Parempaa tonnikalaa

Yksikään Kespron myymä tonnikala ei pysähdy WWF:n Kalaoppaan liikennevaloihin, sillä punaisella merkittyjä kalalajeja ei valikoimassa ole lainkaan.

Julkaistu

Teksti

Niina Mälkiä

Kuvat

Shutterstock

Kaikissa Kespron kalavalikoimaa koskevissa päätöksissä suositaan kestäviä kalakantoja sekä MSC- ja ASC-sertifioituja tavarantoimittajia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Kespro edistää WWF:n Kala-oppaassa vihreällä merkittyjen kalalajien käyttöä. Keltaisella merkittyjen lajien kohdalla käytetään erityistä harkintaa aina, kun Kesprossa tehdään uusia valikoimapäätöksiä.

Kespron kalavalikoimapäätökset noudattavat K-ryhmän kala- ja äyriäislinjausta. Menu-sarjan ja Kes-pron maahantuomien tonnikalasäilykkeiden tonnikalat ovat boniittilajia, jonka kanta on tiettyjä merialueita lukuun ottamatta hyvässä kunnossa ja elinvoimainen. Siksi Kespron valikoimapäätöksissä ratkaisevia tekijöitä ovatkin tällä hetkellä tonnikalan pyyntialueet ja sivusaaliin välttäminen. Esimerkiksi punaisella merkityltä itäiseltä Atlantilta kalastettua tonnikalaa ei Kespron valikoimassa ole.

Kespro ei myy verkoilla tai pitkälläsiimalla pyydettyä tonnikalaa. Menu-sarjan ja Kespron maahantuomien tonnikalasäilykkeiden kalat kalastetaan joko valikoivalla kurenuotalla, joka kerää mahdollisimman vähän sivusaalista, tai vapavälineillä, joilla sivusaalista ei saada lainkaan. Vapakalastetuista tonnikaloista valmistetuilla tuotteilla on MSC-tunnus.

Kansainvälisen Marine Stewardship Councilin myöntämä MSC-tunnus kertoo, että kala on peräisin kestäväs-tä kalakannasta ja vastuullisesti toimivalta kalastusyritykseltä. ASC eli Aquaculture Stewardship Councilin vastaava merkintä osoittaa puolestaan, että kalankasvatuksessa on noudatettu tiukkoja ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerejä.

Yksittäisten MSC- ja ASC-merkittyjen kala- ja äyriäistuotteiden lisäksi Kespro sai viime vuonna koko toimitusketjun auditoinnin perusteella sille myönnetyt MSC- ja ASC-jäljittävyyssertifikaatit. Näin ollen myös Kespron sertifioidut asiakasravintolat voivat käyttää omassa markkinoinnissaan MSC- ja ASC-ympäristömerkkejä.

Huomaa! Kaikki MSC- ja ASC-merkityt kalat on merkitty WWF:n Kalaoppaassa vihreällä värillä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä