Espoo Catering kantaa vastuuta

Espoo Catering Oy tuottaa päivittäin 51 000 ateriaa Espoon kouluihin, päivä- ja hoivakoteihin, senioripalveluihin ja kaupungin henkilöstölle. Ruoan ja palvelun laadun rinnalla toiminnan kärjessä kulkee vastuullisuus.

Julkaistu
Minna Saano
teksti
Jari Härkönen
kuvat

Espoo Catering Oy tuottaa päivittäin 51 000 ateriaa Espoon kouluihin, päivä- ja hoivakoteihin, senioripalveluihin ja kaupungin henkilöstölle. Ruoan ja palvelun laadun rinnalla toiminnan kärjessä kulkee vastuullisuus.

Julkaistu
Minna Saano
teksti
Jari Härkönen
kuvat

Meillä on vahva tahto tehdä asioita ympäristön hyväksi ja jatkuvasti kehittää toimintaamme vähemmän kuormittavaksi, kertoo suunnittelupäällikkö Johanna Andsten Espoo Catering Oy:stä.

Yrityksellä on noudatettavanaan oma ympäristöohjelma, johon on lueteltu vastuut, tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Vuosittain tilanne tarkistetaan ja tavoitteet määritellään uudelleen. Vastuullisuus on iso kokonaisuus, josta yhtenä tärkeimmistä tavoitteista Andsten nostaa ruokahävikin pienentämisen.

Nyt pystyn milloin tahansa katsomaan, että omavalvontanäytteet on otettu ja puhtaanapito hoidettu.

Prosesseja ja hävikin syitä on selvitetty Hävikkimestari-ohjelman avulla ja päästy hyvään tulokseen ruoan valmistuksen osalta. Keittiöt tunnistavat asiakkaansa ja tietävät, mitä ruokaa menee enemmän, mitä vähemmän. Linjastojen hävikkiruokaa on myös alettu myydä sekä Lunchien kautta että toimipaikkojen henkilöstöille.

Hävikin määrää seurataan

Toimipisteiden keittiöissä seurataan hävikin määrää päivittäin. Tärkein työ hävikin pienentämiseksi tehdään keittiöissä. Niissä ollaan jatkuvasti ajan hermolla ja toimitaan nopeasti vaihtuvien tilanteiden mukaan.

Henkilöstöä on kannustettu lisäämään ympäristötietouttaan ja suorittamaan ympäristöpassi. Tähän mennessä lähes puolet henkilökunnasta on sen suorittanut.

Espoon kaupungin kanssa vastuullisuutta toteutetaan käytännön tasolla ekotukiverkostossa, jossa ekotukihenkilöt kiinnittävät huomiota toimipaikkojensa ympäristöasioihin. Espoo Cateringistä 40 henkilöä on koulutettu tähän tehtävään.

Ympäristökriteerit huomioidaan

Espoo Cateringin kaikissa hankinnoissa otetaan ympäristökriteerit huomioon, luomuportailla on noustu tasolle kolme ja Reilun kaupan tuotteita on tarjolla joka päivä lounasravintoloissa.

– Ympäristöasioista huokuu kiva fiilis, tehtiin niitä sitten meillä sisäisesti tai asiakkaan kanssa yhdessä. Ne ovat positiivisia juttuja, vaikka ongelmat voivatkin olla ratkaistaviksi aika hankalia, Andsten sanoo.

– Mutta tärkein asia mielestäni on, että henkilökuntamme haastaa meitäkin hallinnossa panemaan asioita osaltamme kuntoon. Se osoittaa, että tahtotila on kohdallaan.

Hävikki talttuu digivalvonnalla

Espoo Cateringin uuden Kilon Keittiön johtamiseen ja omavalvontaan hankittiin digitaalinen Fredman Pro -palvelu.

– Fredman Pro on hyvä työkalu omavalvonnan ajastettujen tehtävien ja laitteiden kunnon seuraamiseen. Se, mikä ennen tehtiin käsin, tehdään nyt sähköiseen maailmaan. Aikaa säästyy ja tarkkuus omavalvonnassa on lisääntynyt, sanoo tuotantopäällikkö Paula Kolppanen-Valli Espoo Cateringista.

– Aikaisemmin tietoja piti kiertää hakemassa kansioista ja lomakkeista eri puolilta keittiötä. Nyt pystyn milloin tahansa katsomaan, että omavalvontanäytteet on otettu ja puhtaanapito hoidettu, voin myös seurata laitteita ja jäähdytysprosesseja tai lähetettävien ruokien lämpötiloja.

Järjestelmä hälyttää huomioväreillä muuttuneista tilanteista. Jos keltainen valo syttyy tuotannon esimiesten tilassa olevalle näytölle, tiedetään heti, että jokin laite on lämpenemässä. Tilanteeseen pystytään reagoimaan välittömästi. Laiterikot eivät pääse yllättämään työpäivän jälkeen tai viikonloppuisinkaan, sillä Kolppanen-Valli saa hälytyksen omaan kännykkäänsä, jos kylmiön tai pakastimen lämpö-tiloissa tapahtuu muutoksia.

Myös jäähdytysprosesseja on helppo seurata. Jos prosessi ei etenekään niin nopeasti kuin pitäisi, voidaan toimia nopeasti.

– Saamme hyvää dataa ja pystymme omavalvonnasta tarkistamaan, milloin kriittisimmät rajat on alitettu. Voimme nopeasti tehdä esimerkiksi ruokalistan muutoksia tällaisissa tilanteissa, kertoo Kolppanen-Valli.

Kysy lisää Fredman Pro -palvelusta myynniltämme >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä