Kasvis- ja vegaaniannoksista kilpailuetu

Midsona tarjoaa ravintola-asiakkaille räätälöityä reseptipankkipalvelua. Sen avulla myös UniCafe pystyy jatkossa vastaamaan paremmin kasvavaan kasvis- ja vegaaniannosten kysyntään.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Valmistaja

Kaupallinen yhteistyö

Midsona

Midsonalla on kunnianhimoinen tavoite. Yrityksen missiona on auttaa vähentämään asiakkaidensa eläinproteiiniostoja ja lisätä vastaavasti kasviproteiiniostoja. Valitulla proteiinilla asiakas pystyy vaikuttamaan suoraan ostojensa hiilijalanjälkeen.

”Tavoitteena on saada ostoprosentit kääntymään vähitellen toisin päin. Jos määrät ovat nyt 35 prosenttia ja 65 prosenttia, seuraava askel on edetä 45–55-tilanteesta 50–50-tilanteeseen”, kertoo Midsonan business manager food service Marko Laine.

Uusissa ravitsemussuosituksissa kasvisruoan merkitystä korostetaan entisestään, kun vastaavasti eläinperäisen proteiinin määrää pienennetään. Tiedostavat kuluttajat valitsevat jo nyt vegaanisen tai kasvisruoan, ja tulevaisuudessa niiden kysyntä tulee kasvamaan.

Midsona on vastannut kasvavaan kysyntään luomalla palvelumallin, jossa kasvis- ja vegaaniruokien reseptiikkaa kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa reseptipankiksi.

ML 4 23 Premium Kasvis ja vegaaniannoksista kilpailuetu 1 Vegaanisen ja kasvisruoan valmistaminen vaatii uudenlaista osaamista.

Kasvis- ja vegaaniruoissa iso markkinarako

Kasvis- ja vegaaniruoissa riittää tulevaisuudessa paljon saavutettavaa. Se herättää niin ravintola-asiakkaissa kuin tekijöissä ennakkoluuloja. Sen valmistaminen vaatii myös uudenlaista osaamista.

”Yleisesti ottaen odotusarvo kasvis- ja vegaaniruoan suhteen ei ole vielä kovin korkea. Tässä on paikka yllättää positiivisesti ja luoda asiakkaalle wau-efekti. Odotukset ovat vielä pienet, mutta yllätysmomentin mahdollisuus todella iso”, Laine kertoo.

Kasvis- ja vegaaniannosten kysyntä tulee tulevaisuudessa vielä kasvamaan.

Vegaani- ja kasvisruoan kehittäminen ja herkullisen maun esiin saaminen edellyttävät raaka-aineisiin tutustumista ja työstämistä. Midsonalla reseptiikkaa kehittää kaksi maailmallakin meritoitunutta keittiömestaria.

”Tavoite on, että ruoka olisi jopa parempaa kuin eläinproteiinista valmistettu ruoka”, Laine kertoo.

Osaamisesta kilpailuetu

Laine näkee, että kattavan reseptipankin luominen ja vegaanisten ja kasvisruokien taitaminen tulee olemaan tulevaisuudessa ravintoloille kilpailuetu.

”On hyvä olla jo nyt valmiina ja ryhtyä kehittämään kasvis- ja vegaaniruokia. Hyvän ruoan tekeminen on kiinni tekijöistä, ja se vaatii jatkuvaa opettelua.”

Midsona tuottaa reseptipankkiin materiaalia eri tarpeisiin yrityksen lähtökohdista käsin ja yhdessä asiakkaan kanssa. Materiaali voidaan suunnitella kokous-, aamiais- tai sesonkikärki edellä. Reseptiikassa hyödynnetään osin Midsonan tuotteita. Kun materiaalia tuotetaan suunnitelmallisesti, kehitys on jatkuvaa. Tarvittaessa Midsona myös kouluttaa tekijöitä.

Kehitystyötä UniCafelle

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistamilla 16 UniCafè-ravintoloilla on pitkä historia. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä UniCafe on kuitenkin kasvisruokailun edelläkävijä.

”UniCafeiden lounaista kasvis- ja vegaaniannosten määrä on jo nyt yli 50 prosenttia, ja kasvis- ja vegaaniannosten kysyntä tulee tulevaisuudessa vielä kasvamaan”, hankinta- ja tuotekehityspäällikkö Susanne Reiju kertoo.

UniCafe innostui kehittämään tilausruokailuun kasvis- ja vegaaniruokia yhteistyössä Midsonan, Roni Kerttulan ja Petteri Luodon kanssa.

”Uusi toimintamalli vaikutti kiinnostavalta. Myös keittiömestareiden CV:t vakuuttivat.”

ML 4 23 Premium Kasvis ja vegaaniannoksista kilpailuetu 2 Midsona haluaa kehittää kasvisruoka- ja vegaanisia reseptejä, joilla luodaan wau-efekti.

Myös luomupainotus oli UniCafelle tärkeä. Kerttula testasi ja kehitteli reseptejä UniCafen koekeittiöllä keittiömestarin kanssa useamman päivän. Testipäivänä haettiin tuntumaa siihen, mikä olisi UniCafen juttu. Tuloksena syntyi edullinen kasvis- ja vegaanimenu, joka on päätynyt tuotantoon asti.

”Alku-, pää- ja jälkiruoka -kokonaisuuden hinnaksi tuli 25 euroa.”

Tulevaisuudessa myös Helsingin yliopiston 30 000 opiskelijaa voivat valita lautaselleen lounaan, joka on lähtöisen Kerttulan ajatuksista.

”Kerttula ideoi meille opiskelijapuoleenkin tuotteita. Saimme sieltä ideoita, joita kehittelemme eteenpäin.”

Midsona

  • Midsona on Pohjoismaiden johtava luomu- ja terveystuotteiden valmistaja.
  • Midsona tarjoaa kattavan tuotevalikoiman Pohjoismaiden johtavia luomuelintarvikkeita niin arkeen kuin juhlaan.
  • Midsona-konserni toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Espanjassa ja Ranskassa. Yrityksessä työskentelee yhteensä noin 830 henkilöä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä