Kiertotalouden ehdoilla - SUP-direktiivi koettelee pakkausvalmistajien luovuuden rajoja

EU sorvasi pari vuotta sitten pikavauhtia SUP-direktiivin, jotta merien muoviroskaongelma saataisiin suitsittua. Direktiivillä rajoitetaan kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Huhtamäki

EU kiristää yhdyskunta- ja pakkausjätteiden kierrätysvelvollisuuksia, tuottajavastuuta sekä lisää muoviroskan vastaisia direktiivejä. SUP (single-used plastic products) -direktiivin ensimmäinen osa astuu voimaan ensi heinäkuussa.

Pakkausratkaisuja maailmanlaajuisesti toimittavan Huhtamäen Fiber Foodservice EAO -segmentin vastuullisuusjohtaja Neil Whittall muistuttaa, että pyrkimys kestävään ja vastuulliseen toimintaan on myös pakkausvalmistajien etu. "Jotta SUP-direktiivin kokonaisvaltainen tavoite, muovien ympäristövaikutusten vähentäminen etenkin vesistöissä, saavutetaan sekä saadaan aikaan tehokas ja toimiva lainsäädäntö, prosessissa tulee käyttää uusinta tietoa sekä tiedettä”, Whittall painottaa.

Ongelmana on se, miten muovi määritellään. Nyt luonnosten mukaan tuote määriteltäisiin muoviksi, jos se sisältää hitusenkin polymeeriyhdisteitä, vaikka pakkaus olisi yli 90 prosenttisesti kuitua. Määrittelytyö on määräajan lähenemisestä huolimatta edelleen kesken.

Esimerkiksi Huhtamäen valmistamat kertakäyttöiset, kartonkiset kahvimukit luokitellaan muoviksi niiden nesteenpitäväksi tekevän sisäpinnoitteen vuoksi. Luonnostaan huokoinen kartonki tarvitsee ohuen pinnoitteen, jotta siitä saadaan nesteenpitävä. Suoraan muoviksi määrittely ei kannusta uusiin innovaatioihin. ”Huhtamäki on erittäin tietoinen velvoitteistaan, ja teemme kovasti töitä täyttääksemme meille asetetut tavoitteet ja pyrkimykset kiertotalouteen. Toisaalta joudumme tekemään töitä myös sen eteen, että muovia ymmärrettäisiin paremmin. Sillä on edelleen hyvin olennainen roolinsa markkinoilla”, Whittal sanoo.

Uuden opettelun paikka

SUP-direktiivin myötä kiellettyjen listalle joutuvat muun muassa muoviset aterimet, lautaset ja pillit sekä vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut ruoka- ja juomapakkaukset. Pakkausvalmistajat ovat joutuneet hakemaan korvaavia materiaaleja, sopeuttamaan tuotantokoneistojaan ja hankkimaan uusia tilalle. Lisäksi ne ovat kehittäneet kokonaan uusia innovaatioita hyvänä elintarvikepakkausmateriaalina pidetyn muovin korvaamiseksi.

”Pakkausmateriaalit mielletään usein pahaksi. Luontoon heitettyinä ne ovatkin. Siksi niistä pitää kehittää mahdollisimman hyvin kierrätettäviä. Sinällään kartongista valmistetut kertakäyttöpakkaukset ovat pikaruokakäytössä jopa ympäristöystävällisempiä kuin uudelleenkäytettävät astiat”, Whittall toteaa.

Meidän on myös löydettävä tapoja puuttua roskaamiseen ja tukea vastuullista kuluttajakäyttäytymistä.
Neil Whittall, Huhtamäki

Kansainvälisen suunnittelu- ja konsultointialan yrityksen Rambollin tekemän elinkaarianalyysin mukaan kestoastioiden pesemiseen kuluva energian ja veden kulutus on ympäristövaikutukseltaan isompi kuin paperipohjaisten kertakäyttöpakkausten käytöstä aiheutuva kuormitus.

”Paperipohjaisten pakkausten keräysastetta voidaan yhä kasvattaa. Meidän on myös löydettävä tapoja puuttua roskaamiseen ja tukea vastuullista kuluttajakäyttäytymistä. Tämä toteutuu tuottamalla laadukasta tietoa ja tukemalla kierrätyksen kehittämistä teollisuudenalana”, Whittall pohtii.

Tiukka aikataulu haastaa toimijat

SUP-direktiivi tuli voimaan jo 2019, mutta sen kansalliselle täytäntöönpanoll e annettiin kaksi vuotta lisäaikaa. Uudistusten aikataulu on ollut tiukka, ja jäsenmailla on täysi työ saada kansallinen lainsäädäntö valmiiksi määräaikaan mennessä. Suomen käynnissä oleva jätelakiuudistus on kytketty EU:n kiertotalouspakettiin. Kansallisten lakien tulisi olla voimassa viimeistään 5. heinäkuuta tänä vuonna.

Huhtamäen avainasiakaspäällikkö Tony Ollila ja tuotepäällikkö Outi Korvenoja muistuttavat, että valmistusmateriaalin vaihtaminen ei ole aina yksinkertaista. Esimerkiksi aterimien valmistaminen muovin sijasta puusta vaikuttaa paitsi hintaan myös käytännön tuntumaan. ”Asiakkaamme ovat muutoksesta hyvin tietoisia. Olemme käyneet yhdessä heidän kanssaan läpi, miten mikäkin muutos vaikuttaa heidän tuotteisiinsa. SUP-direktiivi ei ole kuitenkaan vieläkään valmis, eikä meillä ole käytössämme lopullista tietoa”, Ollila ja Korvenoja muistuttavat.

Juomakuppeihimme käytetyn kartongin materiaali voidaan oikein kierrätettynä hyödyntää jopa seitsemän kertaa uudestaan.
Tony Ollila, Huhtamäki

Paineita lisää take away -kulttuurin viimeaikainen nousu, jolloin kotiinkuljetuksessa käytettävistä annospakkauksista on ollut paikoin jopa pulaa. Ollila ja Korvenoja uskovat, että uusien raaka-aineiden hyödyntäminen ja etsiminen luovat hyvällä tavalla paineita kiertotalouteen siirtymiselle. ”Huhtamäen kartonkinen Future Smart™ -kahvikuppi on 100-prosenttisesti kasvipohjainen ja uusiutuvista raaka-aineista tehty. Juomakuppeihimme käytetyn kartongin materiaali voidaan oikein kierrätettynä hyödyntää jopa seitsemän kertaa uudestaan. Nyt pitää vielä varmistaa kuppien päätyminen keräykseen”, Ollila havainnollistaa.

”Huhtamäki on asiakkaittensa tukena uuden opettelussa. Nyt muutos on vain iso, ja uudistukset rysähtävät kerralla päälle. Joillekin asiakkaistamme voi olla haastavaa vaihtaa 15 vuotta käytössä ollut tuote johonkin muuhun, samalla kun materiaalivaihdoksen takia tuotteen hinta voi kallistua,” Ollila ja Korvenoja toteavat.

Tiesitkö?

Kartonkiset kertakäyttöpakkaukset ovat pikaruokakäytössä jopa ympäristöystävällisempiä kuin uudelleen käytettävät astiat.

Huhtamäki

Huhtamäki on maailmanlaajuisesti johtava vastuullisten pakkausratkaisujen toimittaja, joka mahdollistaa hyvinvointia ja sujuvaa arkea kuluttajille ympäri maailmaa. Huhtamäellä on sadan vuoden historia ja vahva pohjoismainen perintö, ja yritys toimii 36 maassa ja 81 tuotantolaitoksessa ympäri maailmaa. Huhtamäki-konsernin pääkonttori on Espoossa, ja lisäksi Suomessa sijaitsee yksi tuotantolaitos Hämeenlinnassa. Vuonna 2019 Huhtamäki-konsernin liikevaihto oli 3,4 miljardia euroa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä