Hiilineutraalia perunaa

Kaikki Potwellilta tulevat Menu-perunat ovat olleet jo nyt hiilineutraaleja. Syksyn aikana perunoiden pakkauksiin lisätään oheinen merkki kertomaan asiasta. Seurasimme Menu-perunoiden olemattomia hiilijalanjälkiä.

Julkaistu

Teksti

Maiju Junko

Kuvat

Laura Vesa

menu hiilineutraalit perunat Peruna pitää pintansa ravintoloiden ja suurkeittiöiden aterioiden luottotuotteena. Siksi ei olekaan aivan sama, miten asiakkaan lautaselle päätyvä perusperuna tuotetaan. Esimerkiksi Menu-tuotesarjasta löytyy esikeitetty peruna, joka on täysin hiilineutraali. Nettohiilijalanjälki on siis nolla, eikä se vaikuta ilmaston lämpenemiseen lainkaan. Lähdetään selvittämään, miten tämä onnistuu.

Alkutuotanto suurennuslasin alla

Kaikki alkaa pellolta. Viljelijä Kaj Berglund katselee kasvua tyytyväisenä Kristiinankaupungin Härkmeren kylässä.

Perunanviljelijä Kaj Berglund tarkastelemassa satoa Perunanviljelijä Kaj Berglundin pelloilla oli juhannuksen alla varhaisperunasesonki kuumimmillaan. Syysperunat olivat tuolloin vasta kasvunsa alussa.

”Maat ovat vanhaa merenpohjaa, joten kuivuus kiusaa harvoin satoa. Onneksi on joki vieressä, jos kastelua tarvitaan. Syysperunassa tavoitteena on mahdollisimman hyvä ja tasalaatuinen peruna. Sopimusviljelijänä saan koulutusta ja tiedän tarkasti, mitä minulta edellytetään. Esimerkiksi typen määrää vähennetään jatkuvasti”, Berglund kertoo.

Berglundin tila on yksi Öströmin Perunatuote Oy:n 40 sopimusviljelijästä. Pitkät sopimukset mahdollistavat myös esimerkiksi pitkän aikavälin investoinnit.

27 miljoonaa kiloa perunoita maailmalle

Pellon reunalta kymmenen minuutin ajomatkan päässä, valtatie 8:n varrella, sijaitsee Öströmin Perunatuote Oy. Perheyritys kuorii ja esikeittää vuosittain 27 miljoonaa kiloa perunoita ravintoloitten ja suurkeittiöiden käyttöön. Suurin osa sopimusviljelijöistä on Suupohjan ja Lapväärtin alueella, 20 kilometrin säteellä jalostamosta.

”Laatu lähtee pellolta. Koko vakiintunut viljelijäyhteisömme on tiukasti sitoutunut vastuullisuusvaatimuksiin. Ohjaamme viljelijöitä oikeanlaisen perunan viljelemiseen ja saamme optimoidun tuotteen”, toimitusjohtaja Sami Öström kertoo.

Vastuullisuus on myös työhyvinvointia

Lähikasvatus on hieno asia muttei ole kuitenkaan homman ydin.

”Ihmiset mieltävät, että perunan hiilijalanjälki on automaattisesti pieni. Näin ei kuitenkaan ole. Siihen vaaditaan koko ketjun aukoton toiminta, kuten alkutuotanto, kuljetukset, jalostus sekä energian ja veden käyttö. Järkevästi suunniteltu logistiikka ja mahdollisimman isot kertakuljetukset laskevat nekin merkittävästi hiilijalanjälkeä. Yhdessä rekkakuormassa kulkee 50 000 kiloa perunaa”, Öström listaa.

Perunannostoa Varhaisperunat nostetaan maasta hellästi. Herkkäkuoriset mukulat lajitellaan kauppakuntoon heti pellolla.

Kristiinankaupungissa vastuullisuus on viety vielä askeleen pidemmälle.

”Laajensimme vastuuajattelumme myös työhyvinvointiin ja businessetiikkaan. SMETA-serfifikaatin (SEDEX Members Ethical Trade Audit) saaminen vaati tarkat kriteerit ja monen päivän auditoinnin. Nyt kaikki tuotantomme kanssa tekemisissä olevat tahot noudattavat yhteisiä eettisiä periaatteita.”

kristiinankaupunki

Etukenossa jo ennen muita

”Meille hiilijalanjälki ei ole pelkästään trendikäs ajan juttu. Tallessa on messutaulu kymmenen vuoden takaa, jossa kerromme, ettei meidän perunamme kuormita ilmastoa. Tuohon aikaan ei kukaan vielä brassaillut tällä asialla”, Potwell Oy:n myyntipäällikkö Marko Hovinmäki muistuttaa.

Potwell Oy on perunakuorimoiden ja -pakkaamoiden omistama oma myynti- ja markkinointiyhtiö.

Hovinmäki myös muistuttaa, että hiilijalanjäljestä puhuttaessa on tärkeää vertailla samoja asioita.

”Esimerkiksi kuorittu ja esikeitetty peruna ei vie loppupäässä enää niin paljon energiaa. Riisi ja pasta taas vaativat valmistuakseen täyden keittämisen.”

Perunapelto Syysperunan nostoa pitkitetään mahdollisimman pitkälle, jotta sille ehtii kasvaa mahdollisimman vahva kuori. Syysperunalajikkeista Berglundin tilalla kasvatetaan muun muassa Jellyä, Belanaa ja Asterixia. Kiireisin nostokausi on syyskuun ensimmäisillä viikoilla. Vaoissa näkyvät mustat hiekkapussit pitivät varhaisperunoiden alkukauden hallaharsoja paikallaan.

Vedenkäyttö minimissään

Kiertokäynti jalostamossa osoittaa uuden tekniikan mallikelpoisuuden maallikollekin. Perunat kulkevat linjastolla, joka on tarkka yhdistelmä käsityötä ja automatiikkaa.

”Käytämme kuorintatekniikkaa, joka ei käytä lainkaan vettä. Näin pienensimme vesijalanjälkeä. Sivuvirta pidetään mahdollisimman pienenä, ja ohuenohuet kuoret menevät sellaisenaan eläinten rehuksi. Isot rehutoimijat hakevat isoja satseja kerrallaan”, Öström kertoo. Sehrii Zvir pakkaa perunatuotteita lähetyskuntoon

Yrityksellä on myös oma jätevedenpuhdistamo, joka on optimoitu juuri tietyntyyppistä jätevettä varten.

”Jos työntäisimme veden kaupungin verkkoon, se kulkisi koko sosiaalijätevesiverkoston läpi ja veisi energiaa varmasti enemmän kuin oma puhdistamo”, Öström laskee.

Suunnitelmissa aurinkoenergia

Öströmin Perunatuote Oy käyttää vihreää sähköä ja on hionut tuotantotilojen energiankäytön huippuunsa. Esimerkiksi jäähdytyksessä käytetään ensin mahdollisimman paljon ulkoilmaenergiaa, sitten vasta koneellista.

Myös uusia ideoita kulutuksen pienentämiseksi hiotaan jatkuvasti. Aurinkoenergian käyttöönottokin on harkinnassa.

”Onneksi tällaisessa pienehkössä perheyrityksessä päätöksenteko on joustavaa, joten uudistukset voidaan ottaa käyttöön nopeastikin”, Öström tietää.

Läpinäkyvyys ja jäljitettävyys on Menu-tuotteiden punainen lanka. Jokaisen perunan nostopaikka ja -aika tiedetään, samoin koko jalostusmatka. Koko kiertue tähtää lopulliseen kliimaksiin eli hetkeen, jolloin peruna nousee päälavalle – sinun asiakkaasi lautasella.

Perunatehtaan tuotantolinja Öströmillä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti kaikki perunakoot. Pariisinperunoita syntyy ali- ja ylimittaisista yksilöistä.

Perunan matka pellolta pöytään

Perunan matka pellolta pöytään

Sopimusten mukaan Perunanviljelyn vastuullisuus ja laatustandardien noudattaminen lähtevät jo pellolta. Sopimusviljelijöiden kanssa sovitaan lajikkeet, määrät ja viljelyperiaatteet.

Hyvässä tallessa Syysperunan nosto ajoittuu syys-lokakuulle. Perunat varastoidaan joko viljelijän tai jalostajan tiloissa.

Energiapihisti Jalostamossa käytetään vihreää energiaa ja mahdollisimman vähän vettä. Oma puhdistamo on optimoitu juuri tietyntyyppistä jätevettä varten.

Luomu-jäähdytys Perunoiden jäähdytyksessä käytetään ensin mahdollisimman paljon ulkoilmaenergiaa, sitten vasta koneellista. Pakkaukset ovat loppukäyttäjälle mahdollisimman käteviä.

Vihreästi perille Kuljetusten logistiikka suunnitellaan tarkasti. On myös tärkeää kuljettaa mahdollisimman isoja eriä kerrallaan.

Tiesitkö?

Perunan lehtiä

  • Peruna on lisäaineeton, maidoton ja gluteeniton. Siinä on B- ja C-vitamiinia, magnesiumia, mangaania, kaliumia, rautaa ja kuitua. Peruna ei sisällä juurikaan rasvaa.
  • Suomessa on käytössä noin 50 perunalajiketta. Näistä viljelyyn valitaan lajikkeet, jotka sopivat parhaiten lopputuotteeseen. Käytettäville lajikkeille tehdään keittokokeet, jotta ne päätyvät käytettäväksi juuri oikeaan lopputuotteeseen.
  • Hiilijalanjälki tarkoittaa tuotteen aiheuttamaa ilmastokuormaa, eli paljonko kasvihuonekaasuja sen elinkaaren aikana syntyy. Hiilineutraali puolestaan tarkoittaa, että nettohiilijalanjälki on nolla. Syntynyt hiilikuorma kompensoidaan hiilijalanjälkihyvityksellä eli istuttamalla uutta metsää. Näin se ei siis vaikuta ilmaston lämpenemiseen lainkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi syksyllä myyntiin tulevat Menu-perunat 10 kg.
  • Ensimmäiset uudella merkinnällä olevat pakkaukset on 10 kg veitsikuorituilla Menu Annos-, Sose- ja Yleisperunoilla. Oheinen merkki pakkauksessa kertoo tuotteen olevan hiilineutraali.

menu hiilineutraalit perunat

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä