Kiertotalous vauhtiin pohjoisessa

Kun Kespron auto vie tuotteita kolmesti viikossa Lapin hotellien ravintoloihin, tuodaan pakkausmateriaaleja takaisin paluukuljetuksena.

Julkaistu

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

IStock

Viime syksynä Lapland Hotels -ketjun ravintolatoiminnoista vastaava johtaja Esa-Matti Tamminen otti yhteyttä Lassila & Tikanojaan. Hän kysyi ratkaisua siihen, miten pahveja ja kalvomuovia voisi parhaiten kierrättää.

”Kaikki lähti asiakkaan tarpeesta. Me taas kysyimme asiaa Kesprosta, joka toimittaa tavaraa pohjoisen ravintoloihin”, kertoo L&T:n asiakkuuspäällikkö Tiina Kemppainen.

Kesprolla QEHS Manager Mia Haavisto kiinnostui asian edistämisestä. Haaviston kontolla ovat laatu, elintarviketurvallisuus, vastuullisuus ja työsuojelu. Keskon ja L&T:n välillä on kiertotaloussopimus ja muutenkin paljon yhteistyötä.

”Strateginen tavoitteemme on auttaa asiakasta onnistumaan liiketoiminnassaan. Siihen liittyy myös se, että asiakas pystyy toimimaan vastuullisemmin saadessaan jätteet paremmin kiertoon. Mietimme, että Kespron auto vie tuotteita kolmesti viikossa hotelliketjun ravintoloihin, joten paluukuljetukseen mahtuisi hyvin pakkausmateriaalia”, summaa Haavisto.

Tuumasta toimeen: jo joulukuussa aloitettiin paluulogistiikan pilottihanke, joka jatkuu edelleen. Sen kestosta ja jopa laajentumisesta päätetään myöhemmin.

Jätteet paalattuina eteenpäin

Tällä hetkellä Lapland Hotels -ketjun kolmesta ravintolasta Ylläkseltä kerätään pahvi- ja kalvomuovijätettä.

Ravintoloissa on paalaimet, joiden avulla eri jätteet voidaan kuljettaa paalattuina pois Kespron autoilla. Toimintamalli on ainutlaatuinen.

”Pahvit on aiemmin kerätty rullakoihin, ja ne ovat siten palautuneet kiertoon. Paalattuna kustannukset ovat kuitenkin pienemmät. Kirkkaan pakkausmuovin lisäksi toivoisin, että elintarvikkeiden pakkausmuovia voisi myös kierrättää, kuten kotitalouksissa on mahdollista”, toteaa Tamminen.

Kiertotalouskuvitus muovinkierrätys Yksi tonni kierrätysmuovia säästää keskimäärin kolme tonnia öljyä. (Maija Pohjakallio, VTT, alkup. Environmental Protection Agency. Energy impacts. EPA)

Tammisen mukaan vastuullisuus, kustannustehokkuus ja järkiperäinen toiminta ovat pilottihankkeen ykkösasioita.

”Lapissa välimatkat ovat pitkät, joten jätteen saaminen lajiteltuna sujuvasti eteenpäin vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi.”

Tamminen kiittelee yhteistyötä L&T:n kanssa: tällä hetkellä biojätteetkin kerätään Kittilän, Muonion ja Kolarin alueella. Jatkossa on suunnitelmissa kerätä myös metallia ja lasia.

Raaka-ainetta teollisuudelle

Kemppaisen mukaan toimintamalli on sekä kustannustehokas että ympäristöystävällinen. Paluulogistiikan avulla voidaan tarjota mahdollisuuksia kierrättämiseen syrjäseuduillakin. Lapissa etäisyydet ovat pitkiä ja kustannustehokkaan jätelogistiikan järjestäminen vaikeaa.

”Nyt logistiikka saatiin hoidettua olemassa olevin keinoin: asianmukaisesti paalatut jätteet otetaan mukaan paluukyytiin ja ajetaan Keskon terminaaliin Kempeleelle”, kertoo Haavisto.

Kempeleeltä L&T hakee paalit kierrätyslaitokselleen Ouluun. Pahvista ja muovista saadaan hyödyllistä raaka-ainetta teollisuudelle, jossa jätteestä voidaan tehdä uusia tuotteita.

Kiertotalouskuvitukset Jokaista kierrätettyä paperi-/pahvitonnia kohti säästetään 17 puuta, 160 kilogrammaa kalkkikiveä, neljä tonnia höyryenergiaa, 225 kilowattituntia sähköä ja 227 kuutiometriä vettä. (Ilkka Kojo, Outotec, alkup. The Public Recycling Officials of Pennsylvania)

Jätelaki velvoittaa

Sen lisäksi, että ravintolat saavat paremmin kierrätettyä jätemateriaalia, paluulogistiikan toimintamallilla ennakoidaan myös tulevaa jätelain muutosta. Haaviston mukaan yrityksille on tulossa uusia erilliskeräysvelvoitteita, joiden mukaan niiden on kerättävä eri jätejakeita.

”Pilotin avulla selvitämme, miten asiakkaita voidaan tukea näissä velvoitteissa. Haemme parhaita käytänteitä.”

Kemppainen ounastelee muutosten astuvan voimaan ensi tai seuraavana vuonna.

Sekä Haavisto että Kemppainen kehuvat asiakkaansa aktiivisuutta ja halua olla vastuullinen edistäessään kierrätystä.

”Haluamme lajitella kaiken jätteen ja saada sen järkevästi kiertoon. Kehitämme yhteistyössä kiertotaloutta”, summaa Tamminen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä