallisuuteen liittyvät ongelmat on mahdollista estää ennen kuin niitä ehtii edes syntyä. Fredman Group Kitchen Robo Kaikki kiinteät keittiön tilat, varastot ja laitteet kytketään Kitchen Robo -palvelun avulla digitaaliseen omavalvontasuunnitelmaan. Kitchen Robo hoitaa rutiinitehtäviä seuraamalla, mittaamalla ja valvomalla keittiön kohteita ympäri vuorokauden. Se lähettää tietoja keittiöhenkilökunnan puolesta omavalvontaraportille ja ennakoi laitteiden huoltotarpeita ilmoittamalla poikkeamista.

Digitaaliseen omavalvontasuunnitelmaan on helppoa tehdä kirjauksia. Keittiöammattilaisilla on käytössään kynän ja paperin sijasta digitaaliset lämpötilaa ja pintapuhtautta mittaavat välineet, jotka lähettävät mittaustulokset suoraan omavalvontasuunnitelmaan ja -raporttiin. Tulevaisuudessa myös viranomaiset voivat tarkastaa omavalvonnan tuloksia suoraan ohjelmasta.

Entistä enemmän älyä

Pian älykkyys muuttuu entistä älykkäämmäksi. Fredmanin tapaan toteutettua ammattikeittiötä johdetaan jatkuvasti vahvemmin tiedolla mututuntuman sijaan, kun koko toiminta perustuu keittiötiedon automaattiseen keräämiseen ja jalostamiseen.

Älykeittiön todellinen analyytikko ja keittiöjohtajien digitaalinen työkaveri on Chefstein-palvelu, joka auttaa keittiön johtajia ja päälliköitä toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa, mittaamisessa ja kehittämisessä. Reaaliaikaisesta keittiötiedosta keittiön johtaja voi seurata hävikin määrää tai optimoida energiankulutusta ja säästää euroja.

Chefsteinin luomia omavalvonta- ja keittiönjohtamisanalyyseja on saatavilla reaaliaikaisesti. Lisäksi keittiön tilannetta on mahdollista seurata keittiöön asennettavista infonäytöistä, verkko- tai mobiilisovelluksesta.

Omavalvontaa ei voi ulkoistaa, siksi sitä kutsutaan omavalvonnaksi. Sen voi kuitenkin tuoda nykyaikaan digitalisoimalla ja automatisoimalla – älykkäästi.

Kysy lisää ammattikeittiön älykkäistä ratkaisuista myynniltämme >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä