Kananmuna on mainio proteiinin lähde lihattomiin annoksiin

Yhä useammat vähentävät lihankäyttöään ja valitsevat lihattoman vaihtoehdon myös ulkona syödessä. Monipuolisen ruoka-annoksen tärkeä osa on proteiini, jota kaivataan myös kasvispainotteiseen ruokaan. Kananmuna on monestakin syystä hyvä vaihtoehto lihalle.

Julkaistu

Teksti

DAVA Foods

Kuvat

DAVA Foods

Kananmuna sopii moneen ruokaan ja on edullinen raaka-aine

Kananmuna pinaattikeitossa ja isoäidin salaatissa on tuttu juttu, mutta mahdollisuuksia hyödyntää sitä muissakin annoksissa on rajattomasti. Kananmunan ominaisuudet tekevät siitä yhden monipuolisimmista raaka-aineista. Se mm. saostaa laatikkoruoat ja kastikkeet, sitoo raaka-aineita murekkeissa, toimii emulgaattorina majoneesissa sekä kuohkeuttaa leivonnaisten rakennetta. Samalla ravintoarvot usein paranevat ja makukin mehevöityy.

Kananmuna sopii esimerkiksi, pastoihin, risottoihin, itämaisiin nuudelivuokiin, kasvispihveihin sekä pitsan päälle. Raaka-aineena se on edullinen ja helppo käyttää sekä säilyttää. Kananmunaa kannattaa kokeilla myös muihin keittoihin. Ilmettä annoksiin saa leikkaamalla munan eri tavoin.

Kananmunan proteiini on laadukasta

Kananmunassa on tunnetusti runsaasti proteiinia, sekä valkuaisessa että keltuaisessa. Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole samanlaatuista. Eri proteiinit poikkeavat toisistaan aminohappokoostumukseltaan ja imeytymistehokkuudeltaan. Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön ja sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömiä aminohappoja täytyy saada ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse.

Kananmunassa on runsaasti mm. kasvissyöjille tärkeää B12-vitamiinia

Kananmuna sisältää luonnostaan monipuolisesti eri ravintoaineita, mm. runsaasti A-, D- ja B12-vitamiinia. Vitamiinit sijaitsevat keltuaisessa. Osana monipuolista ruokavaliota A-vitamiini mm. edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa sekä ihon ja näön pysymistä normaalina. D-vitamiini edistää mm. fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä sekä edistää luiden pysymistä normaaleina. B12-vitamiini edistää hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa.

Kananmunan hiilijalanjälki on eläinkunnan tuotteiden pienimpiä

Kananmunan hiilijalanjälki on pieni verrattuna useimpiin eläinperäisiin proteiininlähteisiin, erityisesti naudanlihaan ja juustoon. Jos haluaa vähentää lihansyöntiä erityisesti ilmastosyistä, kananmuna on silloinkin oiva vaihtoehto.

DAVA Foods Flat-bread-wrap kananmunalla

Valmiilla massoilla uusia mahdollisuuksia kananmunan käyttöön

Kananmunia käytetään moneen tarkoitukseen, mutta niiden rikkominen, kuoriminen tai erottelu lisäävät työläitä vaiheita ruoanvalmistukseen, mikä saattaa rajoittaa käyttömahdollisuuksia. Valmiit kananmunamassat, seokset sekä keltuais- ja valkuaismassat helpottavat käyttöä ja säästävät reippaasti aikaa silloin, kun valmistat tuotteet kokonaan itse.

Kokeile vaikkapa valmiin munakokkelimassan käyttämistä flat bread -täytteenä:

Raaka-aineet (1 annos / 10 annosta):

 • Flat bread wrap (0,045/0,45 kg)
 • Tuorejuusto (aurinkokuivattu tomaatti) (0,03/0,30 kg)
 • DAVA laktoositon munakokkeli (0,07/0,70 kg)
 • Paprika, vihreä, kuutio (0,015/0,15 kg)
 • Paprika, punainen, kuutio (0,015/0,15 kg)
 • Tomaattikuutio (0,010/0,10 kg)
 • Cheddar-raaste (0,050/0,50 kg)
 • Yhteensä: 1 annos = 0,32 kg & 10 annosta = 3,19 kg

Ohje:

 1. Kypsennä munakokkeli pussissaan höyryuunissa + 95 ºC:ssa. Kypsennysajat: jäinen pussi n. 60 min, sulatettu tai tuore n. 15-25 min. ajan (kypsennysaika riippuu myös uunista).
 2. Kun reunat ovat hyytyneet, ravista pussia kokkelin rakenteen muodostamiseksi.
 3. Jäähdytä munakokkeli.
 4. Levitä tuorejuusto flat bread -leivälle.
 5. Levitä leivän toiseen reunaan munakokkeli, paprikat, tomaattikuutiot ja juustoraaste.
 6. Pyöritä rullaksi ja leikkaa annospaloiksi.

Kananmunia suomalaisilta perhetiloilta

DAVA Foodsin kuorikananmunat ovat kotoisin suomalaisilta yksityisiltä perhetiloilta. Ne on lajiteltu tarkasti koon ja laadun mukaan, jotta asiakkaille lähtevät munat ovat kestäviä ja korkealuokkaisia.

DAVA Foodsin omistaa puoliksi suomalaisten munantuottajien osuuskunta Munakunta ja puoliksi pohjoismainen DAVA Foods -konserni. Konserni tarjoaa asiakkaille monipuolisen valikoiman kananmunatuotteita. Kuorikananmunien lisäksi suurin osa kananmunajalosteistamme on kuitenkin valmistettu kotimaisista kananmunista.

Kananmunia sekä erilaisia kananmunamassoja ja valmiita kananmunatuotteita on tarjolla runsaasti häkittöminä vaihtoehtoina ja niiden valikoima laajenee jatkuvasti.

Katso lisää reseptejä sekä lue lisää tuotteista!

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä