Maailma kattilassa -tapahtuma veti paikalle vastuullisuudesta kiinnostuneita

Kespro järjesti sidosryhmilleen ensimmäisen Maailma kattilassa -tapahtuman, jossa pureuduttiin Foodservice-alan vastuullisuuskysymyksiin ja näkemyksiin.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Kuvat

Kespro

Kespro haluaa olla asiakkaidensa kanssa tekemässä ravintola-alasta entistäkin vastuullisempaa ja tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja entistä vastuullisempiin toimintatapojen käyttöönottoon.

– Vastuullisuus on myös ravintola-alalla voimistuva trendi ja asiakkaat odottavat ravintoloilta vastuullisia toimintatapoja. Se on yhä tärkeämpi osa meidän kaikkien liiketoimintaa, korosti Kespron johtaja Mika Halmesmäki.

– Kuluttajat tahtovat ruokavalinnoillaan noudattaa ja tuoda esille omaan arvomaailmaansa. Ravintoloden pitää myös itse ottaa vastuulliset tavat osaksi toimintaansa, jotta asiakkaiden tarpeisiin kyetään vastaamaan, jatkaa Halmesmäki. Kespron johtaja Mika Halmesmäki puhumassa vastuullisuustapahtumassa K-ryhmässä vastuulliset toimintatavat ovat erottamaton osa liiketoimintaa ja Halmesmäki kannusti myös ravintoloita omaksumaan vastuullisuuden osaksi omaa strategiaansa.

Vastuullisuus on kasvava trendi ravintola-alalla

– Vastuullisuus on megatrendi ja myös lainsäädäntöä ohjataan suuntaan, jossa kuluttajilla on yhä kattavampi tieto ruoan alkuperästä. Toinen jatkuvasti voimistuva megatrendi on ulkona syöminen ja yhä useampi ruoka-annos syödään kodin ulkopuolella. Onkin selvää, että vastaaminen tiedostavan kuluttajan tarpeisiin käsittää jatkossa entistä enemmän myös teidän liiketoimintaanne, sanoo Halmesmäki.

Lisää vastuullisuuden trendeistä kertoivat Kespron markkinointijohtaja Hannu Korhonen ja Food Development Manager Anssi Nurminen. Vastuullisuus nousi yhdeksi suurimmaksi teemaksi Kespron Ravintolailmiöt 2018 -tutkimuksessa.

– Vastuullisuudesta on pystyttävä kertomaan myös asiakkaalle. Vaikka vastuullisuusasiat olisi huomioitu globaalissakin hankintaketjussa, ravintolaruoan kuluttaminen on aina paikallisesti tapahtuvaa. Vastuullisuus voidaan pukea esimerkiksi tarinoiksi, jolloin viesti on helposti lähestyttävämpi ravintolasiakkaan näkökulmasta, kertoo Nurminen.

– Vastuullisuusaspektit ravintola-alalla ovat todella monimuotoisia, sillä lähes kaikkia toimintatapoja voidaan muuttaa vastuullisemmiksi. Se mitä osa-aluetta ravintola korostaa, on kiinni toimijasta. Myös tässä voi nähdä ravintolan erottautumistekijän kilpailijoista, jatkaa Nurminen.

– On hyvä muistaa, että myös ravintoloiden henkilöstöpuoli on asiakkaiden ohella toinen tärkeä sidosryhmä ravintolalle. Kilpailtaessa parhaista osaajista myös työnhakijat tekevät työllistymisvalintojaan myös vastuullisuusnäkökulmasta. Vastuullinen ravintola on houkutteleva työnantaja, sanoo Korhonen.

Loop kierrättää hävikistä herkkuja

Johanna Kohvakka puhumassa Kespron vastuullisuusiltapäivässä – Ruokahävikki on maailmanlaajuisesti todella merkittävä ympäristöä kuormittava asia ja sen vähentämisellä voidaan saada paljon aikaa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi yhdellä leipäpalalla on suurempi ympäristökuormitus kuin leipäpussin muovipussilla, kertoo hankepäällikkö Johanna Kohvakka hävikkiruokaravintola Loopista.

– Loopin taustalla oli ajatus suurten hävikkivirtojen hyödyntämisestä mahdollisimman tehokkaasti. Hävikkiravintolan hinnoittelu herättää usein paljon kysymyksiä, eli mitä aterioiden hinta tulisi olla, kun raaka-aineiden hankinta on edullista, kertoo Kohvakka.

– Suunnittelimme alun perin 5 euron lounasta, joka ei kuitenkaan onnistunut, sillä ravintolan taustalla pyörii niin paljon kiinteitä kuluja kuten logistiikka, työvoimakustannukset ja tilavuokrat. Lähtökohtana kuitenkin on, että lounas on vastaavaa muualla tarjottua lounasta vähän edullisempi ja runsaampi, sanoo Kohvakka.

Paulig tukee vastuullista kahvinvilhjelyä

Pauligin Head of Sourcing András Koroknay-Pál kertoi tilaisuudessa Pauligin toimenpiteistä vastuullisen kahvinviljelyn saralla.

– Pauligilla on valta muuttaa toimintatapoja. Joka sadas maailmassa tuotettu kahvinpapu paahdetaan Pauligilla. Olemme tarpeeksi iso vaikuttaaksemme siihen mitä kahvin toimitusketjussa tapahtuu isossa mittakaavassa, sanoo Koroknay-Pál.

– Kahvitilat maailmassa ovat usein pieniä perhetiloja ja perheen koko elanto linkittyy kahvinviljelyn ympärille. Tämä asettaa haasteita myös kahvin vastuullisuuden varmistamiseksi, sillä maailmassa on miljoonia kahvitiloja ja jäljitettävyyden pitää olla kunnossa jos haluamme olla vastuullisia, kertoo Koroknay-Pál. Pauligin Andras ja Kespron Anssi keskustelemassa vastuullisuustilaisuudessa Koroknay-Pál kertoo Pauligin vetävän eri puolilla maailmaa yhteisöhankkeita, joissa kahvinviljelijöiden yhteisöjä tuetaan monin tavoin. Yksi tärkeimmistä toimista on viljelijöiden koulutus entistä ympäristöystävällisempään ja samalla resurssitehokkaampaan kahvinviljelyyn. Viljelijöitä opetetaan käyttämään lannoitteita juuri oikeanlainen määrä per kahvipensas. Tällä on suuri merkitys sekä ympäristölle, mutta myös viljelijän toimeentuloon. Toisissa hankkeissa opetetaan esimerkiksi optimaaliseen vedenkäyttöön viljelyksillä.

– Tämän lisäksi olemme yhteisöhankkeissamme sitoutuneet vähintään kolmen vuoden hankintasopimuksiin paikallisen viljelijäyhteisön kanssa, kertoo Koroknay-Pál.

Minimessuilla ideoita ruokatehokkuuteen

Maailma kattilassa -tilaisuus päättyi minimessuihin, joissa esiteltiin eri HoReCa-toimijoiden ratkaisuja vastuullisuusteemalla. Kespron osastolla Food Inspirations Manager Ari-Pekka Kettunen esitteli, kuinka Kespron resepteillä ravintolat voivat entistä tehokkaammin hyödyntää raaka-aineensa 100 %.

– Teemana osastolla on ns. ruoan toinen päivä. Näytämme, miten kikhernesalaatista voidaan tehdä hummusta ja sen liemestä voidaan tehdä maistuvia marenkeja. Lounaalta yli jääneestä keitosta voidaan tehdä seuraavana päivänä maistuvia sämpylöitä. Nämä ratkaisut ovast lisäksi kaikki vegaanisia, kertoo Kettunen. Pekka Kettunen ja hävikkiruokamaistiaiset Maailma kattilassa -tapahtumassa Maailma kattilassa -vastuullisuusiltapäivä oli Kespron ensimmäinen pelkästään vastuullisuusasioihin keskittynyt sidosryhmätapaaminen. Jatkossa tapahtumia tullaan järjestämään lisää vaihtuvin vastuullisuusteemoin.

Kespron vastuullisuudesta voit lukea lisää täältä >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä